Dit klinkt ingewikkelder dan de bereiding, geloof me. Je kunt het eten als borrelhapje, als variatie bij een sushi maaltijd of als feestelijke amuse.
Een heerlijk vegetarisch hapje voor tussendoor, fris, aards van smaak. Integratie van hart en bekken.
Ingrediënten
- 500 gr gekookte rode bietjes (gebruik een kant en klaar pakje of kook de bietjes zelf)
- 100 gr gerookte tofu
- 2 tl vers geraspte wasabi
- 1 el sesamzaad
- snufje zout
- 3 norivellen
- Bosje bieslook
STAPPEN
- Snijd de bietjes en tofu in blokjes en doe deze in de keukenmachine met de wasabi en zout (of als je die niet hebt, rasp bieten en tofu op zeer fijne rasp). Draai de keukenmachine tot je een zachte consistente substantie hebt. Voeg de sesamzaadjes toe en roer deze door het mengsel.
- Voor het norikuipje heb je een klein diep bakje nodig van ongeveer 25 ml. Knip een norivel in vieren zodat je vier vierkantjes (dus geen strookjes) overhoudt.
- Pak een van de vierkantjes en druk deze in een het kommetje met je vinger. Schep er dan een eetlepel van de bietenmousse in. Je kunt je vinger in het bakje houden, tot de mousse op de bodem zit, druk eventueel aan. Je zult zien dat deze het norivel wat flexibeler maakt, waardoor het beter de vorm van het bakje aanneemt.
- Vul het bakje tot de rand met de bietenmousse. Als het goed is, steken de punten van het vierkante norivel boven de rand van het bakje uit.
- Pak nu een bieslooktakje en wikkel deze om de uitstekende punten van de nori. Knoop de uiteinden van de bieslook met een enkele knoop aan elkaar en losjes om de nori (niet om het bakje).
- Haal het nori-pakketje uit het bakje door het even vlug ondersteboven te houden, in je hand te laten vallen, en weer om te draaien (dus weer bovensteboven). Zorg wel dat het bieslook ‘touwtje’ op z’n plaats blijft.
- Zet het norikuipje op een snijplank. Nu heb je beide handen vrij om de bieslook om het kuipje iets naar beneden te schuiven, tot een paar milimeter onder de rand van de mousse.
- Trek de enkele knoop aan tot de bieslook strak om het kuipje zit en deze in vorm houdt. Maak nog een knoop zodat deze blijft zitten.
- Maak af met wat sesamzaadjes