2018 kent een aantal opmerkelijke voedseltrends. Iedereen is op zoek naar een manier om zo gezond mogelijk te leven. Dat betekent naast sporten en aandacht voor jezelf ook gezonde voeding en minder alcohol. Puur natuur en “botanical” zijn hot en hip. Alles wat uit de natuur komt en eerlijk wordt geproduceerd zonder toevoegingen gaat door. De rest heeft het nakijken.
- Eiwitten en edelgistvlokken
Meer eiwitten is een trend. Aan de ene kant zitten de meeste eiwitten in Skyr, kwark en kip, maar we willen steeds minder zuivel en dierlijke producten eten. Dus zien we dat mensen meer peulvruchten en dergelijke eten. Een nieuwkomer in dit rijtje is de edelgistvlok. Edelgistvlokken geven smaak, eiwitten en bevatten van nature veel vitamine B. Vegans gebruiken het als vervanger van hartige smaken van met name kaas. - Minder vlees
Vegans en veganisme rukt op. Een niet te verwaarlozen stroming van mensen die minder of geen vlees meer eten. Je kan deze mensen in twee groepen verdelen: de eerste groep doet het vanuit dierenleed. Het maakt dan niet uit hoe bewerkt het eten is wat ze verder nemen, zolang er maar geen dieren bij betrokken zijn. De tweede groep doet het vanuit de gezondheid; minder vlees eten omdat het niet alleen beter is voor het milieu, maar ook voor jezelf. Het leuke is dat je daardoor een heleboel nieuwe vleesalternatieven krijgt. Dat is overigens echt iets anders dan een vleesvervanger. Alternatieven gaan om de structuur en de umami (smaakbeleving) en niet om het imiteren van een stuk vlees. - Meer groente
Foodwraps wie kent ze niet. Courgetti in plaats van spagetti. Bloemkoolrijst in plaats van gewone rijst. Een botanical trend die zich ook in 2019 zal gaan doorzetten. En wat dacht je van groente op elk moment van de dag. Warme groentebowls voor ontbijt in plaats van koude groene smoothies. Of wat dacht je van granen met groente en gedroogde abrikoos als ontbijt. - Minder alcohol
De mocktails, cocktails zonder alcohol, komen in razend tempo op, er is zelfs al alcohol vrije gin, echt gedistilleerd. Ik voorzie dat we uiteindelijk terug gaan naar waar het begon, Botanical drinking; gefermenteerde drankjes gemaakt van groente en fruit. Puur en gezond!
Een trend die in 2018 al begon en zich in 2019 zeker doorzet is de diversiteit aan 0.0% alcohol biertjes. Die biertjes zijn echter niet de oplossing, er zijn veel smaakstoffen (extra zuren en suikers) aan toegevoegd en dat vinden wij niet lekker. Het moet wel puur blijven. We zijn op zoek naar iets waar we een “kick”van krijgen. Mijn idee zou zijn een warme gersten smoothie met Wasabi - Minder suiker en zout
De reductie van zout is heel sterk vanuit de industrie en overheid geïnitieerd, omdat we niet in de gaten hebben dat we teveel zout en te zout eten. De suikerreductie speelt vooral bij ouders met kinderen een enorme rol – ken je de gezonde Cola al? Die willen hun kinderen zo gezond mogelijk opvoeden. Dus vervangen ze suiker door honing, dadels en kokosbloesemsuiker. Wat eigenlijk onzin is, want als het in je mond komt is het allemaal hetzelfde.
VOEDINGSCOMBINATIES
EIWITTEN & COMBINATIES
Producten met eiwitten: vlees, vis, gevogelte, kaas, kwark, eieren, noten, zaden, avocado
Eiwitten of proteïnen zijn de bouwstenen van ons lichaam en zijn opgebouwd uit vele soorten aminozuren. De vertering van eiwitten in ons spijsverteringsstelsel wordt verzorgd door de enzymen die door specifieke organen wordt aangemaakt zoals de maag, de alvleesklier en de dunne-darmwand. Ons lichaam heeft altijd moeite met de vertering van eiwitten en dit levert dan ook afvalstoffen op zoals slakken en zuren.
