Als ik door onze wijk rijd, of in de omliggende dorpen en steden valt mij één ding op. De verstening van de omgeving neemt toe. Steeds meer groene voortuinen worden ontgroend en volgestort met grind of totaal betegeld. Er moet meer groen komen in de tuin, in de wijk en in de stad. Voor een potje voetbal met vrienden, voor een stevige wandeling met je hond of om je kinderen te leren klimmen in bomen. In een groene omgeving is het fijn om te ontspannen.
Gezondheidsrisico’s
Naast het feit dat een groene omgeving meer ontspanning geeft is het ook belangrijk voor de gezondheid van mens en dier. Het is bekend dat de temperatuur in de steden steeds verder oploopt, de hitte blijft langer hangen. Hierdoor verslechtert het woonklimaat en de luchtkwaliteit. Vooral voor mensen die toch al niet zo gezond zijn, kan dit leiden tot gezondheidsrisico’s. Zijn er weinig groene gebieden in de stad en zijn de tuinen vol getegeld of met grind bedekt… dan is de kans anderhalf keer zo groot dat je je ongezond voelt.
Natuur is niet alleen belangrijk voor onze gezondheid. En het is niet alleen een mooie achtergrond voor onze favoriete vakantiefoto’s of een decor voor de leuke dingen die we doen in ons leven. Natuur is vooral belangrijk om wat het is. Ook al gaat het soms om maar kleine stukken natuur , ook dat groen dient gekoesterd te worden.
Naar buiten gaan doen we graag in natuurgebieden. Dichtbij huis hebben we ook wel wat groen. Het kan een parkje zijn, een grasveldje of de rand van de sloot… het groen waar we de hond uitlaten en het groen waar onze kinderen na schooltijd verstoppertje spelen. Onze tuin, of balkon kan ook meer groen. Heb je niet de ruimte denk dan aan verticaal groen. Zelfs op minimale ruimte kunnen kinderen spelen in en met groen, kunnen ze vruchten plukken en klimmen. Een plek waar wij tot rust komen na een dag werken in de stad.
Tegeltaks
In de nieuwe gemeente Althena wordt de tegeltaks ingevoerd ter bevordering van het aantal vierkante meters groen in plaats van tegels. Tegels in de tuin zorgen voor meer opwarming. Bij regen kan het water niet in de aarde zakken. De riolering loopt over en overstromingen zijn niet te overzien. Bovendien zorgen we door meer groen in de tuin voor meer biodiversiteit, meer flora en fauna om ons heen.
Vermarkten van groen = korte termijn denken
Een groot gevaar in stedelijke gebieden is de vermarkting van groen. Groenen stedelijke gebieden zijn veel waard als ze mogen worden bebouwd met dure woningen en zo ingezet kunnen worden als aantrekkelijke woonmilieus voor de hoge inkomens. Het openbaar groen, zoals parken, zal kleiner worden en versnipperd raken. Door dit korte-termijn-denken zal uiteindelijk de leefbaarheid van de stad en de gezondheid van haar inwoners verslechteren.
Meer groen in je tuin!
Kortom mijn advies is : tegels eruit, grind eruit en planten er weer in. In een rekenmodel heb ik al eens uitgerekend dat bovendien een tuin met een vaste planten border minder onderhoud vergt dan een gazon of een tegelvloer. Bovendien bespaar je enorm op je tuinkosten met de aanleg van een gebalanceerde vaste planten border.
Geef een reactie