De winterperiode is vaak een periode dat mensen zich moedeloos en uitgeput voelen. Een van de oorzaken daarvan is omdat het buiten vaak grauw, grijs weer is. Niet voor niets zijn er in de winterperiode meer mensen die behoefte hebben aan mee licht (therapie). Wij hebben licht nodig, want zonder licht is er geen leven. Iedereen wordt blij van licht en licht bevat delen die kleurrijk zijn. Dit is niet alleen een oppervlakkige liefde voor kleur, maar het heeft ook een functie. De psychologie van kleuren werkt zowel lichamelijk, als geestelijk. Als je blij bent doe je vaak andere kleding aan, kleurrijkere kleding met frisse tinten. Als je aan het rouwen bent draag je vaak donkere kleding (hoewel in China dragen ze juist wit) . Kleur zegt iets over jou. Marketeers gebruiken al lange tijd, ‘kleurmarketing’. Je onthoudt namelijk het eerst de kleur van bijvoorbeeld een logo of verpakking, en daarna pas dingen als vormgeving. Bijvoorbeeld wat is het eerste dat er opkomt bij BOL? Je ziet waarschijnlijk gelijk de kleur blauw. Of niet? Maar het roept ook allerlei associaties en emoties op, en hier spelen ze op in. Ik ga je eerst wat vertellen hoe kleur ‘werkt’. Vervolgens vertel ik wat een kleur vertelt over voedingseigenschappen en welke symboliek wordt verbonden aan deze kleuren in de psychologie van kleuren. Is er een verband?
Ik ben een man van emoties en voor mij geldt: Voeding vult niet alleen je maag, maar ‘voedt’ ook je geest. Hoe? Licht bevat meer dan enkel de zeven kleuren van de regenboog. De zeven spectrale kleuren en alle nuances daarvan kunnen wij waarnemen door hun frequentie. Indien de frequentie hoger is zoals bij ultraviolet of lager zoals bij infrarood dan kunnen wij deze niet waarnemen. Zuiver wit is te vermoeiend voor de ogen, het overstraalt zoveel licht dat het je bijna verblind. Daarom is het zo belangrijk om kleurenaccessoires toe te voegen voor kleuren evenwicht.
Waarom kunnen wij niet om kleur heen
Meer dan 80% activiteit van je neo-cortex, zoals je zintuiglijke waarneming, bewuste bewegingen, redeneren, abstract denken en taal gebeurt via je ogen. De kleurenprikkels die bij je binnenkomen worden langs je vegetatieve zenuwstelsel naar je tussenhersenen waaronder je hypofyse geleid. Je vegetatieve zenuwstelsel is een ingenieus communicatiesysteem tussen diverse functies van je lichaam en werkt buiten je wil om. Het werkt autonoom voor de instandhouding van je lichaam, daar hoef jij zelf niets voor te doen. Via je hypofyse, de hoofdcentrale van al je andere hormoonklieren, en je vegetatieve zenuwstelsel werken de kleurentrillingen op verschillende orgaanfuncties en je gemoed. De meeste informatie die je opneemt is visueel en alles wat je ziet is gekleurd. Zelfs alles wat je aan beelden en kleuren ziet op je tv en computer zijn het resultaat van rode, groene, blauwe stippen. Zonder dat jij het wilt hebben kleuren een grotere uitwerking op je dan je denkt.
De werking van kleur gaat buiten je bewustzijn om
Kleur is overal om je heen en kleurt bijna alles wat je doet, denkt en voelt zonder dat je dit in de gaten hebt. Kleuren hebben een effect op je lichaam, je lichaamscellen en je gemoed. Ze geven de hele dag boodschappen door. Elke kleur bevat een eigen frequentie (uitgedrukt in Tera hertz of Thz) en deze frequenties trillen door tot in je cellen. Zelfs als je blind bent neem je de kleurtrilling nog waar via je huid. Je huid werkt als een antenne die de kleur informatie in zich opneemt en naar binnen leidt, net zoals je kleur via je ogen opneemt. De kleuren reguleren je systeem en geven positieve impulsen aan de stimulering van al je lichaamsfuncties. Ze zorgen bijvoorbeeld voor een betere doorbloeding, aanmaak van rode bloedlichaampjes, opbouw van je cellen en vernietigen ook bacterie en andere ziektekiemen. Ze neutraliseren ook die lichaamsfuncties die overactief zijn. Verhogen je energieniveau of brengen je juist tot rust. Wanneer je de effecten kent van kleur kan je deze ook bewust toepassen in je dagelijks leven ter ondersteuning van wat je op dat moment nodig hebt.