Het is daarom erg belangrijk om ons spijsverteringsstelsel te ondersteunen door eiwitten op de juiste manier te combineren met andere voedingsmiddelen. De belangrijkste eiwitten zijn dierlijk-, plantaardig- en melkeiwit. Eiwit komt altijd in de aanwezigheid van vet voor, bij vlees of vis liggen de verhoudingen dicht bij elkaar. Bijvoorbeeld bij noten of zaden is het vetgehalte vaak hoger dan het eiwitgehalte maar toch blijft het eiwitrijk voedsel. Als ons spijsverteringsstelsel minder moeite hoeft te doen voor de vertering van eiwitten dan blijft er meer energie over om te leven wat je op den duur gaat waarnemen als meer vitaliteit. Zelfs met sporten kun je duidelijk merken dat het eten volgens de juiste combinaties minder spierpijn oplevert de dagen na het sporten.
Goede eiwit combinaties: (binnen de eiwitten groep zelf kun je alles met elkaar combineren)
- Vlees – vis – gevogelte combineert goed met: groenten, paddestoelen en tomaat
- Kaas – kwark met: groenten, paddestoelen, tomaat, fruit
- Noten – zaden met: groenten, tomaat, fruit
Minder goede combinaties: Eiwitten combineren slecht met zetmeel, vetten, zuren en suikers
Waarom eiwitten belangrijk zijn als je sport
Hierover kan ik kort zijn. Je spieren hebben eiwitten nodig om te herstellen en sterker te worden. Zo simpel is het. Door te trainen krijg je lichte beschadigingen aan het spierweefsel. Om deze beschadigingen te kunnen repareren zijn eiwitten nodig. Indien je traint terwijl je onvoldoende eiwitten eet dan zal:
ZUREN & COMBINATIES
Producten met zuren: yoghurt, zuurkool, tomaten, bessen, frisdranken, azijn, mosterd, fruit.
Een goede zuur-base huishouding is van groot belang voor een gezonde spijsvertering en daarom vormen zuren in de voedselcombinatie leer een aparte groep die niet met alle voedingsmiddelen gecombineerd kan worden. Wist je dat bijvoorbeeld frisdranken, yoghurt of tomaten onder de zuren vallen? Dit houdt in dat je aandacht dient te schenken aan wat je drinkt bij het eten of dat spaghetti met tomaten saus niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt.
Goede zuur combinaties:
- Fruit combineert met: yoghurt, azijn, suikerrijke vruchten, honing, avocado, olijf, boter, room, olie, braadvet, eigeel, noten, zaden, kaas en kwark
- Azijn en mosterd met: groenten, paddestoelen, tomaat, fruit, avocado, olijf, boter, room, olie, braadvet en eigeel
- Tomaat met: groenten, paddestoelen, yoghurt, karnemelk, azijn, mosterd, avocado, olijf, boter, room, braadvet, eigeel, noten, zaden, kaas, kwark, vlees, vis en gevogelte
- Yoghurt of karnemelk met: melk, groenten, tomaat, fruit, zetmeelrijke groenten, suikerrijke vruchten, honing, avocado, olijf, boter, room, olie, braadvet, eigeel.
Minder goede combinaties: zetmeel combineert minder goed met zuren en eiwitten
Waarom een goede zuur-base verhouding belangrijk is als je sport
Voor een goede gezondheid is het zuur base evenwicht erg belangrijk. Het is dus de kunst om je zuur base evenwicht zo goed mogelijk in balans te houden. Je lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water. Water is een neutrale stof. Bij water is sprake van een balans tussen waterstof (zuur) en zuurstof (basisch).
Voedingsstoffen die in zuur worden omgezet, hechten zich aan bepaalde mineralen, waarvan magnesium er een is. Magnesium is een superbelangrijk mineraal. Je lichaam is steeds – net als de natuur – bezig om zichzelf in balans te houden.
Dus als je teveel zuur-vormende voeding eet en drinkt, dan onttrekt je lichaam onder andere de mineralen magnesium, kalium, calcium zink en ijzer uit je spieren en je botten. Je zult begrijpen dat de voorraad mineralen die je middels je voeding binnen krijgt eindig is. Indien het zuur base evenwicht niet hersteld is, dan onttrekt je lichaam mineralen uit je botten, haren, huid, organen en je nagels. Als je een beetje bekend bent met de Ayurvedische geneeskunst, dan weet je dat gezonde nagels, huid en haar een voorwaarde zijn voor een gezond lichaam.
