Leon van Rijswijk

IN VERBINDING MET MENS EN NATUUR, ECHT CONTACT EN AANRAKING

Facebookpinterestlinkedininstagram
  • Home
  • Blog
  • anders dan anders massage
    • Massages
    • Massage en meer
  • Sir.Green Wasabi
    • Recepten met verse Wasabi
  • Tuinontwerp
    • Vast gelopen in het tuinontwerp
    • Tuin therapie
    • EetbareWand
      • EetbareWand in de media
  • Wie ben ik
  • Webwinkel
    • E-books
    • EetbareWand verticaal tuinieren
  • Mijn Account
  • Afrekenen
  • Winkelmand
  • Contact

Cannabinoïden in je achtertuin

15 juli 2017 by LeonvanRijswijk Reageer

cannabinioiden
Wist je dat er nog meer planten zijn die geneeskrachtige cannabinoïden bevatten naast de bekende Cannabis plant? Hoewel het voorkomen van de stoffen in wiet wel de reden is dat er veel onderzoek naar de therapeutische werking van cannabinoïden is gedaan. In werkelijkheid zijn er meer planten in de natuur te vinden die cannabinoïden bevatten en het endocannabinoïden-systeem stimuleren.

Om cannabinoïden en het endocannabinoïden-systeem beter te begrijpen, onderzoeken wetenschappers en botanisten verschillende andere planten die gebruikt worden in natuurlijke medicijnen op het voorkomen van cannabinoïden. Deze volgende zes planten bevatten geneeskrachtige cannabinoïden of stimuleren het endocannabinoïden-systeem (ECS) op een andere manier.

  1. Echinacea purpurea – Rode Zonnehoed

Deze plant staat er vooral om bekend goed tegen verkoudheid te werken. Het wordt ook gebruikt in de fytotherapie voor het verlichten van angst, vermoeidheid, migraine en artritis. Echinacea werkt nét iets anders dan cannabis omdat het in plaats van met cannabinoïden, met cannabimimetica het ECS stimuleert. En dan met name de CB2-receptor. Zoals THC uit cannabis doet, reguleren N-alkylamides (NAAs) het immuunsysteem, pijn en ontstekingen. Een uitstekende tuinplant die lang bloeit.

echinacea_purpurea

[Foto credit Léon van Rijswijk: Echinacea purpurea in bloei]

  1. Acmella oleracea – Champagneblad of ABC Kruid

Acmella oleracea, beter bekend als Champagneblad of ABC Kruid, is een plant die vooral voorkomt in het Amazonegebied, maar tegenwoordig gewoon verkrijgbaar in Nederland. Het wordt in het Amazonegebied door inheemse gemeenschappen verwerkt tot een pijnstillende gel. Volgens onderzoeken van de Cambridge University blokkeert de gel de pijnreceptoren op zenuwuiteinden.

De werkzame componenten in deze plant zijn N-Isobutylamides. Net als andere cannabinoïde-achtige stoffen reguleren zij pijn en ontstekingen. Het natuurlijke product wordt vooral in de mond gebruikt voor kwalen als dwarse verstandskiezen of baby’s die tandjes krijgen – iets waar anders geen natuurlijk alternatief voor is. Ook Champagneblad is een plant waarvan ik vind dat hij niet mag ontbreken in je kruidentuin, heerlijk in salades en desserts. En als je een half bloemetje tussen de dinergangen eet, wordt je tong weer helemaal gereinigd.

Acmella_oleracea, champagneblad of ABC kruid

[Foto credit: Léon van Rijswijk  Acmella oleracea en Acmella oleracea purpurea in bloei]

  1. Helichrysum umbraculigerum – Strobloem

Deze bloem vindt zijn origine in Zuid-Afrika. Het stabiliseert de stemming en heeft antidepressieve werking dankzij een hoog gehalte cannabigerol (CBG), een cannabinoïde die ook in cannabis voorkomt. De Italiaanse chemicus Giovanni Appendino onderzocht de plant en presenteerde zijn bevindingen aan het International Cannabinoid Research Society. 

