Zelf Bergamello maken
Iedereen kent Limoncello, toch… maar er is meer. Wist je dat je van de Bergamot citroen Bergamello kunt maken. Heb je de Bergamot citroen dan is Bergamello heerlijk en verfrissend. Hiermee maak je echt het verschil! En het is bovendien eenvoudig zelf te maken…
Zelf Bergamello maken, daar gaan we…
Ingrediënten
- 0.75 liter wodka
- 4 Bergamot citroenen
- 300 gram suiker
- 0.3 – 1 liter bron (mineraal) water
STAPPEN
- Borstel de bergamot- citroenen schoon onder de warme kraan. Schil de bergamot- citroenen dun, zonder het bittere wit mee te nemen
- Doe de schillen in een glazen pot of fles en schenk de alcohol erbij
- Sluit goed af en laat de schillen 15 tot 20 dagen rusten op een donkere, koele plaats
- Na deze 15 tot 20 dagen breng je in een pannetje suiker en (bron)water al roerend aan de kook. Gebruik je alcohol 95% dan maak je een siroop van 300 gram suiker en een halve liter (bron)water, gebruik je wodka, dan maak je een siroop van 300 ml (bron)water en 300 gram suiker
- De siroop maak je door het (bron)water met de suiker te verhitten, terwijl je blijft roeren tot de suiker helemaal is opgelost. Laat de siroop afkoelen
- Voeg het afgekoelde suikerwater vervolgens toe aan het mengsel van bergamot-citroenschillen en alcohol en roer goed.
- Filter de alcohol/wodka met een zeef of een organisch koffiefilter
- Gooi de schillen niet weg maar vries de schillen in. Eenmaal ingevroren maal je ze helemaal fijn en doe ze weer terug in de vriezer. Zo heb je altijd bergamot-citroenrasp voor taart en gebak in huis. Deze tip heb ik zelf ook eens gekregen en werkt prima!
- Schenk de Bergamello in schone (gesteriliseerde) flessen
- Wacht nog een week of drie voordat je de Bergamello (ijs-)koud serveert. Serveer de Bergamello koud uit de koelkast of ijskoud uit de vriezer.
Tip:
Indien je een Liquore d’erbe di Sir.Green wilt maken dan voeg je bij de Bergamotschil ook nog 1 fijngehakte (rode)rabarbersteel, 50 gram gemalen zoethout (Glyzerhiza glabra) en 30 gram van de Gele Gentiaan wortel (Gentianae radix). Je krijgt dan een heerlijke kruidenbitter die bovendien goed voor je maag en darm flora werkt.
Let op! deze likeur niet gebruiken tijdens zwangerschap!
Wil je eens wat anders proberen?
Hier vind je de recepten van Limoncello, Yuzucello en Meyerello