Indien je zuur base evenwicht verstoord is kun je last krijgen van:
- slaapstoornissen, vermoeidheid, minder zin in seks, depressieve gevoelens, concentratieproblemen
- Allerlei allergieën, astma, bacteriële infecties
- huidproblemen, lelijke nagels, haaruitval,
- spierkrampen, verminderende werking van je immuunsysteem, obstipatie, gewichtstoename
- verminderende werking van je immuunsysteem
Als die klachten langer aanhouden en je het zuur base evenwicht niet herstelt, kun je zelfs last krijgen van aandoeningen zoals:
- spataderen
- artrose, botontkalking, reuma,
- kanker
- maagzweren, hart en vaatziekten, hoge bloeddruk, herseninfarct
- beschadiging van spieren, botten en pezen
SUIKER & COMBINATIES
Producten met suikers: jam, honing, stroop, rietsuiker, bananen, gedroogde vruchten.
Je hebt twee hoofdgroepen:
- plantaardige suikers
- melksuikers.
Suikers bevatten net als zetmeel heel erg veel koolhydraten en vormen de belangrijkste energiebron van ons lichaam. Geraffineerde industrie suikers bevatten weinig voedingswaarde en kunnen daarom gezien worden als “lege” calorieën en kun je beter vervangen door natuurlijke suikers zoals honing.
Suikers en zetmeel zijn beide koolhydraten maar in combinatie met andere voedingsmiddelen gedragen zij zich anders waardoor het een aparte groep is in de voedselcombinatieleer.
Goede suiker combinaties:
- Al de bovenstaande suikers combineren goed met: yoghurt, karnemelk en fruit.
Minder goede suiker combinaties: Suikers combineren minder goed met eiwitten, zetmeel en vetten
ZETMEEL & COMBINATIES
Producten met zetmeel: aardappels, pasta, brood, granen, mais, kastanjes, chips e.d.
Zetmeel is een complex koolhydraat welke behoort tot de groep complexe suikers welke in het lichaam wordt omgezet in glucose. Zetmeel zit van nature vooral in aardappels en granen. Het aandeel zetmeel neemt in onze cultuur wel een erg groot aandeel in doordat er veel zetmeelrijke producten worden verbouwd voor consumptie en het een relatief goedkope voeding is.
Zetmeel laat zich erg moeilijk combineren met andere voedingsmiddelen en er zijn veel spijsverteringsproblemen aan onjuiste zetmeel combinaties te wijten. Omdat de vertering van zetmeel een totaal ander verteringsmilieu nodig heeft dan eiwitten dienen deze 2 groepen dan ook strikt gescheiden te worden. Het is zelfs beter om volkorenproducten te gebruiken omdat de complexere structuur van deze koolhydraten de producten beter kan afbreken dan de “lege” koolhydraten die niet goed zijn voor je suikerspiegel. Zetmeel is een van de voornaamste dikmakers omdat het veel vocht vasthoudt. Mensen die willen afvallen kun beter hun zetmeel inname verminderen.
Goede zetmeel combinaties: (binnen de zetmeel groep zelf kun je alles met elkaar combineren)
- Al de bovenstaande zetmeel producten combineren goed met: groenten, paddestoelen, avocado, olijf, boter, room, olie, braadvet en eigeel.
Minder goede combinaties: Zetmeel combineert minder goed met eiwitten, suikers en zuren
Waarom koolhydraten belangrijk zijn als je sport
In populaire media worden koolhydraten vaak verguisd en voorgesteld als dikmakers, terwijl koolhydraatarme diëten vaak als het gezonde alternatief worden voorgesteld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat recreatieve sporters niet meer zeker zijn hoeveel koolhydraten ze eigenlijk nodig hebben om optimaal te presteren en hun lichaamsgewicht te behouden. Toch zijn ze van het allergrootste belang bij het sporten. Koolhydraten zijn onze belangrijkste energiebron, zeker tijdens langdurige of intense inspanningen. Wel is het zo dat de opslagcapaciteit in ons lichaam beperkt is. Daarom is het van belang dat sportende mensen hun dagelijkse koolhydraatinname aanpassen aan hun behoefte.
Sporters die te weinig brandstof tanken, merken daar immers snel de gevolgen van:
- vermoeidheid
- verminderd prestatievermogen
- verminderde gretigheid om te trainen
- verminderde weerstand van het immuunsysteem
Léon van Rijswijk – Sir.Green
Geef een reactie