In de ijver van Hanneke om zoveel mogelijk verschillende recepten te maken met verse wasabi, kwam ook het idee om het in ijs te proberen. Alleen wasabi leek haar niet lekker (ze moest eens weten hoe lekker Wasabi-roomijs is…), en daarom in dit recept de combi met nog meer “Oosterse” smaken.
Het is matcha en wasabi ijs geworden, waarin ze ook limoenblad, limoenrasp en -sap en sereh heeft verwerkt omdat ze er al achter gekomen was dat limoen en wasabi een mooie match zijn. Wat ook mogelijk is de combinatie met Yuzu, de Japanse citrus vol smaak.
Hanneke heeft 1,5 lepel matcha gebruikt omdat het anders te ‘bitter’ zou kunnen worden. Ben je gek op de smaak van matcha, gebruik dan meer poeder. Sowieso kan je dit ijs naar eigen smaak aanpassen met meer of minder wasabi en of andere ingrediënten.
Gebruik liefst alleen verse Wasabi. Imitatie Wasabi heeft een totaal andere smaak! ( lees meer over Wasabi)
Het ijs is gemaakt zonder ijsmachine …. Slagroom en een blikje gecondenseerde melk is de truc. Let wel op: door de room met de gecondenseerde melk op te kloppen, duurt het heel erg lang voordat het stijf is. Je kunt ook eerst de room opkloppen en dan al mixend beetje voor beetje de gecondenseerde melk toevoegen.
Nu ben jij natuurlijk nieuwsgierig hoe de smaak is. Nou, ik kan je verklappen dat het een bijzonder heerlijk en frisse combinatie geworden is, met een kleine ‘kick’ van de Wasabi. Eet dit ijs na bijvoorbeeld deze Cordita’s met bavette en Wasabi.
Ingrediënten
- 500 ml slagroom
- 1 1/2 el matcha poeder
- 1 el sereh poeder (of gebruik vers citroengras)
- 5 limoenblaadjes (djeroek poeroet)
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 1 el vers geraspte wasabi
- 1 limoen, rasp en sap ervan
STAPPEN
- Schenk de helft van de room in een pannetje. Voeg de matcha, sereh en limoenblaadjes toe en meng goed door elkaar. Breng tegen de kook aan en roer totdat de matcha is opgelost
- Zet dan het vuur uit en laat de room goed afkoelen en zet dan minimaal een uur in de koelkast. Als de room koud is, giet het dan door een zeef in een grote kom
- Giet de rest van de slagroom en de gecondenseerde melk erbij en klop het mengsel stijf
Voeg nu de vers geraspte Wasabi, limoenrasp en sap erbij en meng dit erdoor - Doe het mengsel in een plastic bak en sluit deze goed af. Het heeft ongeveer 6 uur nodig in de vriezer om helemaal op te stijven
- Haal het ijs ongeveer 10 minuten voor het serveren uit de vriezer, zodat je het makkelijk uit de kunt scheppen
- Garneer met een blaadje verse Cubaanse munt , verse Verveine of met wasabibloemen