Zit je al een tijd niet zo lekker in je vel? Als je niets hebt met synthetische middelen, maar wél met kruidengeneeskunde dan is Sint-janskruid misschien geen gek idee. In Duitsland is dit natuurlijke middel zelfs het meest voorgeschreven anti-depressivum. Maar hoe werkt het kruid dan precies? En is het wel veilig?
Sint-janskruid: het natuurlijke antwoord op Prozac
Sint-janskruid staat sinds de oudheid bekend als geneeskrachtige plant. Het kruid dankt zijn naam aan de feestdag van Sint Johannes de Doper. Op 24 juni, als de zon haar hoogste punt had bereikt, plukte men de bloemen en bladeren. De plant zou op die dag de meeste geneeskrachtige substanties bevatten. In de Middeleeuwen werd Sint-janskruid gebruikt om de duivel te verjagen. Op elke hoek van de zolder hing men boeketjes. De wierrookachtige geur die ze verspreidden zou heksen en kwade geesten afweren.
Probaat middel
Ook bij moderne toepassingen van Sint-janskruid speelt het uitdrijven van het ‘kwaad’ een belangrijke rol. Tegenwoordig wordt het kruid niet alleen in Duitsland maar ook in Nederland gezien als probaat middel bij somberheid. Diverse wetenschappelijke studies tonen aan dat Sint-janskruid bij de behandeling van lichte tot matige depressies effectiever is dan een placebo en net zo effectief kan zijn als conventionele antidepressiva. Bij mensen met een zware depressie zou Sint-janskruid geen aantoonbaar effect hebben. Maar hoe werkt nature’s Prozac dan precies? En wat zijn de contra-indicaties?
Sombere gevoelens
In je hersenen vindt voortdurend communicatie plaats tussen miljarden zenuwcellen (neuronen). Deze communicatie verloopt via kleine elektrische stroompjes tussen de cellen. Om deze stroompjes goed door te kunnen geven zijn razendsnelle ‘hersenboodschappers’ nodig: neurotransmitters. Neurotransmitters die van invloed zijn op hoe (un)happy je je voelt zijn serotonine en dopamine. In Sint-janskruid zitten verschillende stofjes die deze neurotransmitters kunnen beïnvloeden. Het belangrijkste stofje, hypercine, blokkeert de heropname van serotonine en dopamine. Hierdoor verminderen sombere gevoelens. Niet van de ene op de andere dag, maar wel na een week of twee. Mijn ervaring is dat je na vier tot zes weken echt verbetering merkt. In tegenstelling tot antidepressiva die de huisarts voorschrijft hoef je Sint-janskruid in principe niet af te bouwen. Ben je toch bang voor een terugval dan kan het voor je eigen zelfvertrouwen beter zijn om geleidelijk aan te minderen.
Contra-indicaties
Hoewel Sint-janskruid meer dan uitvoerig is onderzocht, is een waarschuwing op zijn plaats. Het kruid kan de werking van een aantal medicijnen namelijk beïnvloeden waardoor deze minder werkzaam worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de anticonceptiepil. Sint-janskruid is namelijk van invloed op de stofwisseling van je lever. Er worden leverenzymen geactiveerd, waardoor bepaalde stoffen sneller worden afgebroken. De anticonceptiepil bevat van die afbreekbare stoffen. Ook mag je Sint-janskruid niet gebruiken in combinatie met andere antidepressiva. Volgens de trombosedienst heeft Sint-janskruid bovendien invloed op sommige middelen die trombosepatiënten nemen om hun bloed te verdunnen. Lees daarom voor gebruik altijd de bijsluiter en raadpleeg bij twijfel je huisarts. Heb je last van zwaardere depressies? Dan is het sowieso verstandig om een afspraak te maken met je huisarts en niet op eigen houtje te gaan experimenteren met Sint-janskruid (of andere kruidenpreparaten).
Holistische aanpak
Ik ben en groot voorstander van een holistische aanpak. Sint-janskruid kan helpen om sombere gevoelens te verdrijven, maar je kunt de aanmaak van de geluk stofjes serotonine en dopamine ook op andere manieren stimuleren.
Lees vooral deze twee artikelen:
Dopamine: Voor je het weet is die donkere wolk weer verdwenen
Serotonine: zo houd je dit geluksstofje zelf op peil
Geef een reactie