Citroenen bevatten veel vitamine C, oplosbare vezels en plantenstoffen die veel vele gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Citroenen kunnen mogelijk bijdragen aan gewichtsverlies en bescherming bieden tegen hartziekte, bloedarmoede, nierstenen, spijsverteringsklachten en kanker. Niet alleen zijn citroenen erg gezond, ze hebben een typische, fijne smaak en geur die ze een heerlijke toevoeging maken voor veel gerechten en drankjes. Citroenen zijn wereldwijd immens populair.
Wat maakt een citroen zo gezond? Een opsomming om vrolijk van te worden.
14 redenen waarom citroen zo gezond voor je is
- Citroen heeft een antibacteriële en antivirale werking. Het gaat daarmee allerlei ziektes tegen.
- Citroenen bevatten grote hoeveelheden antioxidanten die vrije radicalen uit het lichaam afvoeren.
- Het eten van citroen voorkomt verkoudheid en griep door de hoge dosis vitamine C
- Citroen reguleert uw bloedsuiker en zal u helpen om een gemiddeld gezond gewicht te behouden. De pectine in citroen kan het hongergevoel tegen gaan, dus zal je de hele dag minder eten.
- Citroen ondersteunt het lymfestelsel dat samenwerkt met het immuunsysteem en vermindert de kans op griep, verkoudheid en koorts
- Citroen bevordert de spijsvertering, maar ook de stoelgang.
- Citroen helpt het verminderen van urinezuur in de gewrichten, waardoor de ontstekingen verminderen. Het is dan ook zeer nuttig voor mensen met artritis, omdat het de pijn vermindert.
- Het citroenzuur uit citroenen kan helpen om nierstenen te voorkomen en vertraagt de opbouw van calciumzout stenen.
- Citroen dood de malariaparasiet want de parasiet overleeft de stoffen in het bloed die van citroen afkomen niet
- Citroenen verhogen de zuurstof opname in het bloed. (Zuurstof = leven)
- Citroenen bevatten ontzettend veel vitamine C. Vitamine C verbetert het immuunsysteem en zorgt ervoor dat ons lichaam sneller herstelt van infecties. Meng citroensap en honing door je thee wanneer je keelpijn hebt.
- Citroenen doden de slechte bacteriën die in je mond zitten. Hierdoor ga je frisser ruiken.
- Zuurgraad is een van de belangrijkste oorzaak van een ontsteking in de weefsels. Citroenen bezitten anti-inflammatoire eigenschappen, dat de zuurgraad verlaagd.
- Citroenen voorkomen cholesterol afzetten in de aderen en voorkomt daarmee hart en vaatziekten waaronder een hartinfarct
9 creatieve citroentips
- Je kunt de citroen als dressing gebruiken in een groene salade. Daar wordt normaal azijn voor gebruikt maar citroen is ook zuur. Het werkt vooral goed in combinatie met azijn. Meng eens citroensap, azijn en balsamico en verras je smaakpapillen.
- Maak citroendrank door een citroen uit te persen. Dan doe je er koud water dat een uur in de koelkast heeft gestaan. Je kunt naar smaak zelf bepalen hoeveel water je erbij doet. Eventueel kun je honing of siroop toevoegen om de drank zoeter te maken
- Voeg een hele of halve citroen toe aan je versgeperste jus d’orange en maak je eigen fruitcocktail. Wissel citroenen af en toe in voor limoenen, voor de variatie.
- Voeg citroen toe aan gewoon sap die je in de supermarkt koopt. Deze is vaak te veel aangezoet. Fruitdranken kun je met citroensap een aangename frisse smaak geven.
- Knijp een paar citroendruppels uit over een appel voordat je de appel in een salade stopt. Zo voorkom je dat appelstukjes na een half uurtje al bruin worden. Als je veel appels snijdt voor bijvoorbeeld een fruitsalade, kun je die marineren in citroensap zodat ze langer vers blijven. Citroensap wordt vaak gebruikt als conserveringsmiddel.
- In sommige warme landen eten een citroen in zijn geheel op, net als een mandarijn, dat geeft niet alleen een frisse mond maar voorkomt dat je snel dorst krijgt.
- Verras je bezoek op een schijfje citroen op de rand van hun glaasje water. Je hebt ze toch in huis en het is zo gebeurd. Het staat heel gezellig.
- Maak van gewone zwarte thee verse citroenthee door er een beetje citroensap bij te doen.
- Als je een halve citroen in de koelkast bewaart, raakt de koelkast de typische koelkastgeur kwijt. Een halve citroen hoort thuis in een schone, frisse koelkast.
Maak zelf je heilzame citroendrank met Kurkuma en Gember
Deze frisdrank combineert de heilzame werkingen van kurkuma en gember. Door de koude extractie in combinatie met de fermentatie is dit een uitzonderlijk gezonde drank. Kurkuma en gember zijn beide in India al eeuwen in gebruik als ‘Sacred rhizomes’(oftewel Heilige wortelstokken). Volgens de elementenleer vertegenwoordigen wortelgewassen de harde kwaliteit die alle opbouwprocessen ondersteunt. Door zorgvuldige selectie en dosering en het koude extractieproces van de verse rhizomen komen de kwaliteit van kurkuma en gember in deze drank maximaal tot hun recht.
- Boordevol (gezonde) levende bacteriën
- Bevat verse gember, kurkuma en daarbij versgemalen zwarte peper om de effecten van die kruiden nog sterker te maken
- Lichaam reinigend & weerstandsvermogen
- Digestief – goede darmtransit – verbetert de voedsel efficiëntie
- Superieure metabiotische drank – verbetert het metabolisme
- Dorstlessend
Ingrediënten:
- Gefilterd water (nog beter is bronwater zonder Chloriden)
- Gember (13g/l)
- Kurkuma (1g/l)
- Sap van halve limoen ( of citroen)
- Cayennepeper voor een verbeterde opname van de kurkuma
- Zwarte peper voor een verbeterde opname van de kurkuma
- Levend ferment (Waterkefir)
Voor waterkefir ga je naar: https://unlimitedhealth.nl/merken/the-ferment-company/water-kefir-starter-bio-ferment-webshop.html
Geef een reactie