Een recept wat ik graag met jullie wil delen is mijn pikante Wasabi marinade. Een onovertroffen Oosterse marinade voor kip of rund. Een marinade die ik met liefde maak en uren laat intrekken voor de meest intense smaak. Bak je kip of vlees op de BBQ, in de oven, in de grillpan, in de Airfryer of waar je ook in bakt. Als je maar zorgt dat je de tijd hebt genomen om de marinade te laten intrekken. En vergeet vooral die liefde niet, dat het ‘secret ingrediënt’ waar elke marinade niet goed, maar juist perfect van wordt.
Ingrediënten (voor circa 1 ½ kilo kip of vlees):
- 2 uien
- Verse Wasabi rhizoom 50-60 gram
- 50 ml Tamiri (bio) (of een goede sojasaus als vervanging)
- 50 ml ketjap
- 10 ml arachideolie
- Vers gember ca. 1 cm , vers geraspt (kan het beste op een Wasabi rasp)
- 2 bouillonblokjes blokjes, verkruimeld of je gebruikt je eigen bouillonpoeder
- ½ eetlepel bruine basterdsuiker
- 1 stokje pijpkaneel
- ½ theelepel kruidnagel
- ½ tl venkelzaad
- 1 theelepel anijs zaad
- 1 bloem van het ABC kruid (Acmella)
- ½ theelepel nootmuskaatpoeder
- Verse Laos -Thaise gember, vers geraspt (kan het beste op een Wasabi rasp)
- Verse koriander en gedroogd Koriander zaad
- 1 ½ kilo kipstukken of rundvlees (naar keuze)
STAPPEN
- Eigenlijk is het verzamelen van alle ingrediënten nog het meeste werk, want de bereiding is niet zo complex. Hak 1 ui + de Wasabi helemaal fijn ( let op Wasabi niet raspen!)
- Rasp ook de verse gember en de Laos en meng deze mee
- De andere ui hak je grof
- Pak een grote platte schaal waar alle ingrediënten voor de marinade in gaan en meng alles goed, en met liefde, door elkaar
- Doe de stukken kip (of vlees) bij de marinade en smeer de kip (of vlees) helemaal in, wederom met liefde, met de marinade
- Dek de schaal af en laat minstens een uur of 8 intrekken. Ideaal is het als je de avond van te voren marineert, de kip (of het vlees) af en toe nog even husselt in zijn marinade en dan de volgende dag bakt
- Tip: mag je kip (of vlees) wat pit hebben? Voeg dan gerust wat meer Wasabi toe.