Wat is er lekkerder dan op een zomerse dag genieten van de avondzon met een ijskoude Limoncello? Of anders gewoon na het eten met vrienden. Je waant je meteen in Italië. Bij slijterijen en online winkels zijn verschillende Limoncello-merken te koop, maar zelf Limoncello maken is veel leuker en bovendien ‘gezonder’ en lekkerder. En deze frisse citroenlikeur is ook niet moeilijk om zelf te maken. Als je vandaag begint, drink je over een week of vier je eigengemaakte Limoncello.
Limoncello is een van oorsprong een Italiaanse likeur (met een alcoholpercentage tussen de 30 en 35 procent) gemaakt van citroenen. Limoncello werd in Italië oorspronkelijk als digestief na de maaltijd gedronken, al is de likeur tegenwoordig ook populair in mixen met Prosecco en tonic.
Zelf Limoncello maken
In Italië geldt dat de ‘echte’ Limoncello gemaakt wordt met citroenen uit de omgeving van Sorrento en San Alfio van de Feminello citroenen (Fino citroen die afkomstig is uit Spanje !). Is dat het geval, dan mag de Limoncello de beschermde naam Liquore di Limone di Sorrento IGP dragen. Maak je hem zelf dan mag hij misschien wel de naam Liquore di Limone di Sir.Green dragen…
Het mooie aan Limoncello is dat er waarschijnlijk evenzoveel recepten zijn als Italiaanse families. Iedere familie heeft zo haar eigen (geheime) receptuur. Het geheim zit hem vooral in de verhoudingen. Gebruik je wat meer suiker, dan zal het alcoholpercentage iets hoger uitvallen en de Limoncello wat sterker smaken.
In het kookboek ‘Italië thuis’ schrijft de Italiaanse Ursula Ferrigno dat haar tante nog altijd regelmatig Limoncello maakt volgens haar eigen recept, dat ze ook nooit zal verklappen. Ferrigno vermoedt dat tante wat blaadjes Mentha toevoegt aan haar recept.
Basisingrediënten
Los van alle mogelijke variaties en verhoudingen, zijn er voor zelf Limoncello maken deze vier basis ingrediënten nodig:
- Citroenen
- Alcohol
- Suiker
- (bron)water
Zorg ook dat je een dunschiller bij de hand hebt en een weckpot klaar hebt staan.
De citroenen
Zoals gezegd zijn citroenen uit Sorrento het allermooiste om Limoncello mee te maken, maar die zullen niet overal in Nederland makkelijk verkrijgbaar zijn. Let er, omdat je de schillen van de citroen gaat gebruiken, in ieder geval op dat de citroenen onbespoten zijn en geen waxlaagjes hebben gekregen. Bij Sir.Green kan je van november tot juni heerlijke onbespoten citroenen bestellen in de webshop.
De alcohol
In Italië is in de supermarkt pure alcohol verkrijgbaar. In Nederland en België mag dit niet verkocht worden omdat het alcoholpercentage boven de 81 procent ligt. Een goed alternatief is of bij HANOS inmaak alcohol te kopen of bij de slijter een goede wodka, vanwege de neutrale smaak. Maar je kunt naar wens ook gebruik maken van Brandewijn, Grappa of Jenever.
Drie verschillende bereidingen van Limoncello
Limoncello No. 1 | Limoncello No. 2 | Limoncello No.3 |
0.75 liter Wodka | 1 litere alcohol | 1 liter alcohol |
6 citroenen | 7 citroenen | 15 – 20 citroenen |
225 gram suiker | 800 gram suiker | 600 gram suiker |
0,45 lter bron (mineraal) water | 1 liter bron (mineraal) water | 1,2 liter bron (mineraal) water |
Recept No.1 is afkomstig uit het kookboek Italie Thuis van Ursula Ferrigno
Recept No.2 is afkomstig uit het pas verschenen Sicilië-boek Tutto a posto? van Barbara Kleinbussink
Recept No.3 is afkomstig uit het kookboek Sicilicious van Loes Janssen Miraglia
Zelf Limoncello maken, daar gaan we…
- Borstel de citroenen schoon onder de warme kraan. Schil de citroenen dun, zonder het bittere wit mee te nemen
- Doe de schillen in een glazen pot of fles en schenk de alcohol erbij
- Sluit goed af en laat de schillen 15 tot 20 dagen rusten op een donkere, koele plaats
- Na deze 15 tot 20 dagen breng je in een pannetje suiker en (bron)water al roerend aan de kook. Gebruik je alcohol 95% dan maak je een siroop van 300 gram suiker en een halve liter (bron)water, gebruik je wodka, dan maak je een siroop van 300 ml (bron)water en 300 gram suiker
- De siroop maak je door het (bron)water met de suiker te verhitten, terwijl je blijft roeren tot de suiker helemaal is opgelost. Laat de siroop afkoelen
- Voeg het afgekoelde suikerwater vervolgens toe aan het mengsel van citroenschillen en alcohol en roer goed.
- Filter de alcohol/wodka met een zeef
- Gooi de schillen niet weg maar vries de schillen in. Eenmaal ingevroren maal je ze helemaal fijn en doe ze weer terug in de vriezer. Zo heb je altijd citroenrasp voor taart en gebak in huis. Deze tip heb ik zelf ook eens gekregen en werkt prima!
- Schenk de Limoncello in schone (gesteriliseerde) flessen
- Wacht nog een week of drie voordat je de Limoncello (ijs-)koud serveert.
Probeer ook andere varianten van bijvoorbeeld Bergamot (Bergamello), Yuzu (Yuzucello), Meyer (Meyerello) citroen uit China die onbespoten en organisch gekweekt wordt aan de Spaanse Azahar kust.