De Wasabi zoals de meesten kennen is geen Wasabi. Zijn er dan twee vormen van Wasabi? Nee.
Wasabi wordt gemaakt van de wortel van de wasabiplant. Dat levert een scherpe saus op van hoge kwaliteit maar deze saus is niet lang houdbaar. In de praktijk wordt een imitatievorm van Wasabi gebruikt; een mix van mierikswortel, mosterd en radijs met groene kleurstof. Dat is een soort Wasabi waarvan de smaak een heel eind in de richting komt van Wasabi gemaakt uit de wortel. De mix van mosterd, mierikswortel en radijs smaakt iets scherper. Men chemische componenten als groene kleurstof. Wat de geneeskracht betreft zal de voorverpakte tubeversie een stuk minder zijn dan echte Wasabi die vers in de keuken wordt bereid en 25 minuten zonder deksel houdbaar is.
Algemene informatie Wasabi
De Latijnse naam en wetenschappelijke naam voor Wasabi is Wasabia japonica. Wasabi komt oorspronkelijk alleen in Japan voor en groeit in het wild in bergachtige gebieden land beekjes en rivieren. De plant wordt 60 tot 75 centimeter hoog en heeft witte bloemetjes. Van Wasabi wordt vooral de wortel gebruikt. Verse Wasabi is de enige echte Wasabi. Wasabi uit de supermarkt bevat andere bestandsdelen die wat smaak betreft in de buurt komen van Wasabi. Er zit in supermarkt Wasabi vooral mierikswortel, mosterd, radijs en groene kleurstof. Deze Wasabi mag dan lekker smaken maar de echte Wasabi smaakt nog veel lekkerder.
Wil de echte Wasabi opstaan?
De smaak van echte Wasabi is geheel anders dan de imitatie-Wasabi uit een tube. Deze Imitatie-Wasabi bevat naaste familie van Wasabi zoals mierikswortel en mosterd, smaakt wat chemisch, zouter en is anderhalf keer zo scherp dan Wasabi. Echte Wasabi smaakt zoet, is zachter en je proeft een milde “groene” natuursmaak. Natuurlijk is het lekker pittig, maar niet zo scherp. De smaak van echte Wasabi is na 25 minuten vervlogen. Na het raspen begint een oxidatieproces; door reactie met zuurstof verliest de Wasabiwortel zijn typerende smaak. De pittigheid kun je fixeren door de geraspte Wasabi te verpakken in plastic folie en direct na bereiding in de diepvries te bewaren of door mayonaise, olie, boter, chocola en of ijs te vermengen. Echte Wasabi wordt verkocht maar op een hele andere manier dan de tubeversie. Bij SirGreenWasabi verpakt men Wasabi in vochtige neteldoek en verzendt men deze op een cool-pack in een thermobox. De zending wordt voorzien van een bewaaradvies. Wasabi is, mits, in een vochtige neteldoek en koel bewaard, zonder af te dekken, minimaal 6 weken houdbaar in de koelkast.
Wasabi en mierikswortel
Wasabi en mierikswortel zijn in een aantal opzichten gelijk. Er zitten allyl-isothiocyanaten of AITC in beide groenten die meer als saus of pittige toevoeging worden geserveerd. AITC staat ook bekend onder de naam mosterdolie; deze stoffen zitten ook in mosterd, net als mosterd behoort Wasabi tot de kruisbloemige groenten. De AITC stoppen schimmels en bacteriën die voor voedselvergiftiging kunnen zorgen. Van beide planten kunnen zowel de bladeren als de wortel worden gegeten om hun medicinale eigenschappen. Beide planten beschikken over peroxidase activiteit. Peroxidase is een enzym dat reageert met waterstofperoxide en lipide-peroxide en deze reacties spelen een belangrijke rol om ziekten te voorkomen. Overigens weten wetenschappers nog niet precies hoe peroxidase werkt. Daarnaast vertonen zowel mierikswortel als Wasabi een goede antioxidantwerkzaamheid; vrije radicalen die ziekte kunnen veroorzaken worden onschadelijk gemaakt. `
Wasabi werkt tegen kanker
Van zowel Wasabi als mierikswortel is zonneklaar aangetoond dat ze kanker tegengaan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze planten kankerverwekkende stoffen in vis en vlees onschadelijk maakt. Je kunt gerust stellen dat zowel Wasabi als mierikswortel de algehele gezondheid van de mens ten goede komt. Uit een onderzoek op ratten blijkt dat ratten die water dronken met daaraan toegevoegd het AITC N-methyl-N’-nitro-N-nitrosoguanidine uit Wasabi maagkankertumoren verdwijnen. Verschillende kankercellijnen, waaronder borstkanker, leukemie en huidkanker worden bestreden door stoffen in Wasabi. Verder blijkt dat Wasabi op meerdere manieren de kankercel bestrijdt. Dat biedt veel hoop voor een nieuw medicijn of voedingssupplement bij kanker. Een van de wijzen waarop Wasabi kanker bestrijdt is dat bepaalde AITC de plotselinge dood van een kankercel, apoptose, triggert. Overigens komen de meeste onderzoeken ten aanzien van Wasabi uit Japan of Korea; het is vanuit wetenschappelijk oogpunt gewenst wanneer wetenschappers uit andere regio’s in de wereld ook onderzoek doen naar de antikankerwerking van Wasabi.
