Deze umami thee is een combinatie van Matcha en Wasabi. Beide planten (Wasabia japonica en Camellia sinensis ‘Yabukita’) groeien in dezelfde omgeving en hebben beide een complex smaakpalet wat in deze thee uitstekend matcht.
Ingrediënten:
- ½ tl (1-2 bl) Matcha
- 1 tl vers geraspte wasabi
- 70-75 ml water van 75-80 C
STAPPEN:
Zet op traditionele wijze een kommetje Matcha thee
- Rasp verse Wasabi op een Wasabi rasp en laat de puree even staan om te ademen en op smaak te laten komen met de aanwezige zuurstof in de lucht
- Voordat je begint met het bereiden van de Matcha kun je de kom vullen met heet water. Laat dit een paar minuten staan zodat de warmte in je kom trekt. Gooi daarna het hete water er uit. Maak je kom droog met een theedoek of een stuk keukenrol.
- Zeef of schep 1 tot 2 bamboe lepels (naar smaak) aan Matcha in je kom. Zorg dat de kom ruim genoeg is zodat er nog ruimte is om de Matcha straks wat te kloppen. Vervolgens kun je de Matcha met de Matcha klopper zachtjes fijn stampen zodat de Matcha straks beter oplost en lekkerder schuimt. (TIP: Onderschat de toegevoegde waarde van deze stap niet!)
- Voeg een half kopje water (70-75 ml) toe. Vermijd kokend water omdat dit de structuur en daarmee de delicate smaak van de Matcha aantast. Water van 75-80 C is optimaal. Bekijk tip 2 onderaan de pagina om te lezen hoe je dit gemakkelijk kunt bereiken
- Klop de Matcha op met een “M” of “W” beweging, totdat je een fijne lichtgroene schuimlaag op de Matcha hebt
- Roer 1 theelepel vers geraspte Wasabi door de thee
- Relax en geniet van je heerlijke Matcha thee en laat je lichaam de rest doen.
Je kunt de Matcha direct uit de kom drinken zoals op traditionele wijze of even overgieten in een kopje. Matcha thee maken is uiteindelijk zo moeilijk nog niet!
Tip 1: als je gedroogde Wasabi bladeren hebt kun je ook wat poeder van Wasabi bladeren door de Matcha roeren om zo een nog verfijndere smaak te krijgen
Tip 2: Twijfel je aan de temperatuur van het water? Je bereikt gemakkelijk een temperatuur van ca. 75°C door 1 deel gefilterd kraanwater met 3 delen kokend water te mengen. Simpel!