Het lichaam kan vitamine E zelf niet maken, maar je hebt het wel nodig. De vetoplosbare vitamine speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en ander weefsel. Vitamine E beschermt je cellen tegen beschadiging door oxidatie van onverzadigde vetzuren. Ook voor de stofwisseling in de cel en de weerstand is vitamine E van belang.
Wat is E307? Is dat hetzelfde als vitamine E?
Zie je op het label in de supermarkt E306, E307, E308 of E309 staan dan is er niets aan de hand. Het betekent dat er vitamine E in zit. Ook vitamines hebben E-nummers. E307 is een extract van tocopherol-rijke plantaardige oliën, met name zonnebloemolie. Vitamine E is een antioxidant. Het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen. Tekorten komen gelukkig bijna niet voor, want deze vitamine is belangrijk voor alle weefsels. Daarnaast wordt vitamine E vaak toegevoegd aan crèmes, zalven en shampoos om huid en haar te versterken. Of dit ook echt zo werkt is nog niet vastgesteld maar het klinkt leuk.
Tocoferol
Vitamine E is een verzamelnaam voor een aantal tocoferolen die van nature in voeding aanwezig zijn, zoals alfa-tocoferol (E307), bèta-tocoferol (306), gamma-tocoferol (E308) of delta-tocoferol (E309). Alfatocoferol wordt het beste in onze lichaamscellen opgenomen en is daarom de belangrijkste vorm. In vitamine E-supplementen vind je meestal a-tocoferol of a-tocoferolacetaat. Soms zie je op het etikel het gehalte vitamine E aangeven in de internationale eenheden IE of IU. Hierbij geldt 1 IE staat gelijk aan 0,67 milligram alfa-tocoferol. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E wordt meestal ook weergegeven in eenheden alcatocoferol.
Waar vind ik vitamine E?
Voldoende vitamine E krijg je binnen via je voeding. Je moet het vooral hebben van plantaardige oliën en plantaardige producten als granen, noten, zaden, groenten en fruit. Met een handje vol gemengde noten krijg je zo’n 1,6 milligram vitamine E binnen. Met een eetlepel zonnebloemolie 7,6 milligram. Sport je vaak of heb je een periode met veel stress? Dan kun je baat hebben bij extra antioxidanten uit groente, fruit en zaden.
Te weinig vitamine E?
Voor zover bekend komen tekorten aan vitamine E in Nederland niet voor. Het ontstaat alleen na jarenlang te weinig van deze vitamine als gevolg van bijvoorbeeld een chronische aandoening of stoornis in de opname van voedingsstoffen. Een ernstig vitamine E-tekort kan leiden tot bloedarmoede, spierzwakte en schade aan de hersenen (hersenverweking).
Bij kinderen die te vroeg geboren zijn is de opname van vitamine E in de darm beperkt doordat de spijsvertering nog niet goed werkt. Deze te lage opname kan bloedarmoede, oedeem en verhoging van het aantal bloedplaatjes tot gevolg hebben.
Te veel vitamine E?
Als bovengrens voor een aanvaardbare veilige inneming van vitamine E geldt 100 milligram per dag voor kinderen van 1 tot 3 jaar en 300 milligram per dag voor volwassenen. Deze laatste hoeveelheid komt ongeveer overeen met 4,5 kilogram noten.
In theorie zorgt een teveel aan vitamine E voor een stapeling in de verschillende weefsels met een nadelig effect voor de processen in die weefsels. In de praktijk zijn er tot nu geen nadelige effecten bekend.
Hoeveel vitamine E heb ik nodig?
De Gezondheidsraad heeft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E voor volwassen mannen vastgesteld op 13 milligram. Voor vrouwen geldt 11 milligram.
De afbeelding hieronder geeft de aanbevolen hoeveelheden voor verschillende groepen weer in alfatocoferol eenheden per dag.
Geef een reactie