In harmonie met kleur
Wanneer je de betekenissen weet van kleuren kan je jezelf op verschillende manieren met die kleur verbinden en de kracht van die kleur op je in laten werken. Je kan die kleuren visualiseren waaraan je behoefte hebt. Beeld jezelf in dat jij in dat kleurveld staat en zie hoe je aura hiermee gevuld wordt en voel daarvan het effect op je lichaam. Gebruik behalve je inbeeldingskracht ook je ademhaling om de kleur die je nodig hebt in je lichaam en geest te laten stromen. Neem hiervoor een rustig moment en voel hoe dit je oplaadt of juist ontspant.
Gebruik de koele kleuren voor ontspanning: groen, turquoise, blauw, koningsblauw en violet. Heb je behoefte aan meer energie, gebruik de warme kleuren: rood, roze, oranje, goud en geel.
Zoals gezegd komen kleurtrillingen voor 80% binnen door je zicht. De overige 20% door je huid en voeding. Je huid pikt als een soort antenne de trillingen op en leidt het naar binnen tot in je cellen. Dat kleuren en kleureffecten helende krachten hebben, weten ze in Oosterse culturen al eeuwen. Ze merkten namelijk al lange tijd geleden op dat zon/licht de stemming bepaalt van het collectieve gedrag. En ook met kleurbrillen zijn er onderzoeken gedaan, waaruit blijkt dat kleuren je stemming veranderen. Nu blijkt dat onze cellen ook levenslicht uitstralen, namelijk biofotonen.
Biofotonen
Het is wetenschappelijk bewezen wat we altijd al wisten. De mens is een wezen van licht. Dit innerlijk licht is de essentie van vele eeuwenoude genezingsvormen waarvan de wortels zich bevinden in het concept dat licht, kracht of energie stroomt in een gezond persoon of organisme. Het lijkt erop dat wetenschap en spiritualiteit dichter tot elkaar komen door de ontdekking van en onderzoek naar biofotonen. Fysisch gezien is er geen enkel verschil tussen fotonen en biofotonen. Het zijn gewoon lichtdeeltjes. Het voorvoegsel ‘bio’ wil alleen zeggen dat de bron van het foton geen mechanisch, maar een biologisch systeem is. Bio betekent in het Grieks ‘leven’ en foton betekent ‘licht’. Biofoton staat voor het levenslicht; licht dat wordt uitgezonden door levend weefsel.
Energetisch licht
De totale energie die een gemiddelde Europeaan gedurende 24 uur afstraalt, bedraagt zo’n 7500 kcal. De gemiddelde energieopname door voeding bedraagt slechts zo’n 2500 kcal. Het energieverschil moet door de omgevingsstraling worden aangevuld. De zon met haar veranderlijke activiteiten is de belangrijkste bron van deze energie. JIJ BENT LICHT ! Je eet licht via je voedsel en krijgt het direct binnen via de zon. Je verwerkt het niet alleen op fysiek niveau maar ook op andere subtielere niveaus, binnen je energievelden. De cellen stralen niet alleen licht uit, ze nemen ook licht op en slaan het op. De kwantiteit en kwaliteit van de biofotonen in je cellen neemt toe door een hogere opname en door een verminderde uitstraling. Zonlicht en levende voeding fungeren als krachtige donors van biofotonen. Voor het lichaam geldt dan hoe meer lichtenergie het kan opslaan uit zonlicht en voedsel, hoe krachtiger het biofotonenveld, en des te meer energie er beschikbaar is voor genezingsprocessen. Door het biofotonenveld te versterken, zal de zelfgenezing onmiddellijk beginnen.
