De vitaminepillenindustrie is enorm, drogisterijen puilen uit van de verschillende soorten en door de media bezorgd gemaakte burgers slikken graag extra vitaminen. Is dat nodig?
Baat het niet dan schaadt het niet, is de opinie van veel mensen als het gaat om vitamines. Om die reden gaan er jaarlijks vele potten vitamine C, multivitaminen, vitamine B en kruidenpreparaten over de toonbank.
Commercie of noodzaak
Logisch dat mensen angstig worden, want je lichaam heeft vitaminen hard nodig. Zonder die stofjes krijg je zwakke botten, bloedarmoede en een slechtere afweer tegen ziekten. Hoe erg is het nu echt en moet je die vitaminen nou uit pillen halen? Drogisterij eigenaren verkopen vele soorten vitaminepreparaten en verkondigen daarbij dat in groenten tegenwoordig niet meer genoeg voedingstoffen zitten. Ik vraag mij sterk af of dat zo is of dat het pure commercie is en dat we angstig gemaakt worden door de media?
Mijns inzien is dat er geen noodzaak is voor vitaminepreparaten. Niet alleen omdat pillen en preparaten uit een chemische fabriek komen, maar vooral omdat je ze al binnenkrijgt als je regelmatig groenten en fruit eet. Eet gevarieerd, zodat alles wel een keer in je voeding terecht komt. Lust je iets niet dan betekent dat niet automatisch dat je een tekort hebt. En misschien is het (on)kruid dat in je tuin groeit juist wel de ontbrekende vitamine die je nodig hebt.
De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is genoeg voor 97,5 procent van de mensen. Wie meer vitamine C slikt, plast een deel uit. Daarvoor moeten je nieren extra hard werken om de overdosis aan vitamines te verwerken. Dat betekent dat je nieren extra energie nodig hebben, energie die andere lichaamsdelen goed kunnen gebruiken. Dus om je energie op peil te houden ga je ook andere vitaminepillen slikken en voor je het weet heb je een keukenkastje vol staan.
Ook als je maar mondjesmaat groente en fruit binnen krijgt betekent dat niet dat je een tekort hebt. Je waarden kunnen lager zijn maar een echt tekort? Om ziekten voor te zijn is gezond eten wel te adviseren.
Wat als je elke dag sla en paprika eet
en een hekel hebt aan wortels en avocado
Sla is een gezonde groene groente. Elke soort heeft zo haar eigen voordelen:
- IJsbergsla: rijk aan calcium en vitamine C. Goed voor je botten
- Romeinse sla: boordevol antioxidanten en rijk aan kalium, dit is een belangrijk mineraal dat je bloeddruk onder controle helpt te houden
- Eikenbladsla: veel vitamine A, 1,5 kopje sla zorgt voor 130% van je dagelijkse behoefte! Vitamine A speelt een belangrijke rol voor je weerstand
- Veldsla: kun je het beste in de winter kopen, bevat vitamine A en C, ideaal tegen de winter verkoudheid en het heeft een stresswerende werking
- Kropsla: bevat het meeste melksap en heeft (als je er veel van eet) een ontspannende werking
- Rucola: veel vitamine K, 100 gram rucola geeft je 90% van de benodigde hoeveelheid
- Andijvie: boordevol vezels, mineralen en vitamine A en C
Paprika zit boordevol vitamines en mineralen. De rode paprika bevat het hoogste gehalte aan vitamine C maar verder krijg je ook Alfa-caroteen, Beta-caroteen, Folaat equivalenten, Lycopeen, Vitamine B1, Vitamine B2, Vitamine B6, Vitamine C, Vitamine E, Zeaxanthine en mineralen zoals Calcium, Fosfor, Ijzer, Jodium, Natrium, Kalium, Koper, Magnesium, selenium en Zink binnen.
Dus wat mis je dan in bijvoorbeeld de wortelen en avocado?
In wortelen zit een stofje genaamd bètacaroteen – zit ook in sla) dat kan worden omgezet in vitamine A. Als je te weinig vitamine A binnenkrijgt kun je bijvoorbeeld nachtblind worden. Maar in wortelen zit niet alleen bètacaroteen. Wortels bevatten ook vitamine B, C, E en K. Verder zitten ze vol met vezels, natrium, kalium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Dus ik mis nog niets…
Avocado is geen groente maar een vrucht. Het wordt een vitamine bom genoemd. Een avocado is rijk aan vitamine B, vitamine C, vitamine E en het moeilijk te vinden vitamine K ( zit ook in Rucola) dat helpt bij de opbouw van sterke botten. Avocado bevat ook mineralen zoals kalium, magnesium, koper, foliumzuur en ijzer.
Overdosis
Dus ook al eet je bepaalde groente liever niet , wil dat nog niet zeggen dat je een vitamine tekort hebt. Er wordt vaak te snel gedacht dat je een vitamine tekort zou oplopen… we worden beangstigd door de media en grijpen snel naar aanvullingen van preparaten. En toch gaan er stemmen op dat je veel meer vitaminen moet slikken.
In de orthomoleculaire geneeskunde is het normaal om een veelvoud van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamines in pillen te stoppen. In sommige pillen zit wel 1363 keer zoveel vitamine C als dagelijks aanbevolen. Daar moet je heel wat mandarijntjes voor eten en je nieren worden behoorlijk belast.
Ook volgens voedingswetenschapper Renger Witkamp van de Universiteit Wageningen is het is pure onzin om zulke pillen te nemen “Dan krijg je een overdosis.”
- Een overdosis van vitamine A kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid, vermoeidheid, duizeligheid, haarverlies, een schilferige huid of spierpijn
- Een overdosis van vitamine B3 kan leiden tot bloedvatverwijding
- Een overdosis vitamine B5 kan in ernstige gevallen leiden tot diarree
- Een overdosis vitamine B6 kan leiden tot afwijkingen aan het zenuwstelsel (neuropathie). Ook kun je last krijgen van gevoeligheid voor licht of een verslechtering van de geheugen- en denkprocessen, als tintelende handen en een verdoofd gevoel
- Een overdosis vitamine C zal via de urine het lichaam verlaten, die kan leiden tot overbelaste nieren. Andere gevolgen zijn een remmend effect op de opname van koper, terwijl de opname van ijzer juist bevorderd wordt door een overdosis van vitamine C. Er kan dus een ijzeroverschot ontstaan. Verder kan een dagelijkse hoeveelheid vanaf 3000 milligram laxerend werken
- Een overdosis vitamine D komt maar zelden voor. Mocht het voorkomen, dan kan het leiden tot kalkafzettingen in het lichaam, misselijkheid, minder eetlust, verstopping en slaperigheid.
“We zijn gemaakt om te eten, niet om stofjes individueel binnen te krijgen. Als je vitaminepillen wilt slikken, blijf dan in de buurt van de 100 procent die iemand binnen moet krijgen. Dan kan er weinig misgaan.”
Alleen sommige groepen doen er goed aan om wat extra vitamines te nemen. Als je bijvoorbeeld zwanger bent kan je wel wat extra foliumzuur gebruiken. Mensen die weinig buiten in de zon komen kunnen wat extra vitamine D nemen en veganisten wat extra vitamine B12. Maar neem geen overdosis.
Geef een reactie