Hij vertelde daar dat cannabinoïde-achtige stoffen in planten worden geproduceerd vanuit aromatische zuren, anders dan de normale bio synthetische route van cannabinoïden. De strobloem wordt in Afrikaanse rituelen gebruikt in de vorm van rook. Die veroorzaakt psychoactieve effecten die vergelijkbaar zijn met andere cannabinoïden (THC).

Helichrysum_umbraculigerum, Strobloem

[Foto credit: Léon vanRijswijk  Helichrysum umbraculigerum in bloei ]

  1. Radula marginata – Levermos

In Nieuw Zeeland vind je deze plant, al kennen ze het organisme daar als Wairuakohu. In Europa vind je deze plant ook steeds vaker, alleen wordt de plant niet als zodanig erkend en liefst bestreden in de tuin en de natuur. De plant bevat veel perrottetinenic acid, een stof die veel lijkt op het psychoactieve component uit cannabis: THC. De stof bindt zich naar alle waarschijnlijkheid aan de CB1-receptor, maar heeft gek genoeg geen psychoactieve effecten zoals de stof uit wiet. Wel staat het erom bekend bronchitis te behandelen en goed te werken tegen lever en blaasproblemen.

Radula_marginata, Levermos

[Foto credit: Léon van Rijswijk  Radula marginata is een mosachtige plant]

  1. Theobroma cacao – Cacao

Cacao staat erom bekend veel therapeutische voordelen te hebben en wordt inmiddels erkend als een heerlijke superfood. Cacao werkt op het ECS door het enzym FAAH te deactiveren, de stof die ons gelukzaligheids-molecuul en tevens lichaamseigen THC, anandamide, afbreekt. Naast dat het de afbraak van ons lichaamseigen THC remt, bevat het ook nog een aantal op cannabinoïden-lijkende stoffen.

Theobroma_cacao, Cacao boom in Brazilië

[Foto credit: Worldofforestry Zo zie je cacao niet vaak, nog als boon aan de boom]

  1. Piper nigrum – Zwarte peper

In zwarte peper vind je beta-caryofylleen (BCP), een veel in cannabis voorkomend terpeen (aromatische stof). De stof heeft aan cannabinoïden gelijke effecten omdat het zich bindt aan CB2-receptoren. BCP werkt vooral ontstekingsremmend en kan gebruikt worden voor de behandeling van artritis, osteoporose en zou de effectiviteit van bepaalde anti-kanker medicijnen kunnen verhogen.

piper_nigrum, Zwarte peper

[Foto credit: Léon van Rijswijk bij Hortus Leiden Voordat het geplukt en gedroogd wordt, hangt zwarte peper nog groen aan de boom]

Buiten cannabis om is het dus belangrijk ook de therapeutische voordelen van andere planten met cannabinoïden te blijven ontdekken. Sommige van deze planten overleven ook prima in het Nederlandse klimaat, en zou je dus gemakkelijk in je eigen tuin kunnen kweken.

[Openingsfoto: Léon van Rijswijk hennepkwekerij Groningen]

Facebookpinterestlinkedininstagram

Categorie: Gezond Tags: ABC kruid, Acmella oleracea, Cacao, cannabinoïden, CBD, Champagneblad, Echinacea purpurea, endocannabinoïden-systeem, geneeskrachtige, Helichrysum umbraculigerum, Levermos, Piper nigrum, Radula marginata, Rode Zonnehoed, Strobloem, THC, Theobroma cacao, Zwarte peper

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

cadeaubon

cadeaubon

Webwinkel Sir.Green

  • E-books
  • Citrus vruchten
  • Verse wasabi producten
  • Wasabi accessoires
  • EetbareWand verticaal tuinieren
  • Cadeau set en cadeau bonnen

Copyright © 2023 - Léon van Rijswijk - Alle rechten voorbehouden - Sir.Green