Een verhoogde inname van biofotonen geeft je:
- extra energie door het verlies aan omgevings- en levensstress te compenseren;
- herstelt je lichamelijke en geestelijke gezondheid;
- helpt je bij het transformeren van emotionele blokkades en het leidt tot verlichting.
Je lichaam heeft alleen informatie en energie nodig om het te helpen. Dit is iets wat je jezelf kunt geven.
Collectief gedrag
Door de geschiedenis heen, geloofden Egyptenaren, Hopi’s, Indiërs, Maya, Azteken en Chinezen, dat de zon hun collectief gedrag beïnvloedde. De hoeveelheid zonne-energie die er op de aarde wordt opgevangen is niet altijd evenveel, het neemt toe en af met de verschillende cycli wat je fysieke gesteldheid en je emoties beïnvloed. In de zomer heb je een beter humeur. Meer energie en minder honger. In de winter kun je je somber, prikkelbaar en moe voelen.
Naast de meest bekende cycli van dag en nacht; zomer en winter zijn er o.a. de zonneactiviteitcyclus van elf jaar en de donkere en gouden tijden. Het zonlicht heeft zelfs invloed op bijv. uitbarstingen van creativiteit, onderdrukkingen, rellen en oorlogen.
Hoe verkrijg jij zoveel mogelijk zon-energie?
De kwantiteit en kwaliteit kun jij verhogen door te eten, drinken, ademen en verteren. Je lichaam is bovendien in staat fotonen op te nemen uit zonlicht via de ogen en de huid. De aarde krijgt haar energie van de zon. Fotonen afkomstig van de zon zijn een bron van leven, die planten en daarmee alle andere levensvormen voeden. Planten zetten éénhonderdste van de zonne-energie in eetbare stoffen om. De fotosynthese is het proces om zonne-energie te oogsten. Planten zijn daarmee een onmisbare schakel tussen de zon en het leven op aarde. Zij transformeren het zonlicht tot eetbaar en verteerbaar licht en leggen het vast in allerlei stoffen, waardoor ze kunnen groeien en reserves kunnen aanleggen in hun zaden en vruchten. Het zonlicht wordt daarmee opgeslagen in de plant. Planten zijn de belangrijkste voedselleveranciers van vele wezens.
De mens neemt deze opgeslagen fotonenergie uit zijn voeding voortdurend in zich op. Bij het verteren komt licht weer vrij. ‘Je eet licht’. Het is dan ook de lichtkwaliteit en -kwantiteit van het eten die mede bepaalt hoe ge-ZON-d voedsel is. In het algemeen geldt dat een voedsel meer levensenergie bevat als het op de meest natuurlijke manier tot stand is gekomen en het vers en onverwerkt is. Je hoeft niet méér groenten en fruit te eten maar van een betere energetische kwaliteit. Wanneer je je hierin verdiept kun je rekening houden met de heersende energiestroom. Tekorten in je energie kun je aanvullen en een teveel op een aangename manier omzetten. Dit is de globale bewustzijn verschuiving een kans om keuzes te maken die uit het hart komen, met meer bewustzijn, eerbied, liefde en medeleven.
Hoe de kleur van voedsel onze gezondheid beïnvloedt
In de oude Indiase geneeskunde was het gebruik van kleuren en kleuren healing een belangrijk onderdeel. Veel Indiërs bereiden hun voedsel nog op de aloude en traditionele methode. Voor de bereiding van de maaltijd gebruiken ze steeds een palet aan kleuren die niet alleen visueel aantrekkelijk is maar ook de gezondheid bevorderd. Voedsel met een mooie kleur spreekt ons heel erg aan, terwijl een doffe onnatuurlijke kleur ons tegenstaat. Daardoor zijn we alsmaar geneigd om steeds maar weer dezelfde voedingsstoffen op tafel te zetten en dit terwijl er zoveel variatie beschikbaar is die onze gezondheid ten goede komt. Voedsel zou de energie bevatten van kosmische stralen die overeenkomen met hun natuurlijke kleuren. Wanneer u steeds voedsel van hetzelfde kleur zou eten, kan dit een verkeerd effect op uw gezondheid hebben. Het is dus erg belangrijk om dagelijks kleurrijk voedsel te eten. Fruit- en groentesoorten met dezelfde kleur hebben dezelfde overheersende vitamines en mineralen. Maar nog belangrijker, voedsel slaat ook (ZON)licht op en dit komt weer vrij bij het verteringsproces.
