Deze week kreeg ik een vraag van een vaste klant: “Massage en wellness zijn ‘hot’, maar kan het ook ‘te hot’ zijn voor een massage?“. Ze is bezorgd nu de temperaturen stijgen en er sprake is van een “hittegolf”. Ze ziet steeds vaker foto’s van een massagetent of een massagetafel op stranden van (sub)tropische vakantieoorden. “Is dit wel verantwoord en gezond?” Ik geef je hier het antwoord op de vraag of massage bij warm weer een goed idee is.
Waarom massage wel een goed idee is!
Het antwoord op de vraag of massage wel of geen goed idee is, is niet eenduidig en hangt van verschillende factoren af. Massage kan wel een goed idee zijn, wanneer de hogere temperatuur een comfortabel gevoel geeft. Het kan je als ontvanger helpen om gemakkelijker te ontspannen, dan bij lagere temperaturen. Door juist bij hoge temperaturen ontspannen stil te gaan liggen en je hartslag te laten vertragen koel je af. Dit gaat echter alleen op als het om een subtiele ontspannende massage gaat. De massagetechnieken die ik toepas bij warm weer zijn subtiel, met minder druk en wrijving waarbij er dus minder warmte vrijkomt. Daarbij maak ik gebruik van een verfrissende massageolie op basis van lemongras, mint of eucalyptus wat de huid direct een fris gevoel geeft.
Drink voldoende water
Bij warm weer verliest het lichaam sowieso al meer vocht. Omdat massage de vochthuishouding stimuleert, moet je oppassen voor dehydratatie van het lichaam. Het is bij een massage altijd belangrijk om zowel vooraf als erna voldoende water te drinken, bij warm weer is dit extra belangrijk. Als massagetherapeut ben ik extra alert op symptomen van uitdroging zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en een suf gevoel. Ik raad bij warm weer iedereen aan om voor de massage alvast een glas of twee water te drinken. In het algemeen bij warm weer geldt dat je beter kunt drinken voordat je dorst krijgt. Dorst is namelijk een teken dat het proces van dehydratie al is begonnen. Dehydratie in een vergevorderd stadium kan leiden tot een shock.
Huid en spieren
Een ander punt waarop ik zeer alert ben is de aanraking bij warm weer. Door de hitte in combinatie met massage kunnen bepaalde gezondheidsklachten aangewakkerd worden waaronder huidproblemen. Wanneer iemand bij warm weer extra zweet, kunnen de zweetklieren verstopt raken. Dit kan leiden tot blaasjes, jeuk en irritatie. Hoewel spieren bij warm weer gemakkelijk ontspannen, kan aan de andere kant de warmte er ook toe bijdragen dat er spierkrampen ontstaan. Dat komt omdat door het zweten het lichaam te veel zouten verliest.
Verkoeling tijdens de massage
Met deze warme temperaturen staat er in mijn praktijk een verkoelende ventilator aan paraat. Ik gebruik bewust geen airconditioner omdat het verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur te groot is en de kans bestaat dat je dan na de massage last krijgt van stijve spieren of hoofdpijn. Ik pas liever de massage technieken aan en de soort olie om je lichaam de kans te geven op een zelfregulerende manier warmte en vocht af te voeren.
Je kunt dus gewoon een massage boeken bij mij, ook tijdens warm weer. Je bent bij mij in goede handen en ik blijf alert.
HOT-STONE wel of niet?
Ik bied in mijn praktijk geen HOT-STONE massage aan, maar er zijn talloze aanbieders die deze massagevorm wel in hun pakket hebben.
Mijn advies is: vermijd een HOT-STONE massage als de temperatuur boven de 25 graden Celsius komt. Het lichaam heeft in deze situatie niet de mogelijkheid om af te koelen. Wanneer het lichaam meer warmte vasthoudt dan dat het kwijtraakt, kan er een hitte-uitputting optreden. Het geeft symptomen die lijken op griep:
- Veel zweten, maar een koele huid
- Bleekheid of juist roodheid
- Duizeligheid en braken
- Futloos gevoel
- Hoofdpijn
- Spierkrampen
- Flauwvallen
Daarbij is het voor de masseur ook niet gezond om bij temperaturen boven de 25 graden Celsius een HOT-STONE massage uit te voeren met warme stenen. Een goed alternatief is een COLDSTONE massage.
En wist je dat …
een ontspannende massage van 60 minuten het zelfde effect heeft op je lichaam als 8 uur slaap…
Geef een reactie