De bitterbal is een echte Nederlandse snack. Er zijn vele soorten bitterballen. Met vlees, kip, vis of vegetarisch met paddestoelen of groenten. Maar wist je dat er ook een Wasabi bitterbal is?
Hier het recept voor een overheerlijke Wasabi bitterbal. De smaak van de bitterbal is niet pittig omdat als je Wasabi zo verhit de pittigheid verloren gaat, maar het geeft wel een kick. De Wasabi in de dipsaus maakt de smaakervaring helemaal compleet. Ik hoor mensen die dit geprobeerd hebben nog wel eens zeggen: Een bal met pit, daar heb je ballen voor nodig!
Hier het recept voor een overheerlijke Wasabi bitterbal. De smaak van de bitterbal is niet pittig omdat als je Wasabi zo verhit de pittigheid verloren gaat, maar het geeft wel een kick. De Wasabi in de dipsaus maakt de smaakervaring helemaal compleet. Ik hoor mensen die dit geprobeerd hebben nog wel eens zeggen: Een bal met pit, daar heb je ballen voor nodig!
WASABI-BITTERBAL
- 1/2 knolselderij, geschild en fijn geraspt
- 1 wortel, geschild en fijn geraspt
- 160 ml groente bouillon (van je eigen bouillon het lekkerst !)
- 10 sperziebonen, julienne gesneden
- 1/2 rode paprika, zeer fijn gesneden
- 1 preistengel, zeer fijn gesneden
- 75 gr mais
- 100 gr doperwten
- 50 gr ongezouten boter
- grote ui, fijn gesnipperd
- 2 eierdooiers
- 50 gr platte peterselie, fijngesneden
- 1 ei
- 1 el melk
- 3 el bloem
- 3 el verse geraspte Wasabi
- vers gemalen zout en zwarte peper naar smaak
- 1/2 limoen, alleen rasp
- paneermeel (of kruimels van oud brood)
DIPSAUS
- 5 el Griekse yoghurt
- 1/2 limoen, rasp en sap
- 3 tl vers geraspte Wasabi
STAPPEN
- Breng de geraspte knolselderij en wortel aan de kook met de groentebouillon. Laat dit, met het deksel erop, in 10 minuten gaar stoven
- Voeg dan de gesneden sperziebonen, paprika en prei toe en laat alles 15 minuten zachtjes stoven. Als na 15 minuten de sperziebonen gaar zijn, roer je de maïs en erwten erdoor en geef je het geheel nogmaals 5 minuten
- Laat de groenten goed uitlekken en bewaar het kookvocht. Probeer zoveel mogelijk vocht er zachtjes uit te duwen
- Smelt de boter en fruit hierin de ui tot hij glazig is maar laat hem niet bruin worden. Voeg de bloem toe en bak dit een minuut mee, af en toe roerend
- Roer nu langzaam het kookvocht erdoor, breng het eventueel op smaak met vers gemalen zout en zwarte peper. Dit is een heel dik mengsel
- Roer de eidooiers erdoor en voeg de goed uitgelekte groenten toe samen met de peterselie. Laat het mengsel een paar uur afkoelen in de koelkast om stevig te worden
- Klop het ei los met een eetlepel melk.
- Rasp de verse Wasabi op een Wasabi rasp en roer dit door het mengsel wat uit de koelkast komt
- Vorm kleine balletjes van het afgekoelde groentemengsel, haal ze door het losgeklopte ei en vervolgens door de paneermeel met rasp van de halve limoen. Herhaal dit zodat iedere bitterbal een dubbele laag ei en paneermeel heeft
- Zet de bitterballen nog een half uur terug in de koelkast alvorens ze te frituren
- ongeveer 10 minuten voordat je gaat frituren maak je de dipsaus. Schep 5 eetlepels Griekse yoghurt in een kommetje. Doe de rasp en het sap van een 1/2 limoen erbij en rasp de Wasabi vers. Meng alles goed door elkaar
- Frituur de bitterballen goudbruin in de friteuse op 180˚ en laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer er de frisse dip bij.