Tuinieren zonder eigen grond, maak van je buitenmuur een tuin.
Bij EetbareWand® komt regelmatig de vraag naar voren hoe mensen kunnen tuinieren als ze geen eigen grond hebben. In dit artikel een poging tot een oplossing daarvoor.
Groei voedsel in, op en aan je huis
Begin zo dicht mogelijk bij huis. Het is het handigst om voedsel te groeien waar jezelf bent, en als je zelf geen grond hebt denk dan creatief. Begin bijvoorbeeld in je eigen huis met het telen van voedsel. Zo zijn er uitgebreide instructies te vinden hoe je tuinieren in je eigen vensterbank of onder speciale led verlichting constructies. En naast binnen kun je wellicht ook buiten tuinieren op plaatsen waar je nog niet eerder aan had gedacht. Zo kun je bijvoorbeeld een tuin beginnen op je balkon of op je dak! Of heb je ooit overwogen om van je buitenmuren een tuin te maken? Met de EetbareWand tover je muren en schuttingen om in groene oases, vol heerlijke sappige groenten, geurende kruiden en fleurige bloemen. Alles kan je zelf kweken zonder te spuiten met vieze en schadelijke chemicaliën. Hoe lokaler je voedsel kunt verbouwen hoe gemakkelijker en hoe meer voldoening het voor jezelf geeft!
Verander je tuin en balkon in een eetbare groene oase!
Toegang tot, en niet bezit van, is de sleutel! Veel mensen proberen achter hun raam en op hun balkon en dak ijverig bezig te zijn met het verbouwen van voedsel maar ze willen toch meer doen. Bedenk dan dat ‘bezit van’ niet belangrijk is maar dat ‘toegang tot’ de sleutel is. Er zijn mensen die wel grond hebben maar geen idee hebben wat ze ermee moeten doen. Tuinen en balkons worden in eerste instantie ingericht om te verpozen of voor speelruimte. Tuinen en balkons worden steeds meer onderhoudsvrij. Een duidelijk gevolg op de al jaren durende trend is dat we meer willen genieten van goed voedsel dat we bij voorkeur zelf hebben gekweekt. Door een immense actie van een grossier is in 2015 heel Nederland gaan moestuinieren. Ook op scholen wordt er steeds meer aandacht aan besteed hoe we met kinderen eigen groenten, fruit, kruiden en eetbare bloemen kunnen kweken en oogsten. Gebruik je ruimte effectief en functioneel. Hang aan muren of aan je schutting een wanden van EetbareWand en probeer het zelf, je zult dat je hele huis en je buren ervan genieten.
Heb je geen grond, geen balkon of daktuin…kijk dan eens verder
Je kunt ook kijken of er in de buurt mensen zijn met grond waar niets mee gebeurt en benader die mensen met de vraag of je een deal met ze kunt sluiten, jij wil voedsel verbouwen op hun grond en in ruil tot toegang daarvoor krijgen zij bijvoorbeeld een bepaald deel van de oogst… je kan zelfs afspreken om samen wat te bereiden…Het vergt wellicht wat moed maar het is puur een kwestie van vraag en aanbod bij elkaar brengen dus trek de stoute schoenen aan en vraag, mensen direct benaderen is verreweg het meest effectief. Nee heb je en ja kun je krijgen!
Een gemeenschapstuin kent vele voordelen!
Als je reeds in en om je huis al volop groente verbouwt en fruitbomen en struiken in de tuin van je buren hebt geplaatst en nog steeds meer wil doen denk er dan eens over om het openbaar groen in de buurt te gebruiken om voedsel te verbouwen. Je kunt dit legaal gaan doen door de gemeente te benaderen en ze te wijzen op de 10 voordelen van gemeenschapstuinen:
- Besparing gemeentelijke kosten
- ‘Parken op zakformaat’
- Lichaamsbeweging
- Verbeterde diëten
- Voedselproductie
- Het stedelijke ecosysteem
- Jeugd educatie
- Culturele kansen
- De therapeutische werking van tuinen
- Criminaliteitspreventie
Veel gemeenten zullen je met open armen ontvangen als je een stuk openbaar groen voor jezelf of met een groep mensen wil onderhouden, als je ze op al deze voordelen wijst. En je slaat zelf ook 10 vliegen in een klap naast dat je nu de ruimte hebt om voedsel te verbouwen in je eigen buurt. En kijk voor de zekerheid even rond want misschien zijn er al mensen in de buurt actief met het eetbaar maken van lokaal openbaar groen. En mochten overheden niet willen meewerken dan kun je altijd nog minder legaal in het openbaar groen aan het werk gaan. Kraak een stuk land en/of ga lekker ‘Guerilla Gardenen’. Op internet vind je tips over het hoe en wat hierover.
EetbareWand heeft bij meerdere basisscholen de zogenaamde ‘GezondeSchoolTuin’ gerealiseerd. Scholen hebben niet altijd de ruimte om in de grond te tuinieren en dan is verticaal tuinieren DE oplossing. Naast verticaal tuinieren worden er vaak ook bessenstruiken, fruit- en notenbomen geplant. Kinderen lopen trots met andere kinderen een rondje over het schoolplein en plukken gewoon van alles wat eetbaar is , niet alleen leuk maar ook zeer leerzaam en het bevordert de sociale omgangsvormen bij kinderen, werkt prestatie verhogend en geeft ze tegelijkertijd een gevoel van verantwoordelijkheid en voldoening.
Voedsel verbouwen via een vrijwilligersorganisatie
En tot slot is er nog de mogelijkheid om bij een boer in de buurt mee te gaan werken. Er zijn met het internet inmiddels verschillende organisaties actief die bemiddelen tussen organische boeren en burgers, mensen kunnen op deze plekken meehelpen en leren hoe ze gezond en vers voedsel kunnen verbouwen en krijgen kost en inwoning in ruil voor de arbeid van vier tot vijf uur per dag van deze mensen die de boer zo meehelpen.
Er is altijd een weg
Als je iets echt graag wil doen dan vind je een manier om het te gaan doen. Als je het niet echt wil, dan vind je altijd een excuus.
Geef een reactie