Naast de positieve lichamelijke effecten van een massage voor senioren heeft een ontspanningsmassage ook een positief effect op het emotionele welzijn van senioren. Aangename aanrakingen en warmte activeren het gevoel van rust en verbondenheid en geven een gevoel van welbevinden. Hieronder worden een aantal voordelen genoemd welke een seniorenmassage kan geven.
Senioren massage:
- houdt de spieren en gewrichten langer soepel door vermindering van spierspanning en verkrampte spieren.
- stimuleert een betere doorbloeding, waardoor de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof en de afvoer van afvalstoffen wordt gestimuleerd.
- versterkt het afweersysteem, omdat een snellere afvoer van overtollig vocht en afvalstoffen via de lymfe- en de bloedvaten wordt gestimuleerd.
- verlaagt de bloeddruk en verbetert de slaap.
- vermindert angst, stress en spanning door het vrijkomen van weefselhormonen, zoals serotonine en oxytocine.
- vermindert pijn door toename van serotonine, waardoor je mogelijk minder pijnstillers hoeft te gebruiken.
- vermindert depressieve gevoelens en stemmingswisselingen, doordat er minder cortisol (stresshormoon) wordt aangemaakt en de productie van oxytocine en serotonine (gelukshormonen) wordt gestimuleerd.
- verbetert het lichaamsbewustzijn en je energie gaat beter stromen, waardoor je beter in je vel zit en je eerder merkt als je over je grenzen gaat.
- houdt de huid langer soepel
Deze effecten zijn niet altijd direct meetbaar maar wel waarneembaar aan een meer ontspannen lichaamsbeeld. Naarmate de behandelingen langer herhaald worden, houden de effecten langer aan. Het kan senioren helpen om hun ouder wordende lichaam beter te accepteren, het gevoel van eenzaamheid en onrust terug te dringen en ze het gevoel geven dat ze er toe doen. Kortom, een regelmatige vorm van ontspanningsmassage helpt bij het verbeteren van de kwaliteit van leven
Voor wie?
- Voor senioren al dan niet met dementie of met een somatische aandoening
- Voor senioren met een chronische ziekte, zoals bv reuma
- Voor iedereen in de laatste levensfase
- Voor mantelzorgers die (over)belast zijn met de zorg voor anderen
Wanneer u dit herkent;
- U ervaart klachten als vermoeidheid, pijn, stijfheid, minder energie, somberte, concentratieverlies, verminderde prestaties, slecht eten en slapen, etcetera.
- Voor u is aanraking misschien niet meer zo vanzelfsprekend. Aanraking is mogelijk alleen nog functioneel of medisch. Terwijl positieve aanraking toch een belangrijke behoefte is van iedereen.
- U verzorgt iemand met dementie of met een somatische aandoening en u wilt hem of haar nog graag kwaliteit van leven geven. Het is niet altijd mogelijk om contact met elkaar te maken ten gevolge van het ziektebeeld.
Waarom massage?
Massage is een intensieve manier van aanraken en biedt geborgenheid. Het lichaam ontspant zich en door de ontspanning ontstaan rust, steun en troost. Lichamelijke en geestelijke klachten en ongemakken kunnen verminderen of verdwijnen. Het leven wordt hierdoor positiever ervaren.
Welke massage?
Er zijn verschillende vormen van massage waarover ik u graag vrijblijvend informeer. Variërend van een volledige lichaamsmassage tot deelmassages van bijvoorbeeld handen, voeten, gezicht, schouders en nek.
Hoe verloopt de massage?
De massage wordt altijd op maat gegeven, afhankelijk van uw vraag. Hoe voelt u zich, welke wensen heeft u, wat vindt u prettig. Massage is een vorm van pure en zuivere aanraking. De aanraking is intuïtief. Het is niet noodzakelijk om woorden te gebruiken. Daarom is het geen probleem als de communicatie door bijvoorbeeld dementie of een somatische aandoening wordt bemoeilijkt. Tijdens de massage volg ik uw (non)verbale aanwijzingen.
Waar vindt de massage plaats?
Voorop staat dat de massage voor u ontspannend en comfortabel is. Indien u de mogelijkheid hebt gaat de voorkeur uit naar een ontspanningsmassage in mijn praktijk in Vlijmen of Amsterdam.
Welk effect heeft een massage?
De ontspanningsmassage geeft troost, vertrouwen en innerlijke rust. Emoties verzachten. De ademhaling kalmeert. Lichamelijke ongemakken worden draaglijker. Het algemeen welzijn verhoogt.
Massage in de laatste levensfase
Massage en klankmassage zijn ook in de laatste fase van het leven zeer geschikt. De aanraking van zachte handen in vloeiende bewegingen al dan niet in combinatie met subtiele boventoonrijke klanken, helpen de stervende om te ontspannen. Zodat hij of zij zonder angst en met vertrouwen afscheid kan nemen van het leven.
Massage aan mantelzorgers
Mantelzorgers zijn vaak (over)belast, ook als degene voor wie zij zorgen in een beschermde woonomgeving woont. Om de zorg goed vol te kunnen blijven houden is het zaak dat mantelzorgers ook goed voor zichzelf zorgen. Niet voor niets wordt er gezegd; ‘je kunt pas voor een ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt.’
Mantelzorgers kunnen voor zichzelf een afspraak maken. In de praktijk in Vlijmen of de praktijk in Amsterdam.
Massages, hoe vaak?
U bepaalt zelf hoe vaak u een massage wenst. Echter, continuïteit is belangrijk voor de herkenning van de aanraking. Daarom is bij deelmassages een frequentie van één keer per week of één keer per veertien dagen aan te bevelen.
Heeft u belangstelling of vragen?
Cadeaubonnen
Cadeaubonnen zijn voor elk gewenst bedrag of behandeling verkrijgbaar. Voor € 7,50 extra wordt er een mooi pakketje samengesteld naar uw keuze.
Kent u iemand die wel een senioren massage zou kunnen gebruiken, of bent u op zoek naar een origineel cadeau voor een senior? Denkt u dan eens aan een senioren-massage cadeaubon.
cadeaubonnen kunnen eenvoudig via de website worden besteld.
Geef een reactie