De Voortuin. Waarvoor dient deze en wat doe je er mee?
De voortuin wordt vaak gebruikt als toegang naar de deur van je huis, dat kan zijn van je auto naar de deur of van de straat naar de deur. Een voortuin kan er weleens wat verloren bij liggen, veel voortuinen worden leeggehaald en volledig betegeld, of met grind bestrooid. Dat geeft een grijs beeld van de straat en de woonomgeving. Dat is erg jammer want het beïnvloed in directe mate het woonplezier en het levendige gevoel van de straat, de wijk. En die voortuin heeft ook een nuttige functie. Huizen met een groene voortuin verkopen vaak beter dan huizen met een grijze steen massa, het is dus een soort visitekaartje van jezelf. Een groene voortuin levert een positieve bijdrage aan de natuur, de biodiversiteit en het beperken van wateroverlast bij heftige regenbuien. De hoogste tijd dus om de voortuin een metamorfose te geven.
Welke functie heeft jouw voortuin?
Om je voortuin te veranderen moet je eerst nagaan bij jezelf en familieleden waarvoor je de voortuin nu gebruikt. Je hebt bepaalde vaste routes, en misschien ook al wel olifanten paadjes (dat zijn meestal de afgekorte routes). Denk ook aan de postbode en komt er vaak een bezorger aan de deur met grotere pakketten, houdt hier dan rekening mee. Je wil vast af en toe de ramen wassen, of je laat ze wassen maar de trap om erbij te kunnen moet stevig staan. Soms is er ook een looproute die achterom gaat, maar misschien wil je dat niet gelijk laten zien…dan kan je met een groene afscheiding werken. Paden die je maakt hoeven niet persé van steen te zijn. Denk echter wel aan de veiligheid. Sommigen bezitten een auto, andere een scooter en weer anderen een fiets. Bij sommige huizen is er ruimte voor de deur of op een oprit om vervoermiddelen te parkeren, bij kleinere tuinen is deze mogelijkheid er vaak niet. Je mag je ook best afvragen of je wel vanuit huis tegen de auto, scooter of alle fietsen aan wil kijken? Er zijn ook andere mogelijkheden
Voortuin als overgangszone, presentatie ruimte of nuts-woud…
De voortuin scheid je privé van de openbare ruimte. Vaak heb je de mogelijkheid om een duidelijke grens te trekken of te markeren met groen. Niet alleen voor spelende kinderen of dieren maar ook privacy in huis vanaf de openbare ruimte kan je regelen met groen. Plaats bijvoorbeeld een wat hogere haag of zet een mooie struik op een strategische plek, denk hierbij ook aan de winter. De voortuin heeft van oudsher ook een functie als presentatie van jezelf, wie je bent en hoe je in het leven staat. Een rommelige betegelde voortuin roept een andere emotie op dan een verzorgde tuinen waarin bloemen en struiken elkaar afwisselen. Iedereen is anders en dus zal ook elke voortuin anders zijn. Als ontwerper maak ik de verbinding tussen de bewoners, de natuur en de architectuur, vaak komen persoonlijke kleuren, accessoires terug in de voortuin. Kinderen spelen graag buiten en het liefst met andere vriendjes. Openbare speelplekken zijn lang nog niet overal normaal of toegankelijk. Om je kinderen veilig te laten spelen kan je ook de voortuin in gebruik nemen als een ontdekkingstuin. Je kunt er groenten, kruiden en fruit kweken. Groen leeft en groen zorgt voor een voedsel en schuilplaats voor dieren. Groen zorgt er ook voor dat het regenwater wordt opgenomen in de bodem zodat de straten niet onderlopen. En groene voortuinen maken de straat weer vrolijk, leefbaar zodat je thuis komt met een lach..
Heb je hulp nodig bij het ontwerpen , advies of begeleiding tijdens de metamorfose van je (voor)tuin, neem dan gerust contact op .
Geef een reactie