Wasabi gaat goed samen met meerdere ingrediënten. We spreken dan van FOODPAIRING. Ingrediënten versterken of complementeren elkaar. Uit ervaring weet ik dat Wasabi zich uitstekend laat combineren met pruimen, limoen, gember en ook met kruiden als koriander, jeneverbessen, munt en zoethout. Een Wasabi-expert zoals ik maakt zijn eigen Wasabi-ketchup. Het resultaat is verassend:
Fris, zoet, pittig, klein zuurtje, en vooral erg lekker pittig. Doordat ik alleen verse Wasabi gebruik past de smaak veel beter bij de overige ingrediënten. Durf jij het aan? Zet eens wat anders op tafel!!
Ingrediënten
- 3 witte uien, grofgehakt
- 500 g pruimen, ontpit en in kwarten gesneden
- 3 kardemom zaden, geplet
- 1 theelepel gestampte korianderzaadjes
- 1/2 stokje pijpkaneel
- 10 jeneverbessen, geplet
- 1 vers (gedroogd) vanille stokje
- Gedroogde stengel van Angelica (circa 6 cm) in stukken gehakt
- 25-30 gram verse Marokkaanse munt (alleen de bladeren)
- 10-15 bladeren van zoethoutgras, bind met een katoentouwtje een bundel
- Verse Wasabi rhizoom 45-50 gram, 2/3 fijnhakken met mes en 1/3 raspen op Wasabi rasp
- Verse gemberwortel van 2 cm, geschild en geraspt op Wasabi rasp
- 100 ml ahornsiroop
- 100 ml Wasabi gin (Skully SmoothWasabiGin)
- 1 limoen, zest en sap
- 2 eetlepels arachideolie olie
Verder heb je nodig: Grote pan met dikke bodem, bijvoorbeeld een braadpan met deksel staafmixer zeef 3 zeer schone jam- of weckpotten ( hoewel ik heb een oude ketchup fles schoon gemaakt, is net wat handiger in gebruik)
STAPPEN
- Verhit de olie in de pan en fruit hierin de ui tot deze zacht maar niet bruin wordt
- Voeg de kardemom, koriander, pijpkaneel en de jeneverbessen toe en laat alles even zachtjes meebakken
- Schenk er nu, onder voortdurend roeren, de ahornsiroop bij en laat alles iets inkoken, blijf roeren
- Voeg nu alle overige ingrediënten, behalve de geraspte Wasabi, toe
- Zet het deksel op de pan en laat op een laag vuur gedurende 30 minuten inkoken onder zeer regelmatig roeren
- Verwijder het kaneelstokje, de vanille boon en het zoethoutgras
- Roer er de geraspte Wasabi-puree door, pureer alles goed met de staafmixer
- Proef en breng zo nodig verder op smaak met wat extra limoensap en Wasabi puree
- Passeer de ketchup door de zeef en giet over in de brandschone potten
Serveertip:
Superlekker bij een stukje kaas, bij groente stengels als dipsaus of bij rijstgerechten