Een recept van The Lemon Kitchen door Jadis Schreuder
Eind december 2017 was ik te gast bij Fooddesigner Jadis van The Lemon Kitchen . Jadis is van jongs af aan smoorverliefd op álles wat maar met voeding te maken heeft. In haar bedrijfslogo heeft ze de frisse citroen verwerkt, omdat ze deze heerlijke vrucht beschouwt als de koningin der (citrus)vruchten. Volgens de Jadis zorgen citrusvruchten voor een smaak-explosie, een wauw-effect, een perfecte smaakbalans én meer body en karakter aan vrijwel elk gerecht. FRIS is het sleutelwoord.
Ik dacht * laat ik Jadis eens experimenteren met bijzondere citrus vruchten zoals Yuzu, Limequats, Meyer citroen en Bergamot citroen alsook verse Wasabi. Jadis was zo blij als een kind, met deze verwen kist gevuld met goud! Natuurlijk was deze frisse dame heel nieuwsgierig naar de verschillende smaken, geuren en aroma’s en heeft ze er onder andere een feestelijk voorgerecht van gemaakt. De rijke smaak van de Wasabi gecombineerd met het frisse van de Yuzu past perfect bij het zoete van de zalm en het romige van de avocado.
Verse Wasabi
Hebben jullie wel eens verse Wasabi op? Waarschijnlijk nog niet! Wasabi die je bij de meeste sushi restaurants eet is namelijk gemaakt van mierikswortel. Wasabi wordt gebruikt in de Japanse keuken. Verse Wasabi is voller van smaak en minder scherp dan mierikswortel. Op de afbeelding zie je een zwarte Wasabi rasp, waarmee je fijne Wasabi puree kan maken.
Yuzu
Yuzu is een frisse citrusvrucht die veel gebruikt wordt in de Japanse keuken. Deze bijzonder lekkere vrucht heeft een intense geur en een dikke schil, waarvan de zest het meest gebruikt wordt. De vorm doet denken aan een pompoen en er zit relatief weinig sap in. Als je naar deze citrusvrucht kijkt, zie je dat de schil dikker en grover is dan die van de traditionele citroen. Wat betekend dat er lekker veel etherische oliën in zitten! De smaak van Yuzu doet denken aan een kruidige citroen, met veel aroma’s van mandarijn, grapefruit, limoen en zelfs het zoete van oranjebloesem.
Zalm met Yuzu en Wasabi rhizoom
Ingrediënten (2 personen):
- 200 gram verse zalm zonder vel (wilde zalm is het lekkerst)
- 1 rijpe avocado (in dunne krullen)
- 1 verse Yuzu (sap & zest)
- 1/2 bosje radijsjes (in dunne plakjes)
- 1/2 verse Wasabi rhizoom (geraspt)
- extra vergine olijfolie
Aanbevolen benodigdheden:
- Zesteur of handrasp
- Wasabi rasp
- Kaasschaaf of aardappelschilmesje (voor de avocado krullen)
STAPPEN:
- Als eerste spoel de Yuzu en de Wasabi af onder koud water
- Snijd de zalm in hele dunne plakjes en verdeel op een mooie schaal of bord.
- Gebruik de zesteur of de handrasp om dunne reepjes Yuzu zest te krijgen. Snijd nu de Yuzu door midden en verdeel het sap over alle zalmplakjes op het bord. (Nu gaart de zalm langzaam in het zuur van de Yuzu)
- Snijd met een kaasschaaf of klein mesje krullen van de avocado. Snijd de radijsjes in dunne plakjes
- Rasp met een zesteur of handrasp de Yuzu voor Yuzu zest
- Verdeel de avocadokrullen, radijsjes en Yuzu zest over de zalm. Besprenkel nog met wat mooie olijfolie
- Rasp de Wasabi op de Wasabi-rasp en laat de verse Wasabi-puree nog even ademen. Verdeel de Wasabi in kleine toefjes over de zalm
- Breng eventueel op smaak met Himalaya zout.
Wil je ook verse Wasabi en/of bijzondere (onbespoten) citrusvruchten bestellen? Kijk in de webshop bij Yuzu-citrus en verse Wasabi