ROOD (400–484 THz)
Roodkleurig fruit- en groentesoorten zijn goed voor je bloed en hart. De psychologische functie is, het bewust worden van de eigen-IK. Je ‘ik’ zit spreekwoordelijk in je hart. Je bent nooit af of uitgeleerd. Net zoals je lichaam continue je bloed zuivert en nieuw bloed aanmaakt, zo gaat het ook met je geest. Elke dag brengt een nieuwe wijsheid.
Element: Aarde
Chakra: 1ste chakra – Zekerheid en vertrouwen, frequentie 194,18 Hz
Rood is de kleur van levenskracht, doelgerichtheid, doorzettingsvermogen, kracht, vitaliteit en dynamiek. Het werkt stimulerend en verwarmend bij een tekort aan energie.
Rood voedsel: Verwarmt en stimuleert Bessen, appels, kidneybonen, vlees, tomaten en radijs. Als u te veel rood voedsel eet kan deze boosheid, irritatie en hyperactiviteit veroorzaken.
Lichaam: nieren, blaas en spieren.
Rood fruit: Rood fruit komen we veel tegen in het dagelijks leven. In rood fruit zit de kleurstof lycopeen, wat goed is tegen prostaatkanker. Ze bevatten bovendien een grote hoeveelheid vitamine C, dat zorgt voor een jeugdige huid. Ook bevat veel rood fruit ellaginezuur, dat de huid herstelt. Aardbeien: Een heerlijke rode vrucht. Vooral in de zomer overal te koop. In de winter zijn aardbeien wel te koop, maar dan spreken we over kas-aardbeien, Kleiner en duurder. Aardbeien uit blik of glas staan op een zoete sterke siroop. Minder gezond. Frambozen: Zeer gezond. Vooral in het voorjaar en de zomer overal te koop. Rode bessen: Rode bessen behoren tot het rood fruit, zwarte bessen tot het paars fruit. Niet verwarren dus.
ORANJE (484–508 THz)
Oranje fruit- en groentesoorten zijn goed voor je bloeddruk. De psychologische functie is, streven van vereniging van uitersten tot een harmonisch evenwicht. De uitersten kun je hier onderbrengen in een te lage of te hoge bloeddruk. Het staat ook symbool voor energie, en van geen een uiterste krijg je energie.
Element: Water
Chakra: 2de chakra – Emotie en welzijn, frequentie 210,42 hz
Oranje is de kleur van vreugde, enthousiasme, impulsief, zelfvertrouwen, onafhankelijkheid en vriendschap. Het werkt opbeurend en helpt bij neerslachtigheid en levensmoeheid.
Oranje voedsel: Verstrekt, kalmeert en is eetlust bevorderend Mango, wortel, perzik, eigeel, pompoen, papaja en paprika. Het eten van oranje voedsel helpt tegen luchtvervuiling en de gevaarlijke ultraviolette stralen van de zon.
Lichaam: Benen, maag en bloedsomloop.
Oranje fruit: Worteltjes goed voor de ogen? Eigenlijk is al het oranje fruit (en groenten) goed voor de ogen. In oranje fruit zit bètacaroteen. Het is een provitamine A: vanuit bètacaroteen maakt het lichaam zelf vitamine A aan. Het zorgt voor een goede weerstand, gezond haar, gezonde huid en goede ogen. Bètacaroteen is kanker bestrijdend en een sterkte antioxidant. Nectarines: Bevatten naast bètacaroteen ook luteïne en zeaxanthine, die de ogen beschermen tegen zonlicht. Houdt het netvlies gezond en beschermt tegen vroegtijdige afsterving van het netvlies. Sinaasappels en mandarijnen: Altijd volop verkrijgbaar en heel erg gezond. Perziken: Het liefst vers Abrikozen: Bevatten van alle oranje fruit de meeste bètacaroteen. Ook gedroogd zit er voldoende in de abrikozen. Een aanrader dus.
