Het is nu al een bijzondere week. En het is nog maar de eerste week van het jaar. Er wordt mij vaker gezegd dat de mensen mij vinden om mijn ‘gaven’, wat die zijn kan ik je niet in woorden uitleggen. Ik geef wat ik zou willen ontvangen en tijdens een massage blijf ik onderzoekend wat dit lijf nodig heeft, geen massage is ooit hetzelfde net zoals geen dag hetzelfde is. Elke massage is een bijzondere ont-moeting.
Het jaar beginnen met een massage is een goed voornemen. Deze week had ik voornamelijk dames in de praktijk die naast hun werk een intensieve sport beoefenen. Een massage is dan echt een verstandige keuze. Als sporter span jij je namelijk in en vraag je veel van je lichaam en spieren. Massage geeft ontspanning en is de manier om goed voor je lichaam en je spieren te zorgen. Zomaar 5 lichamen die het verdienen om zich goed te voelen.
In de roos
De eerste deze week was een jonge dame. Ze heeft een drukke kantoor baan en in haar vrijetijd gaat ze op in het gooien van pijltjes. Darts. Haar voorbeeld is de 4-voudig Wereld Kampioen Lisa Ashton. Hoewel ze ook de wedstrijden van plaatsgenoot Michael van Gerwen heeft gevolgd. Darten is een psychologisch spel met vooral jezelf maar kent ook blessures. Naast een goed uithoudingsvermogen, vaak urenlang voor het bord staan, zijn de spieren in de werp-arm, hand, pols en rug van cruciaal belang.
Als getalenteerde dartster gooit ze soms wel duizenden keren per dag een pijltje. Haar arm moet ze dus wel trainen. De jonge dame heeft last van de onderrug, de pijn trekt door naar haar schouder en geeft uitstralingen in haar rechter hand. Soms zelfs zo erg dat ze haar hand niet stil kan houden.
Ik masseer haar onderrug en rug, neem de schouders, nek en vooral de armen en hand mee. Een klacht in de hand betekent namelijk niet dat daar ook de oorzaak ligt. Het is voor mij steeds weer een uitdaging om de oorzaak te vinden, terug te gaan naar de bron. Om die reden vraag ik haar naar haar stand, de positie van haar benen, hoe staat ze met haar voet en hoe steunt ze op haar standbeen, het been waarop wordt gesteund tijdens de worp. Tijdens het gesprek wordt duidelijk dat de stand van haar voeten pijnlijke klachten geeft in haar enkel en kniegewricht, doordat ze gaat compenseren met haar lichaam en te ver gaat overhangen naar het bord resulteert dit in rugklachten die op hun beurt weer resulteren in trillingen in de hand. Zoals bij elke sport is ook bij darten de houding cruciaal.
Naast fysieke houding is ook mentale houding een belangrijk aspect. Terwijl ik haar armen masseer constateer is dat ze moeilijk dingen verwerkt, ze houdt veel emoties bij zich en kan deze moeilijk loslaten. Tijdens het spelen breekt haar dit op waardoor ze de pijlen soms niet los kan laten. De term die hiervoor gebruikt wordt is ‘darteritus’. Na iets meer dan 60 minuten stapt ze van de massagetafel en voelt direct al verlichting.
” Het lijkt wel of dat ik ben afgevallen, ik voel zo veel lichter. Maar dat kan toch niet, ik ga het iedereen vertellen!”
Mijn advies aan haar: “Houdt vast aan je goede voornemen en kom regelmatig terug. Alleen op die manier blijf je in verbinding met jezelf en je sport”.
Gevoelige snaar
Diezelfde middag ligt er een dame uit het lokale hockeyteam op mijn massage tafel. Ze wil morgen nog voelen dat ze gisteren gemasseerd is. Geen geaai maar een massage die werkelijk wat doet. Nu is dat mijns inziens een opmerking die meer zegt over hoe goed de persoon kan voelen dan dat het iets zegt over de massage, want ook een ontspannende massage kan nog dagenlang doorwerken in je systeem. In het dagelijks leven werkt ze als accountmanager bij een lokaal bedrijf gespecialiseerd in Personal Care producten in de regio Zuid Nederland.
