2 kopjes edamame
¼ kopje tahini (zelf maken is veel leuker en lekkerder)
1 theelepel geraspte verse gember
2-3 theelepels vers geraspte Wasabi
4 teentjes knoflook gepeld, geschild
1 theelepel natriumarme Sojasaus
¼ kopje water
Maak zelf je tahini voor de hummus:
Zelf tahini maken is echt heel erg eenvoudig. Het enige dat een beetje tijd kost is het roosteren van de sesamzaadjes, maar ondertussen kan je de andere ingrediënten voor de hummus alvast gereed maken. Roosteren is noodzakelijk want dat geeft de expliciete smaak aan de tahini. Let wel goed op want té donkere sesamzaadjes zijn echt niet lekker, die smaken bitter!
Ingrediënten:
350-500 gram sesamzaadjes
zout
goede olijfolie
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 ⁰C en zodra op temperatuur spreid je de sesamzaadjes uit op een grote bakplaat. Schuif in de oven en laat roosteren tot ze lichtbruin gekleurd zijn. Dit zal ongeveer 15-20 minuten duren. Zodra de zaadjes de juiste kleur hebben haal je de bakplaat uit de oven en laat je het ietsje afkoelen. Schud de geroosterde zaadjes van de bakplaat in de kom van je keukenmachine. Draai de zaadjes tot een pasta en voeg er beetje bij beetje de olijfolie bij. Voeg zout naar smaak toe.
Tip: Bewaar in een afgesloten pot maximaal twee weken. Langer kan maar dan moet je ervoor zorgen dat de tahini onder een laagje olie blijft staan.
Mix de edamame (= jonge sojabonen, liefst vers. Jonge groene sojabonen. Wellicht in de Toko vind je ze onder de naam: ‘fresh soybean’ (US), ‘green soya bean’ (UK), ‘Edamame / 枝豆’ (Japan),’ máodòu / 毛豆’ (China). Het zijn de bonen uit de nog niet rijpe peulen met daarin de boontjes/ erwtjes van de sojaplant) met je zelfgemaakte tahini, de geraspte gember, knoflook, natriumarme sojasaus en de vers geraspte Wasabi in de keukenmachine.
Als alles goed gemengd is voeg je het water toe terwijl je doormengt tot de hummus de gewenste consistentie bereikt.
Tijdens het serveren kan je altijd nog wat extra verse Wasabi raspen of garneren met wat verse Wasabi bladeren.
Geef een reactie