De lente is begonnen, de zonuren nemen toe en dan staan in Nederland de salades op tafel. Met salades kun je eindeloos variëren. De term ‘salade’ komt oorspronkelijk uit de Provence in Zuidoost Frankrijk. Letterlijk betekent het: “dat wat gezouten is”. Dat verklaart waarom het begrip salade in de praktijk een veel bredere betekenis heeft dan je op het eerste gezicht zou denken. Een salade kan variëren van een simpel aangemaakte kropsla tot een uitgebreide gemengde salade met meerdere soorten sla, rucola, andere groenten, gegarneerd met olijven, noten, croutons, kruiden en eetbare bloemen. Maar een salade kan bijvoorbeeld ook uit alleen een rauwkost, aardappels of roergebakken groenten bestaan. Meestal worden salades koud geserveerd, maar er zijn ook lauwwarme (‘salade tiede’) en roergebakken salades.
Het moment waarop salades worden geserveerd is al even veelzijdig. Er zijn salades voor bij een picknick of buffet, als lunch- of als voorgerecht maar ook als bij- of hoofdgerecht. Naast salades op een bordje, grote schaal of in een saladekom zijn er ook salades met bijzondere verschijningsvormen. Salades vermomd tot taartjes of verpakt in een slablad, noriblad of zelf in tortilla (wraps) gerold.
Eén ding hebben alle salades gemeen: ze worden aan gemaakt met een dressing of vinaigrette. Zij worden gezien als de smaakmaker, of ook wel een poëtisch “het parfum” genoemd. De basis van een vinaigrette is altijd olie en citroensap (of azijn), een dressing kan zowel olie en azijn of citroensap als yoghurt of zelfs kaas als basis hebben.
Vegetarisch koken lijkt soms onmogelijk maar dit recept heeft echt geen vlees of vis nodig! Deze kleurrijke salade met Wasabi en pita croutons is gevuld met allerlei verse groenten en natuurlijk verse onbespoten kruiden. Deze salade is dan ook niet alleen een lust voor het oog, het is alsof het hele engelenkoor een sanitaire pauze neemt op je tong…
Ingrediënten salade (4 personen):
- 300 gram doperwten (uit de vriezer)
- 2 rijpe avocado’s (in blokjes van ca. 1 bij 1 cm)
- 100 gram snackpaprika’s ( in ringetjes
- 200 gram gekleurde cherry tomaatjes (in kwartjes gesneden)
- 1 komkommer (in blokjes van ca. 1 bij 1 cm)
- 20 gram verse Marokkaanse muntblaadjes (fijngehakt blad)
- 20 gram verse Vietnamese koriander (fijngehakt blad)
- 5 gram Peper Oregano (fijngehakt blad)
- 10 gram Platte Peterselie (fijngehakt blad)
- 10 gram Lavas (fijngehakt blad)
- 4 pita broodjes
- Verse Wasabi rhizoom 25-30 gram (zeer fijngehakt met mes)
- ½ limoen (zest)
- ½ theelepel komijn zaad (geplet met mes)
- ½ theelepel Koriander zaad (geplet met mes
- ½ theelepel kaneel
- ½ theelepel vers gemalen zwarte peper
- ½ theelepel nootmuskaat
- ½ kruidnagel (gemalen)
- 1 eetlepel olijfolie
Ingrediënten dressing:
- 100 ml geitenyoghurt
- 1/2 citroen (sap en zest)
- ½ Wasabi rhizoom 25-30 gram (geraspt op een Wasabi rasp tot puree)
- 15 gram mengsel van wat blaadjes koriander, lavas, peterselie, oregano (zeer fijn gehakt)
- Snufje peper + zout + nootmuskaat + kaneel
Voorbereiding dag van tevoren: Hak de Wasabi rhizoom zeer fijn (niet raspen) en meng dit met 2 eetlepels olijfolie. Doe het mengsel in een gesloten pot en zet gedurende de nacht weg zodat alle aroma’s uit de Wasabi zich met de olie kunnen vermengen.
STAPPEN
- Verwarm de oven voor op 180 graden en leg bakpapier op de plaat
- Snijd de pitabroodjes open zodat je 2 rondjes krijgt, snijd vervolgend de rondjes in 8 puntjes per plakje
- Mix de Wasabi-olijfolie met de pita croutons op de bakplaat zodat beide zijden van de crouton het olie mengsel kunnen opnemen. Zet de pitabroodjes voor 6 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn geworden
- Zet een steelpannetje gevuld met de doperwtjes op een middelhoge warmtebron en schenk er een klein beetje water bij. Laat de doperwtjes kort borrelen zodat ze mooi felgroen en knapperig blijven
- Giet de doperwtjes af in een vergiet en voeg ze in een kom samen met de snack paprika’s, komkommer, avocado en cherrytomaatjes
- Hak de Munt, Lavas, Vietnamese Koriander, Peterselie en Oregano fijn en voeg deze toe aan de groenten samen met de zest van de limoen en de droge kruiden
- Dressing: meng de geitenyoghurt met de rest van de ingrediënten voor de dressing
- Haal de pita croutons uit de oven en verdeel over de salade. Maak de salade vervolgens af met de dressing, rasp wat citroen zest erover en eventueel naar smaak wat extra Wasabi puree
*gebaseerd op origineel recept van The Lemon Kitchen by Jadis
Ik heb bewust gebruik gemaakt van de Vietnamese koriander, deze is minder sterk aanwezig maar heeft wel de karakteristieke smaak van koriander. Een mildere vorm dus. Maar ook zonder de toevoeging van koriander is deze salade nog steeds een feestje!
Loopt het water je in de mond en ga je dit recept ook maken? Deel het met mij, ik ben reuze benieuwd naar jouw smaak ervaringen.