Voor deze salade heb ik de Snow crab gebruikt. Snow crab is de kleinere variant van de King crab en wordt ook wel Queen crab genoemd. Snow crabs hebben de zelfde smaak als de King crab. Ze hebben echter een aantal belangrijke voordelen ten opzicht van hun grote broer.
- Qua gewicht zijn ze beter inzetbaar. King crabs beginnen vanaf 2 tot 2,5 kg terwijl de Snow crab verkrijgbaar zijn vanaf 500 gr. Een ideaal gewicht om te serveren, reeds vanaf twee personen
- Snow crabs zijn zeer makkelijk te openen. Zonder tang of wat dan ook kan men simpel weg de carapax openen door de achterkant omhoog te trekken en het geheel laat vlotjes los. Het is dus makkelijk van de interne organen te ontdoen. Let wel: ook in het lichaam is vlees aanwezig! Bij de King crab is dit niet het geval dus let op dat je het lekkers in het lichaam niet in de vuilbak werpt !
Ingrediënten:
- 1 el fijn geraspte Wasabi rhizoom (ca 25-30 gram)
- 3 meiknolletjes (meirapen)
- 2 aardappels (ca 200-250 gram)
- 100 gram doperwten (vers is uiteraard het lekkerst maar diepvries of uit blik mag ook)
- 2 verse Wasabi bladeren
- 40 gram verse snow crab (indien niet vers voorradig gebruik dan diepvries)
- 3 el olijf olie
- 80 ml ongezoete sojamelk
- 100 ml witte wijn azijn
- zout en peper naar smaak
** ik heb snow crab gebruikt voor dit recept, maar in feite kan je elke crabsoort gebruiken.
STAPPEN:
- Schil 1 meiknol en snijd er flinterdunne plakjes van. Marineer met de helft van de witte wijn azijn. De andere helft van de witte wijn azijn gebruik je om de crab te marineren. Als je crab uit blik gebruikt zorg er dan voor dat deze is uitgelekt!!
- Snijd de Wasabi bladeren in dunne reepjes a la julienne
- Schil de overige twee meiknolletjes en de aardappels. Stoom en kook beide totdat ze gaar zijn. Pureer samen met de helft van de sojamelk en olijf olie. Breng op smaak met eventueel wat zout en peper
- Kook de doperwten kort en blend ze tot een puree. Mix de geraspte Wasabi erdoor. Duw het puree mengsel door een katoenen zeef en verwijder grove stukken. Voeg de rest van de sojamelk en olijf olie toe aan het erwten-Wasabi mengsel
- Maak een ronde cirkel op een bord van het meiknol aardappel mengsel, daarop een laagje erwten-Wasabi puree. Vervolgens leg je de gemarineerde crab met meiknol plakjes op het bord en garneer met een ruime toef Wasabi blad.
Het aroma van Wasabi blad gaat heel goed samen met zeevruchten.