Daardoor zit ze veel in de auto, eet vaak snel (en ongezond zoals ze zelf verteld) en werkt ze achter haar laptop in de meest acrobatische vormen. ‘s Avonds is vaak rusteloos en het wordt haar eigenlijk te veel, maar rustiger aan gaan doen is er niet bij.
Hockey een blessure gevoelige sport. Niet alleen door het vele draaien en wenden, maar ook door bijvoorbeeld het contact met de tegenstander of de stick. De meeste pijn die ze nu voelt komt uit haar rug, bekken en kuiten. Ook zie je vaak achillespeesblessures bij hockey. Vaak is dit in de vorm van een achillespees tendinopathie. De pees wordt dan overbelast en hierdoor gaat het peesweefsel in kwaliteit achteruit (degeneratie). Dit kan komen door acute of langdurige overbelasting. Een acute overbelasting kan een klap van een stick op de achillespees zijn en een langdurige overbelasting kan bijvoorbeeld ontstaan na het intensiveren van trainingen of wedstrijden. Bij een overbelasting van de achillespees kan het helpen om de belasting te verlagen, dus even rust op de plaats en minder intensief trainen. Ook het masseren van de kuit en de spieren rondom de enkel dragen bij aan het herstel.
Veel bewegingen tijdens het hockeyen worden vanuit de romp ingezet. Het is dan ook niet zo gek dat rugblessures voorkomen bij hockey. In veel gevallen zijn dit aspecifieke rugklachten, dat wil zeggen dat er geen aantoonbare oorzaak is. Hoe beter de rompstabiliteit is, hoe minder kans je hebt op rugklachten. Een ontspanningsmassage, danwel sport of in sommige gevallen een Deep-Tissue massage helpt vaak al goed om rugblessures te behandelen en te voorkomen. Dit doe je door de kleinere spiertjes in de buik en rug (met name de transversus abdominis en de multifidus) regelmatig te LATEN masseren. Terwijl ik haar rug en armen masseer, merk ik op dat er kleine kristallen te voelen zijn op de meridiaan van de dunne darm, die langs de arm naar de pink loopt. Dat verklaart een deel van haar klachten als rusteloosheid, slecht slapen en het feit dat de voeding die ze eet slecht verteerd wordt. Na de massage blijft ze nog even zitten op de massage tafel en spreekt uit: “Ik heb al best veel masseurs gehad, maar zo’n verkwikkende massage heb ik nog nooit gehad. Je raakte precies mijn gevoelige snaar”.
Spring levend
De volgende dag verschijnt er een jonge dame, 15 jaar, die zich fulltime bezig houdt met Concours hippique op topniveau in het internationale segment. Ze reist samen met haar paard en ouders naar diverse internationale wedstrijden. Zodra ze binnenkomt is er iets opmerkelijks aan haar houding. Ik zie namelijk geen jonge dame van 15, maar een oude vrouw van 87 de mijn praktijk binnen strompelt. Totaal verstijfd. Ze kan haar nek niet meer bewegen, haar schouders zitten muurvast. Ze vraagt mij of ik haar schoenen wil uitdoen omdat ze niet kan bukken. Met enige hulp leg ik haar op de massage tafel.
Voor haar vandaag een Zinnenprikkelende massage. Bij de eerste strijkingen over haar lichaam voel ik de spanning. Ze zit letterlijk en figuurlijk muurvast in haar lichaam.
