Je tuin biedt meer voedsel dan je vaak weet. Trek dus niet alles klakkeloos uit de grond maar bedenk dat wat er groeit ook eetbaar zou kunnen zijn. Vaak is het zo dat een (on)kruid niet voor niets juist in jouw tuin groeit. Het staat daar met een reden. Misschien wel om jou of één van je gezinsleden te helpen. Nadenkertje…
Zevenblad, een onkruid dat je in bijna iedere (moes)tuin wel kan vinden. Veel tuinierders plukken, schoffelen, wieden maar tot veel tuinders verdriet komt het telkens weer terug… in grotere getallen. Het bloeit wit en is mooi in een klein vaasje. Zevenblad is een nuttig kruid wat je beter kunt plukken om ervan te eten.
Zevenblad of de botanische naam Aegopodium podagraria
Volksnamen: Zevenblad, Tuindersverdriet
Botanie:
Het plantje heeft, zoals zijn naam heel verrassend al deed vermoeden, zeven bladeren. De onderste bladeren zijn ruitvormig tot dubbel drietallig met langwerpige of eironde, getande slippen. De verspreid staande stengelbladeren zijn kleiner en staan op korte, opgeblazen stelen. De bladeren bestaan uit een drietallig topblaadje en twee tweetallige zijblaadjes (samen zeven). De bloemen zijn tweeslachtig. De bloemschermen zijn 2-6 cm breed en bestaan uit tien tot twintig stralen. Het omwindsel ontbreekt meestal. De vijftallige bloemen zijn wit of soms roze en 2-3 mm groot. De kroonbladen zijn ingesneden. De randbloemen zijn stralend. Als de bloemen nog in de knop zitten zijn ze vaak rosachtig. Het onderstandig vruchtbeginsel heeft twee stijlen en vijf meeldraden. Onder de grond groeien de wortelstokken met vele uitlopers tot diep de grond in en laten zich niet zomaar uitroeien. Dat was erg handig dachten de Romeinen en deze hebben de plant dan ook overal verspreidt. In China, Tibet en Rusland staat de plant nog op de menu kaart. Wanneer je de bladeren kneust ruikt het een beetje naar wortel. Dat is niet voor niets, want het is familie van de wortel en pastinaak. Wie deze plant in de tuin heeft, weet dat het een hardnekkige (on)kruid is en dat je hem misschien maar beter kunt eten.
Medicinaal gebruik:
Zevenblad versterkt de werking van de nieren en is urine afdrijvend. In de nieren zitten allerlei gifstoffen opgeslagen en zevenblad helpt ervoor te zorgen dat deze via de blaas worden afgevoerd. Opeenhoping van deze stoffen kunnen leiden tot jicht en reuma. Vandaar dat zevenblad verlichtend werkt tegen deze ziekten en goed is voor nier- en blaasproblemen. In vroegere tijden was de geneeskracht van zevenblad alom bekend en werd het gebruikt tegen ´reizigersjicht´. De blaadjes werden niet alleen gegeten maar ook om gewrichten heen geslagen om de pijn te verlichten. Zevenblad heeft een rustgevend en licht laxerend effect
Culinair gebruik:
Culinair is zevenblad veelzijdig te gebruiken. Vanwege het hoge gehalte aan vitaminen en mineralen (Vitamine A, Vitamine C, Kalium, Calcium, Magnesium en Kiezelzuur *) is zevenblad een heel gezonde en versterkende plant. Je kunt zevenblad het beste rauw eten in bijvoorbeeld salades of smoothies. Daarnaast kan je zevenblad verwerken als spinazie in bijvoorbeeld rijst, pasta, quiches, soep en dergelijke.
* Onderzoeken tonen aan dat kiezelzuur essentieel is bij de vorming van bindweefsel. Zo blijkt dat in het menselijk lichaam kiezelzuur o.a. aanwezig is in de glycosaminoglycanen (GAGs). Dit zijn de macromoleculen in het bindweefsel (hyaluronzuur, chondroitine, glucosamine maken hier deel van uit) die samen met vezelachtige eiwitten (collageen, elastine) de stevigheid van het weefsel moeten garanderen.)
Oogsten:
Zowel medicinaal als culinair worden de bovengrondse delen, ofwel het kruid, gebruikt. Je kunt deze plukken. Je hoeft niet bang te zijn dat je de plant uitroeit, want het ondergrondse wortelgestel is mega. Het plantje is het rijkst aan inhoudsstoffen tussen mei en juli.
Recepten om uit te proberen:
Zevenbladpesto:
Je kunt zevenblad gebruiken om een pesto mee te maken. Meng hiervoor de volgende ingrediënten: zevenblad, pecorino (Italiaanse schapenkaas), knoflook, olijfolie, walnoten en peper en zout. Smeer de pesto over een boterham met roomboter.
Kruidenboter:
Je kunt een heerlijke kruidenboter met zevenblad maken: Neem een pakje roomboter en doe er fijngehakte brandnetel, Daslook, tijm en zevenblad door. Maak het af met enkele druppels citroensap. Dien de kruidenboter op bij aardappelen of als boter voor op een toastje.
Hartige taart:
Je kunt een hartige taart maken met zevenblad. Hiervoor heb je 4 eieren nodig, 100 gram Hollandse kaas en twee tot vier handen vol zevenblad. Uiteraard heb je ook bladerdeeg nodig. Deze plakken deeg doe je in een bakvorm. Zorg dat het deeg goed aansluit; laat het overlappen en bedek ook de wanden van de bakvorm. Het ei-kaas-zevenbladmengsel verdeel je over de bodem. Bak het 40 minuten in een oven op 160 graden.