GEEL (508–526 THz)
Geel fruit- en groentesoorten zijn goed voor de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel. De psychologische functie is, ontplooiing van je persoonlijkheid, het stellen van grenzen. Het staat symbool voor zelfrespect, ambitie, richting geven en de wil om te groeien.
Element: Vuur
Chakra: 3de chakra – Eigenwaarde en kracht van verandering, frequentie 126,22 Hz
Geel is de kleur van verlichting, innerlijke vrijheid, logisch denken, optimisme, fantasie en vrolijkheid. Het werkt bij vermoeidheid, lusteloosheid, leerproblemen en wekt de geest tot leven.
Geel voedsel: Harmoniserend, laxerend en reinigend. Gele linzen, bonen, granen, bananen, ananas, maïs en citroenen. Geel voedsel eten werkt kalmerend en stimuleert het geluk en welzijn.
Lichaam: Maag, lever en zenuwstelsel.
Geel fruit: In geel fruit zit kalium. Kalium is een mineraal dat de bloeddruk regelt, maar ook de bloedsuikerspiegel. Bij een tekort aan kalium kunnen er diverse stoornissen aan de spieren of aan de zenuwen optreden. Denk hierbij aan hartritmestoornissen of spierzwakte. Vermoeidheid of misselijkheid is vaak een van de eerste symptomen van een tekort aan kalium. Kalium is dus terug te vinden in geel fruit. Hoewel we met de voeding voldoende kalium binnen krijgen, kan het soms nodig zijn om wat extra kalium in te nemen. Kalium zit onder andere in de volgende vruchten: Banaan: Veel kalium, maar ook vitamine B6 Honingmeloen: De gele meloen, niet de watermeloen dus! Bevat tot twee keer zoveel kalium als andere vruchten Citrusvruchten: Gele grapefruit, citroen
GROEN (526–606 THz)
Groene fruit- en groentesoorten zijn goed voor je gezichtsvermogen. De psychologische functie is, emotionele en instinctieve verwerking van het waargenomene. Het staat symbool voor intellectueel inzicht, liefde creëren.
Element: Lucht
Chakra: 4 de chakra, Zelfacceptatie en vriendelijkheid, frequentie 136,10 Hz
Groen is de kleur van innerlijke harmonie, psychisch evenwicht, mededogen, integriteit en overvloed. Het werkt bij ontspanning, herstel, kalmerend voor hart en zenuwen.
Groen voedsel: Kalmerend en rustgevend Witte druiven, okra, koriander, erwten, bonen, komkommer, mungbonen en melkproducten. Melk bevat de groene energie van zijn natuurlijke bron en dat is het gras. Lichaam: Oren, armen, spijsvertering en het hart.
Groen fruit: Groen fruit is goed voor de bloedvaten. Groen fruit bevat antioxidanten als vitamine C. Het werkt soms ook bloed verdunnend. Kiwi: Bijna het hele jaar door te krijgen. Erg lekker en bloed verdunnend. Groende appel: Bevat zeer veel antioxidanten. Kies dan wel voor de diepgroene appels zoals de Granny Smith. Witte druiven: Behoort tot het groen fruit. Let op met groen fruit: Groene bananen en groene sinaasappels zijn geen groen fruit, maar onrijp fruit. Kies altijd voor vers fruit dus, dat heeft de juiste kleur.
BLAUW (606–668 THz)
Blauw/paarse fruit- en groentesoorten zijn goed voor je geheugen. De psychologische functie is, het behoud van het bestaande en bewaring van het verleden. Hierbij is een goed geheugen hebben, geen detail. Symbolisch staat het voor het creëren van vertrouwen. Vertrouwen in wat is, en wat was.
