Na Limoncello, Bergamello en Yuzucello getest te hebben is het tijd voor de Meyer citroen. Dat wordt Meyerello. De Meyer citroen is een van oorsprong Chinese citrusvrucht die sind een aantal jaren organisch en onbespoten wordt geteeld in Spanje aan de Costa del Azahar ( Spaans voor: “Oranjebloesemkust”). Dit is het kustgebied van de provincies Castellón en Valencia in het oosten van Spanje. Ook hoort een deel van de provincie Alicante erbij. De Meyer citroen is één van de zoetste citroenen ter wereld. Er zit wat ‘mandarijnenbloed’ in deze citroen, die een hele dunne schil heeft en waarvan het sapgehalte aanzienlijk hoger is dan van een gewone citroen.
Meyer citroen met een Nederlands tintje
De vrucht is afkomstig uit China en werd ontdekt door Frank Meyer, een werknemer van het Amerikaanse ministerie van Landbouw, die het land verkende tijdens het begin van de vorige eeuw. Frank Nicholas Meyer was een geboren Amsterdammer (1875) die in 1901 naar de VS emigreerde en voor het Amerikaanse Ministerie van Landbouw werkte, onder andere naar China reisde en daar deze citroen vond. Meyer importeerde de vrucht in 1908 naar Amerika en het werd een populaire culinaire accessoire, gebruikt in cakes en cocktails. Zijn dunne schil zorgt ervoor dat de vrucht in zijn geheel kan worden gegeten – schil, kern en vruchtvlees.
Goddelijk
Deze goddelijke vrucht is nu dus gewoon in Nederland verkrijgbaar bij Sir. Green. Prachtig geel tot zachtoranje, met een dunne schil die het lekkerste zest geeft, zoeter en sappiger dan die ordinaire gele zuurpruim. En dan is het logisch dat je van zo een goddelijke vrucht een heerlijke Meyerello maakt. Aan de slag dus…
Ingrediënten
- 0.75 liter wodka
- 10 – 15 Meyer citroenen
- 200 gram suiker
- 0.3 – 1 liter bron (mineraal) water
STAPPEN
- Borstel de Meyer- citroenen schoon onder de warme kraan. Schil de Meyer- citroenen dun, zonder het bittere wit mee te nemen
- Doe de schillen in een glazen pot of fles en schenk de alcohol erbij
- Sluit goed af en laat de schillen 15 tot 20 dagen rusten op een donkere, koele plaats
- Na deze 15 tot 20 dagen breng je in een pannetje suiker en (bron)water al roerend aan de kook. Gebruik je alcohol 95% dan maak je een siroop van 200 gram suiker en een halve liter (bron)water, gebruik je wodka, dan maak je een siroop van 300 ml (bron)water en 300 gram suiker
- De siroop maak je door het (bron)water met de suiker te verhitten, terwijl je blijft roeren tot de suiker helemaal is opgelost. Laat de siroop afkoelen
- Voeg het afgekoelde suikerwater vervolgens toe aan het mengsel van Meyer-citroenschillen en alcohol en roer goed.
- Filter de alcohol/wodka met een zeef of een organisch koffiefilter
- Gooi de schillen niet weg maar vries de schillen in. Eenmaal ingevroren maal je ze helemaal fijn en doe ze weer terug in de vriezer. Zo heb je altijd Meyer-citroenrasp voor taart en gebak in huis. Deze tip heb ik zelf ook eens gekregen en werkt prima!
- Schenk de Meyerello in schone (gesteriliseerde) flessen
- Wacht nog een week of drie voordat je de Meyerello (ijs-)koud serveert. Serveer de Meyerello koud uit de koelkast of ijskoud uit de vriezer.
Wil je eens wat anders proberen?
Hier vind je de recepten van Limoncello, Yuzucello en Bergamello