Gegratineerd Zevenblad:
Doe eens gek. Je hebt nodig een slamandje vol zevenblad, 1 eetlepel boter of olie, 1 gehakte ui, 1 dl groentebouillon (gemaakt van je eigen bouillonpoeder) zwarte peper, nootmuskaat, 150 g champignons (of oesterzwammen), 1 eetlepel tarwemeel, 1 dl room, wat geitenkaas (bij voorkeur plakjes van een harde geitenkaas, kan ook worden vervangen door een geraspte pittige kaas) .Het zevenblad wassen en goed laten uitlekken. De boter/olie verhitten, de ui lichtjes fruiten en het zevenblad en de paddestoelen meestoven. De bouillon toevoegen en de groenten nog een tiental minuten laten sudderen. De bouillon afgieten (bewaren), de groenten even laten uitdampen en in een ingevette ovenschotel doen. De bouillon opnieuw verhitten, het tarwemeel oplossen in een beetje water en samen met de room aan de bouillon toevoegen, kort doorkoken en over de groenten gieten. Bedek met plakjes geitenkaas. Bak gedurende 20 minuten in een voorverwarmde over van 200 graden, daarna nog 5 minuten onder de grill.
“If you can’t beat it you better start eating it”
Een ander plantje dat weelderig voorkomt in menig (moes)tuin is Vogelmuur.
Vogelmuur is een relatief klein plantje en valt hierdoor niet iedereen op. Toch loont het zich goed op te letten en er naar op zoek te gaan, want vogelmuur is ook een zeer lekker plantje en uiterst gezond.
Vogelmuur of wel de botanische naam Stellaria media
Volksnamen: kippenmuur, muur, mier, murik
Botanie:
Er wordt gezegd dat er geen enkel deel ter wereld is waar vogelmuur niet voorkomt. Ook in Nederland komt vogelmuur als (on)kruid veelvuldig voor. Vogelmuur is een 1-jarige plant, die rijkelijk zaait. Vogelmuur wordt maximaal 40 centimeter hoog, maar meestal blijft het plantje veel kleiner. Dit komt ook doordat de plant groeit met liggende stengels die van onderen vertakt zijn. Over de stengels groeit van onder tot boven een enkele rij haren. Aan de stengels groeien de kleine en ovale blaadjes. De blaadjes aan de onderste kant van de stengel zijn gesteeld, terwijl de blaadjes aan de bovenste kant van de stengel niet gesteeld zijn. Aan de stengels groeien ook de kleine witte, stervormige bloemetjes. De bloemetjes hebben 5 kroonblaadjes die zeer diep ingesneden zijn waardoor het soms wel 10 kroonblaadjes lijken.
Medicinaal gebruik:
Vogelmuur is een van de beste middelen bij jeukklachten van wat voor aard dan ook. Vogelmuur kan zowel uitwendig bij bijvoorbeeld insectenbeten of huiduitslag als inwendig bij bijvoorbeeld bij inwendige jeuk na chemotherapie worden toegepast. Daarnaast heeft vogelmuur een weefselherstellende en ontstekingsremmende werking. Inwendig toegepast is het verder een goede bloedreiniger. Waarschuwing! Bij serieuze medische klachten raad ik aan vogelmuur niet op eigen houtje te gaan gebruiken, maar altijd een goed advies in te winnen bij een kruidengeneeskundig expert.
Culinair gebruik:
Culinair is vogelmuur veelzijdig te gebruiken. Vanwege het hoge gehalte aan vitaminen en mineralen is vogelmuur een heel gezonde en versterkende plant. Je kunt vogelmuur het beste rauw eten in bijvoorbeeld salades of smoothies. Daarnaast kan je vogelmuur verwerken als spinazie in bijvoorbeeld rijst, pasta, quiches, soep en dergelijke.
Oogsten:
Zowel medicinaal als culinair worden de bovengrondse delen, ofwel het kruid, gebruikt. Je kunt deze plukken. Laat wel altijd een deel van de plant staan zodat deze weer verder uit kan groeien. Vogelmuur groeit eigenlijk het hele jaar door. Het plantje is het rijkst aan inhoudsstoffen tussen mei en juli.
Recepten om uit te proberen:
Paprika-vogelmuursalade:
Neem 1 oranje of rode paprika en snij deze in mooie repen. Snij een flinke hand vogelmuur fijn en voeg deze toe aan de paprika. Maak nu een dressing van olijfolie, citroensap en een fijngesneden knoflookteentje. Voeg eventueel naar smaak een snufje peper en zout toe. Giet de dressing over de paprika-vogelmuur mix en de salade is klaar.
Vogelmuursoep:
Dit is een receptje voor een hele simpele vogelmuursoep. Natuurlijk kun je deze soep zelf nog aanvullen met andere ingrediënten naar eigen inzicht en smaak. Voeg twee flinke handen fijngesneden muur toe aan 1,5 liter bouillon (van zelfgemaakte bouillonpoeder). Breng het geheel eventueel op smaak met zout en peper.
Tosti met vogelmuur:
Neem twee bruine boterhammen en besmeer deze aan beide kanten met roomboter. Besmeer 1 kant van een boterham met zachte geitenkaas. Strooi hierover riant fijngesneden zwarte olijven en fijngesneden vogelmuur. Druk de andere boterham hierop en bak de boterhammen goudbruin in een tosti-ijzer of sandwich-apparaat.
Gestoomde vogelmuur:
Lekker stomen als groente. Neem hiervoor 12 kopjes gewassen en gesneden vogelmuur, 1 eetlepel olijfolie, een beetje limoensap en naar smaak een snufje versgemalen peper en zout. Stoom de vogelmuur 5 minuten met alleen aanhangend water. Roer de ingrediënten goed door elkaar en serveer warm met bijvoorbeeld couscous, rijst, of een salade.
Geef een reactie