Voor vele gastronomische chefs is het een verademing, een feest! Eindelijk is er een onbespoten Bergamot-citroen verkrijgbaar in Nederland. Niet bij de groenteboer maar bij Sir.Green. Dat 1 citrusvrucht zoveel aroma kan bezitten, is bijzonder! Kennen jullie deze fantastische citrusvrucht al?
Even een zijstap. Voor degene die opletten: Er zit inderdaad geen verse Wasabi in maar deze Tulband is wel superrrlekkerrr!
Tijd voor een heerlijk recept: een smeuïge tulband met bergamot en Limoncello.
Limoncello is een geweldig drankje dat je vrijwel bij iedere slijterij kan kopen maar met een beetje geduld maak je in een paar weken tijd je eigen unieke Limoncello!
Lees hier hoe je zelf Limoncello, Bergamello of Yuzucello maakt. Er zijn 3 grote varianten en duizenden geheime recepten.
Voor de icing heb ik lekker veel siroop gemaakt, zodat de tulband lekker ‘sticky’ wordt.
Bergamot
Deze citrusvrucht lijkt op een limoen, maar dan een slag groter. Als je deze citrusvrucht ruikt doet het je eerst denken aan een parfum. Het merk Rituals gebruikt geregeld bergamot in haar parfums, sprays en overige en producten. Zelf kan je de schil vers en gedroogd gebruiken in je thee, je krijgt dan een subtiel maar puur Earl-Grey aroma. Bergamot een citrus vrucht die in de TOP 3 staat van de citrusvruchten!
Tulband met bergamot en Limoncello (Bereidingstijd: +/-50 minuten)
Ingrediënten (8 personen)
- 125 g roomboter
- 150 g fijne kristalsuiker
- 2 grote eieren
- 1 geraspte schil van bergamot
- 175 g zelfrijzend amandelmeel
- snufje zout
- 4 el amandelmelk
- 2 eetlepels poedersuiker
Voor de siroop:
- het sap van 1 bergamot
- het sap van 1/2 citroen
- 150 g poedersuiker
- 2 eetlepels Limoncello (variant die nog lekkerder is : je eigen Bergamello)
Aanbevolen benodigdheden:
- Handrasp
- Tulband vorm Voorbereiden
Verwarm de oven alvast voor op 175ºC, (gasovenstand 4)
STAPPEN
- Roer de boter en de suiker romig en klop er de eieren en de bergamotschil door. Spatel grondig de bloem en het zout door het beslag en vervolgens de amandelmelk
- Vet de vorm goed in met roomboter
- Schep het beslag in de vorm en zet die in de oven
- Maak terwijl de cake bakt de siroop: verhit het bergamot sap, zest en de suiker in een pannetje op laag vuur tot de suiker is opgelost. Voeg als laatste nog wat Limoncello toe
- Laat de cake 40 min bakken of tot hij goudbruin is en gerezen. Zorg dat de satéprikker die je erin steekt er schoon en droog uitkomt, dan is hij gaar!
- Prik met dezelfde satéprikker, heel veel gaatjes door de cake, zodra je hem uit de oven gehaald hebt
- Giet de siroop er overheen, zorg dat de cake in het midden net zoveel siroop opneemt als aan de zijkanten. Bewaar een beetje voor het opmaken van de tulband
- Laat de cake een tijdje staan zodat hij de rest van de siroop kan opzuigen. Haal de cake pas uit de vorm als hij volledig is afgekoeld! Anders valt hij in grove stukken uit elkaar..
- Zet de tulband op een mooie schaal of bord en versier nog met wat bergamotschil, siroop en poedersuiker, voor een feestelijk effect!
Gek op zoet? Probeer ook Pruimen ijs met Wasabi en shiso® cress of Witte chocolade fudge met verse Wasabi en zwart zout
Bron, receptontwikkeling en foto’s: TheLemonkitchen.nl