Element: geluid / ether
Chakra: 5de chakra – Communicatie en eerlijkheid, frequentie 141,27 Hz
Blauw is de kleur van rust, vrede, vertrouwen, trouw, overgave, geduld, zachtmoedig en oprechtheid. Het geeft ontspanning, kalmeert de zenuwen en geeft evenwicht en rust.
Koningsblauw/Indigo is de kleur van buitenzintuiglijke waarneming, intuïtie, vreedzaamheid en bewustzijn. Het opent je derde oog voor hogere bewustzijnsniveaus, helpt bij krampen en kalmeert.
Blauw voedsel: Antiseptisch, slaapverwekkend en kalmerend. Rozijnen, bramen, bosbessen, pruimen en paddenstoelen. Blauw voedsel bevordert de slaap en zorgt voor ontspannen nachtrust zonder nachtmerries. Lichaam: Mond, keel en de luchtwegen.
PAARS (668–789 THz)
Paarse fruit- en groentesoorten zijn goed voor je spirituele ontwikkeling die je in je leven doormaakt. De psychologische functie is je te verbinden met alles, intuïtieve kennis. Het staat symbool voor goddelijkheid, mystiek, verwondering en vooral gelukkig zijn.
Element: Licht en Kosmos
Chakra: 6de en 7de chakra – Balans tussen voelen en denken, Spiritualiteit en bewustzijn, frequenties 221,23 en 172,06 Hz
Paars is de kleur van zelfopoffering, menslievendheid, idealisme, het dienen in de zin van naastenliefde. Het helpt bij meditatie, verscherpt concentratie en bevordert paranormale mogelijkheden.
Paars voedsel: Zet aan tot creativiteit en is antibacterieel. Aubergine, bieten, uien, kool en druiven. Het eten van paars voedsel is zeer sterk kalmerend want paars is verweven met rood en blauw wat het echt voedzaam maakt.
Lichaam: Hoofdhuid, haar en hypofyse.
Paars fruit: Paars fruit wordt heel weinig gegeten, terwijl dit een heel belangrijke kleur is. De kleurstoffen in deze vruchten worden anthocyaninen genoemd. Ze hebben een antioxidant werking en blijken te werken tegen kanker. Ze kunnen het risico op een verhoogde bloeddruk omlaag brengen. Ze helpen tegen vergeetachtigheid en beschermen het hart. Ook zijn anthocyaninen ontstekingsremmend. Ze vertragen het verouderingsproces van de hersenen. Paars fruit is dus goed voor lichaam en geest. Daarom is het jammer dat deze zo weinig worden gegeten. Zwarte bessen: Bevatten de meeste anthocyaninen. Het beste paarse fruit voor het brein! Bosbessen: Ook met een hoog gehalte anthocyaninen. Aubergine en avocado: Geen fruit maar groenten, maar wel belangrijk om te vermelden. Rode druiven: Kies voor de rode variant, niet de witte. Bevat ook redelijk wat anthocyaninen. Rode wijn bevat trouwens ook anthocyaninen, hoewel in mindere mate. Kersen: Dieprode kersen genieten de voorkeur. Pruimen: Gedroogde pruimen of pruimenjam mag ook. Frambozen en bramen: Zelf kweken of in het wild plukken en zeer gezond. Bloedsinaasappel: De sinaasappel met de rode kleur binnenin, bevat ook anthocyaninen.
Elke dag een nieuwe kleur geven aan je huis al naar gelang je stemming, is LICHT-elijk onhaalbaar. Een kleurrijk bordje eten gaat makkelijker en ziet er nog aantrekkelijk uit ook! Net zoals geuren, kunnen ook kleuren bepaalde herinneringen of emoties naar boven halen. Ze hebben namelijk een effect op het limbisch systeem in je hersenen, en daar slaan we onze stemmingen en gevoelens op.
Meer over dit onderwerp lezen? Hoe worden chakra’s beïnvloed door voeding
Geef een reactie