Kokkels, Nederlands mooiste schelpdieren, gaan massaal naar Spanje en dat is zonde. Zet vaker gebakken kokkels op tafel, ze zijn de moeite van het opeten waard. Kokkels zijn een serieus alternatief voor de doorgaans prijzige Vongole uit Italië. Je kunt kokkels op dezelfde manier bereiden als Vongole. Wat dacht je van een bordje kokkels puur natuur, of wat dacht je van dit recept kokkels met heerlijke Wasabi olie, mouwen oprollen en dan aanvallen. Dus kom je een betaalbaar netje verse Vongole tegen, laat ze dan zeker niet liggen. Schelpen kunnen zand bevatten. Je kunt de schelpdiertjes het zand laten uitspugen in een spoelbak gevuld met kraanwater en flink wat zout. De kokkels onder koud stromend water wassen en schoon maken. Gooi gebroken en hele zware schelpen die vol zand zitten weg.
** Vongole of venusschelpen worden opgevist uit de Adriatische Zee bij het Noord-Italiaanse vissersdorp Chioggia.
Ingrediënten Wasabi olie:
- 30 gram verse Wasabi rhizoom
- 4 el olijf olie
Hak de Wasabi rhizoom zeer fijn en meng met de olijf olie. Laat het mengsel overnacht staan zodat de rijke aroma’s van de Wasabi in de olie kunnen trekken. Zo lekker was olie nog nooit!!
Ingrediënten Kokkel -curry (2 personen):
- 500 gram Kokkels
- 30 gram Wasabi stengel
- 60 gram bleekselderij
- 1/2 ui
- 1-2 knoflook tenen
- 1 gedroogde chili
- 20 gram boter
- 1/2 el kerrie poeder
- 70 ml droge witte wijn
- 3 el zure room
- verse dille
- zout en peper naar smaak
TIP: in plaats van 1/2 el kerriepoeder kan je ook een bosje Kerriekruid toevoegen en mee koken/ bakken. Voor serveren haal je het bundeltje dan weer uit het gerecht.
STAPPEN:
- Snijd de Wasabi stengel en de bleekselderij ‘Julienne’ ter grootte van luciferhoutjes. Snijd de ui fijn. Plet de knoflook en hak fijn. Verwijder de zaden uit de chili en snijd de chili fijn.
- Smelt de boter in een pan en roer met het kerrie poeder tot een rou. Voeg de chili en knoflook toe en bak zachtjes tot de aroma’s vrij komen. Voeg de kokkels toe en de witte wijn. Doe de deksel op de pan en kook totdat alle kokkels zich openen. Kokkels die zich niet openen verwijderen!
Ik heb een voorkeur voor in de schelp gebakken schelpdieren. Dan blijft de smaak beter behouden. Tijdens het bakken vormt zich een filmpje bakvocht om het vlees en de schelp. Dit filmpje heeft een volle smaak. Ga je bakken, bereid dan niet te veel schelpjes tegelijk. Door kleinere porties te bakken, gaart het vlees gelijkmatiger. Zo kan het gerechtje niet mislukken. - Schenk het kookvocht door een vergiet en vang het op. Laat de kokkels even in het vergiet staan en doe het kookvocht terug in de pan. Laat het kookvocht tot de helft inkoken en voeg dan de Wasabi stengel en de bleekselderij toe. Voeg als laatste de zure room toe aan het mengsel. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
- Voeg de kokkels weer toe aan het kookvocht met groenten.
- serveer de kokkels op een platbord en besprenkel met Wasabi olie. Serveer het geheel met verse dille.