Deze Japanse stijl van asperge frites is heerlijk als bijgerecht, tussendoortje of als borrelhap. Ik prefereer de wat dikkere asperges voor dit gerecht omdat deze wat sappiger en zoeter zijn, wat dan weer prima tot zijn recht komt met de zelf gemaakte Unagi-saus, Wasabi mayonaise en Sriracha mayonaise. uiteraard kan je ervoor kiezen om de mayonaise als bijgerecht te serveren maar ik houd er hier van om de sauzen erover te besprenkelen, heerlijk.
Ingrediënten:
- 250 – 300 gram groene asperges
- 125 ml ijskoud water
- 1 groot ei, geslagen
- 125 gram bloem
- 1/8 theelepel baking soda
- 125 ml mayonaise
- 1-2 eetlepels Sriracha-Spaanse chilisaus
- 1 Wasabi rhizoom 25-30 gram
- 2 eetlepels unagi saus, deze maak je het beste gewoon zelf (zie hieronder)!!
- 1 eetlepel tobiko (viskuit)
- 1 lente ui, gehakt (alleen groene delen)
- zonnebloemolie om te frituren
Unagi saus:
- 1/2 l lichte Tamiri (bio)
- 2 grote tenen knoflook, gekneusd
- 2 schijfjes gember
- 1 lente ui in 4-5 stukken
- 4 el suiker
- wat honing
Verhit alle ingrediënten op laag vuur, blijven roeren tot de suiker en honing gesmolten zijn. Zachtjes in laten koken. De saus moet iets dikker worden, niet te dik! Want als het afkoelt wordt die nog dikker. Naar smaak meer Tamiri of juist suiker toevoegen. Als de saus klaar is, gember en knoflook verwijderen. Zet de saus even opzij.
STAPPEN:
- Was de asperges en verwijder de houtachtige uiteinden van de asperge
- Meng het ijswater en het ei samen in een kom
- Meng de bloem en baking soda samen in een andere kom
- Roer het droge (bloem) mengsel samen met het natte mengsel tot een tempura beslag. Koel het tempura-beslag totdat je klaar bent om het te gebruiken
- Meng in een kleine kom ca. 60 ml mayonaise met de Sriracha (naar smaak). Zet opzij
- Zet in een andere kom alvast de rest van de mayonaise apart ( De Wasabi mayonaise maak je namelijk pas op het laatste moment. Hiervoor rasp je de Wasabi en voeg je de puree toe aan de mayonaise. Goed doorroeren en direct opdienen)
- Verwarm de olie tot 180 graden Celsius in een grote pan
- Als de olie heet is, dompel dan de asperges (1-4 per keer) eerst in het tempura-beslag om te coaten
- Leg de gecoate asperges voorzichtig één voor één in de hete olie en zorg ervoor dat ze niet aan elkaar plakken
- Bak tot ze goudbruin zijn (ongeveer een minuut of twee) en verwijder ze met een tang
- Laat de asperges uitlekken op een stuk keuken papier
- Serveer de asperge-frites met de Sriracha-mayonaise en Wasabi-mayonaise ( ik heb ervoor gekozen om de mayonaise over de asperges te besprenkelen, maar je kunt ze uiteraard ook als bijgerecht om te dippen serveren)
- Terwijl ze nog steeds warm zijn, kun je ze aankleden met: Sriracha-mayonaise, Wasabi-mayonaise, Unagi-saus, tobiko, lente uien, wat je maar wilt.