Wasabi bestrijdt heliobacter pylori
De heliobacter pylori bacterie kan ziekten veroorzaken zoals gastritis, brandend maagzuur, maagpijn, maagzweren en ontstekingen van het maagslijmvlies en twaalfvingerige darm. De bacterie wordt gerelateerd aan sommige vormen van maagkanker. Wasabi bestrijdt deze bacterie. Vooral AITC in de wortels en de bladeren is de stof die de heliobacter pylori bacterie bestrijdt. Zowel Japanse als Koreaanse Wasabi beschikken over bacterie bestrijdende eigenschappen. Uit een Koreaans onderzoek dat werd gehouden in 2004 blijkt dat de bladeren effectiever werken dan de wortel.
Wasabi tegen voedselvergiftiging
In een studie waarbij bananen, koriander en kruisbloemige groenten zoals bloemkool met elkaar werden vergeleken op hun werkzaamheid tegen de E.coli bacterie, bleek dat Wasabi als beste uit de bus kwam. Het werkt ook tegen de staphyloccus aureus. E. coli en Staphylococcus aureus zijn bacteriën die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Ook in dit geval blijken vooral de AITC effectief.
Wasabispray kan misschien als substantie worden gebruikt om een brandalarm voor doven te maken. In een onderzoek werd een doof persoon wakker 10 seconden nadat hij met een Wasabispray was bespoten. Als de spray opgesnoven wordt heeft het een opwekkend effect.
Wasabi, goed voor de tanden
In het jaar 2000 werd er tijdens een congres in Honolulu een wetenschappelijk onderzoek gepresenteerd waaruit bleek dat Wasabi goed werkt bij gaatjes in de tanden. Door zijn hoge gehalte aan AITC kan het bacteriën in de mond effectief bestrijden. De ontwikkeling van gaatjes kan een halt worden toegeroepen. Voor dit doel hoef je geen Wasabi uit een tube op je tandenborstel te doen, je kunt het gewoon opeten!
Overige medicinale werkingen Wasabi
– Uit onderzoek blijkt dat AITC niet alleen een antikanker-effect heeft maar dat het ook de bloedplaatjesaggregatie tegengaat. Dat betekent dat bloedplaatjes minder snel gaan samenklonteren; Wasabi is een natuurlijke bloedverdunner.
– Wasabi blijkt het histamineniveau te verlagen; hierdoor treden minder ontstekingen op. Dat blijkt met name gunstige effecten op de huid en huidziekten te hebben. `uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat haarloze muizen met een jeukende huidziekte minder snel krabben als ze een kuur met Wasabi krijgen.
– Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er minder vetten in het lichaam worden aangemaakt als er dagelijks een beetje Wasabi wordt gegeten. Het onderzoek werd gedaan op muizen maar de kans is aannemelijk dat voor mensen hetzelfde geldt; onderzoekers zeggen dat Wasabi wellicht een goed anti-obesitasmiddel is.
– Uit onderzoek op dieren blijkt dat Wasabi het krabgedrag van dieren vermindert; dat kan een hele opluchting zijn voor mensen met eczeem.
– De botdichtheid wordt verhoogd als er veel Wasabi wordt gegeten, tenminste zo blijkt uit voorlopig onderzoek op dieren.