In dit gerecht ontmoet het witte goud (Hollandse witte asperges) het groene goud (Wasabia japonica). De asperges worden niet gekookt maar direct gewokt, waardoor de smaken behouden blijven. Samen met peultjes, sesam zaad en taugé een heerlijke groente mix. De saus is werkelijk verrukkelijk. Een samenspel van smaken. De warmte van de gember met het frisse van limoen, het zoete van de Tamiri en het romige van de kookroom. En wat het echt helemaal afmaakt is de pittigheid van de Wasabi.
In dit gerecht zie je twee verschillende bereidingen van Wasabi. Als je namelijk Wasabi verhit verliest het zijn smaak. Om die reden moet je eigenlijk nooit geraspte Wasabi verhitten. Omdat de Wasabi zo fijn van structuur is verliest het snel aan smaak. Maar Hak je Wasabi heel fijn (net als je bijvoorbeeld knoflook fijnhakt) dan is er minder contact met zuurstof en geeft Wasabi minder snel zijn karakteristieke smaak af, de smaak blijft in de saus.
Ingrediënten:
- 300 gram gele rijst
- 4 cm verse gember
- 500 gram witte asperges
- 200 gram peultjes
- Arachideolie
- 2 eetlepels sesamzaadjes
- 125 gram taugé
- 1 limoen
- 100 ml kookroom
- 3 el Tamiri (bio)
- Wasabi rhizoom 50 gram
- 400 gram ontschubte zalmfilet, het vel mag er aan één zijde aan zitten
STAPPEN
Kook de rijst gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking
Hollandse asperges op Aziatische wijze gewokt
- Schil en snijd de gember fijn
- Hak met een mes de helft van de Wasabi rhizoom zeer fijn
- Snijd 2 centimeter van de onderkant van de asperges af. Schil met een dunschiller de asperges, begin 2 centimeter onder het kopje van de asperges. Snijd eerst de koppen van de asperges en snijd daarna de asperges schuin in grove stukken van circa 2 centimeter
- Verwijder de draden van de peultjes en halveer de peultjes in de lengte
- Verhit een scheutje arachideolie in een wok en roerbak de asperges en de helft van de gember circa 5 minuten. Voeg de peultjes, sesamzaadjes en de taugé toe en bak circa 2 minuten mee. Breng het geheel op smaak met een beetje versgemalen peper
Wasabi-gember-Tamiri saus
- Verhit een scheutje arachideolie in een steelpannetje en fruit de resterende gember met de fijngehakte Wasabi circa 1 minuut
- Halveer de limoen en voeg het sap van de limoen, de kookroom en Tamiri toe. Laat de saus in circa 8 minuten tot de helft inkoken. Breng de saus op smaak met de geraspte verse Wasabi.
Zalmfilets
- Verdeel de zalm in 4 gelijke stukken, dep droog met keukenpapier en bestrooi met een beetje zout en peper
- Verhit een scheutje arachideolie in een koekenpan en bak de zalmfilets om en om in circa 5 minuten goudbruin en gaar
Serveren
Verdeel de rijst en de Hollandse asperges over de borden. Leg er een stukje zalm op en lepel er een beetje saus overheen.