Experimenteren met Wasabi is bijna een dagtaak. Er is zoveel meer mogelijk met deze verrassende groente dan alleen als bijgerecht. Dit gewas is een groente en een kruid tenminste als je net als ik de echte Wasabi gebruikt (Wasabia japonica). Er is mij in de eerste jaren telkens verteld dat je Wasabi niet zou mogen verwarmen omdat het dan zijn smaak zou verliezen. Lang heb ik dat gerespecteerd en aangenomen maar toch ging ik mij op een gegeven moment afvragen… hoeveel smaak verliest het dan? Het ligt ook aan de bereiding weet ik nu. Als je Wasabi raspt en verwarmt dan verlies je namelijk veel meer smaak dan wanneer je Wasabi heel fijn hakt. Dat komt omdat als je raspt je de celstructuur kneust, terwijl als je snijdt je in feite veel velstructuren heel laat en dus minder smaak verlies hebt bij verwarmen.
Vandaag ga ik Donuts bakken. Wasabi donuts met een verfrissende crème van … ja hoor Wasabi en Munt. Je kan hiervoor diverse soorten Munt gebruiken. Wil je het oosters houden dan zou ik gaan voor de Marokkaanse Munt of Cubaanse munt. Heel verrassend is ook de Vijgenmunt, subtiel beetje zoet en toch een duidelijke Muntsmaak.
Ingrediënten voor Donut:
- 2 tl fijngehakte verse Wasabi rhizoom
- 100 gram volkoren tarwemeel of speltmeel
- 40 gram patentbloem
- 1 tl gedroogde gist (poeder)
- mespuntje zout
Ingrediënten voor de verfrissende Wasabi crème:
- 2-3 tl vers geraspte Wasabi rhizoom
- 80 gram crème fraîche
- 1 tl limoensap
- 5-10 gram verse Vijgenmunt bladeren, fijngehakt
- mespuntje zout
Olie om te bakken (zonnebloemolie)
Bladeren van Vijgenmunt ter decoratie
STAPPEN:
- Voeg alle ingrediënten voor de donuts in een kom en voeg 120 ml handwarm water toe. Mix het geheel met een mixer met deeghaken tot een soepel geheel. Zodra je een egale mix hebt dek je de kom af met vershoudfolie
- Laat het deeg voor de donuts nu rusten en gisten op kamer temperatuur totdat het ongeveer 2 x in grootte is toegenomen. Dit duurt circa 1,5 tot 2 uur. Deze tijd is cruciaal, anders zouden de donuts kunnen exploderen!!
- Verwarm de olie in een wokpan tot ca. 160 graden Celsius. Neem met een lepel het deeg uit de kom en laat het in de olie vallen. Bak de donut totdat deze aan alle zijden mooi goudbruin is.
Haal de donuts die klaar zijn uit de pan en laat uitlekken in een vergiet of op een keukenpapiertje - Mix de crème fraîche met een mixer en voeg de overige ingrediënten voor de Wasabi crème toe
- Serveer de Wasabi donuts met de verfrissende Wasabi-Munt crème en garneer met wat blaadjes Vijgenmunt