Vrijdag was ik bij een jong stel dat net hun huis had ingericht en zich voor de winter nog willen oriënteren op een nieuwe tuin. Het stel heeft zich alvast voorbereid via internet. Een belangrijk punt van aandacht was direct “Hoe kunnen wij een steentje bijdragen aan een gezonde waterhuishouding”. Het stel woont nu al een tijdje in het huis en ziet bij heftige regenbuien dat er enorme hoeveelheden water blijven staan op het dak en op tegels die de vorige eigenaar heeft laten liggen.
Ik leg uit dat het relatief eenvoudig is om een ‘steentje bij te dragen’ door het aantal m2 bestrating te beperken, zodat het hemelwater daar terecht komt waar het hoort, namelijk in de grond in plaats van in het riool.
Groendak
Ik leg verder uit dat ook een groendak tot de mogelijkheden behoort om hemelwater vertraagd af te voeren naar het riool. Een groendak heeft namelijk een hoog waterbergend vermogen. De totale oppervlakte van het groendak werkt als een soort spons voor de regen. Pas als het dak zijn maximale waterbufferende capaciteit heeft bereikt zal er water afgevoerd worden. Het jonge stel vraagt “Kan op elk dak een groen dak worden gerealiseerd?” In principe kan er veel, zelfs op schuine daken kan een groendak worden toegepast, maar van belang is of de constructie van het dak het groendak kan dragen of dat er aanpassingen aan gedaan dienen te worden. Een groendak bestaat vaak uit sedum soorten (soort vetplantjes) maar nog beter is om te kiezen voor planten, kruiden, die onze bijen een handje helpen. Als je voor een mix van planten kiest waar bijen graag op af komen dan creëer je eigenlijk een bijen dieet op je eigen dak!
Hemelwater
“Hoe zit het dan met het hemelwater en het riool?” Door het afkoppelen van de regenwaterafvoer stroomt het regenwater de tuin in, in plaats van het riool. Zo voorkomen we dat, bij overstroming, vervuild rioolwater in het oppervlaktewater terecht komt. Er zijn mogelijkheden om een ondergrondse wateropvang aan te leggen, hierbij kan je rekening houden bij de aanleg van de tuin, of je kunt gebruikmaken van grind koffers of infiltratiekratten maar die laatste mogelijkheid is kostbaar. Bovendien, vertel ik het jonge stel, dat het veel leuker is om regenwater te benutten voor een sfeer scheppend element zoals een vijver of een wadi . Ook voor kinderen, als ze daar aan denken, is water superleuk om mee te spelen. Water maakt plantengroei met een hoge diversiteit mogelijk, het trekt dieren aan en verhoogt daardoor de natuurbelevingswaarde.
Water laat de tuin leven. Sterker nog, Water is leven!
WADI
‘U hebt het over een wadi, wa dis da…? hoor ik zachtjes mompelen. Een wadi is een lager gelegen stukje in je tuin waarin het regenwater zich kan verzamelen om in de bodem te zakken of infiltreren, een vijver of poel met een wisselende waterstand. In het openbaar groen zien we het ook steeds vaker. En in de tuin is het een goed toepasbaar waterelement. Een wadi vormt een buffer bij overvloedige regenval, het helpt verdroging van de bodem tegen te gaan en het draagt bij aan de zuivering van het water. Meestal is een wadi beplant met gras of biezen. De naam verwijst naar de Arabische naam voor een vaak droogstaand rivierdal en is een acroniem van Water Afvoer Door Infiltratie.
De regentuin is de tuin van de toekomst. Met vragen als
- Hoe je de regenpijpen het beste kunt afkoppelen?
- Wat je met het water kunt doen?
- Wat de beste plek is voor een wadi?
- Hoe groot deze wadi moet zijn in verhouding met het dakoppervlak?
- Welke planten kunnen toegepast worden?
kun je bij mij terecht. Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak om te kijken welke mogelijkheden jouw tuin en dak bieden.
Geef een reactie