Veel voorkomende klachten bij amazones en ruiters in de paardensport zijn scheefstand van het bekken en/of blokkade in de rug. Als je dag in dag uit op je paard zit, zit je uiteindelijk niet recht en kunnen er geleidelijk klachten ontstaan. Dit alles heeft te maken met de minder goed functionerende stabiliserende spieren van de romp (kleine rugspieren, buikspieren, en bekkenbodem). Deze rompspieren stabiliseren de rug tijdens het paardrijden. Als deze spieren onvoldoende werken, gaat het lichaam dit compenseren waardoor rugklachten, liesklachten, hamstringklachten en knieklachten kunnen ontstaan en waardoor de kans op een slechte rijhouding toeneemt. Doordat deze dame elke dag traint op het paard krijgt haar lichaam te weinig hersteltijd. Hersteltijd is cruciaal om blessures en klachten te voorkomen. Ze heeft het “druk”, heeft een volle agenda, haar ritme is slapen, eten, paardrijden, eten, paardrijden, slapen. Met lange strijkingen masseer ik zachtjes haar rug, zelfs dat is gevoelig, Ik leg mijn handen op de zere plek en laat mijn energie het werk doen. Na enkele minuten kan ik het gebied zachtjes masseren en vraagt zij zich af : “Hoe doe je dat?”. Het antwoord op deze vraag ligt in de subtiele aanraking en de stilte. Ruim een uur later stapt ze (zelf) van de massagetafel af, draait haar hoofd naar links en naar rechts en zegt triomfantelijk dat ze er nu weer tegen kan. Ik raad haar toch aan over een 10 dagen terug te komen. Als ze Topsport wil bedrijven is onderhoud aan haar eigen lichaam net zo belangrijk als het onderhoud aan het lichaam van haar paard. Je wil immers dat jij en je paard één zijn.
Swingende heupen
Een nieuwe dag met nieuwe mogelijkheden en nieuwe uitdagingen. De dame die vandaag op de massagetafel ligt speelt met een single handicap, dat betekent dat ze dus wel een met een bal overweg kan. Ze bemerkt voornamelijk in haar backswing en haar downswing dat ze blokkeert. De pijn voelt ze voornamelijk in de lage onderrug en haar bekken. De golfswing is een van de meest complexe en veelzijdige bewegingen in alle sporten.
Het is één van de meest voorkomende klachten bij golfers. Door de complexiteit van de draaibeweging van de romp en het bekken kunnen spieren overstrekt raken of verstarren. Het gebied rondom haar bekken is gevoelig, pijnlijk. Samen besluiten we een andere aanpak binnen de anders dan anders massages. Het wordt een ontspannende Deep-tissue massage met gebruik van klank en Moxa. Geleidelijk verdwijnt de pijn uit haar lichaam, ze staat verstelt van hoe snel de Moxa haar spieren verwarmt en ze de warmte in haar bekken voelt, er komt leven in haar. Zachte strijkingen wisselen diepe knedingen af. De combinatie is doeltreffend. Na 90 minuten sluiten we een intens ontspannen massage af met de afspraak om over 14 dagen terug te komen.. Wil ze werkelijk haar prestaties verbeteren in de baan dan is regelmaat van oefenen op de driving range net zo belangrijk als het maken van een afspraak voor een massage!
Gelnagels en kickboksen
Later op die dag heb ik een afspraak met een jonge vrouw. Ze is nagelstyliste van beroep, heeft een volle agenda en vindt naast haar zittende beroep tijd om 4 x per week te trainen. Haar sport is kickboksen. De ene dag die ze nog vrij heeft wil ze indelen om te trainen voor de Zeeuwse KustMarathon, maar ze ontdekte een week geleden dat haar lichaam stagneert en blokkeert. Ze wil het liefst even ontspannen met een massage. Ze twijfelt nog even of 120 minuten niet te lang is… maar al snel wordt duidelijk dat dat juist een goede keuze is geweest. De tijd vliegt voorbij.
In de anamnese vertelt ze over haar werk als nagelstyliste en dat ze veelal zittend werk doet, haar houding laat wel eens te wensen over. Daardoor kreeg ze last van lage rugpijn, schouders, pijn in de armen en handen. Om meer in beweging te komen ging ze kickboksen, maar ook daarbij merkt ze op dat haar klachten in armen en handen, onderrug en zelfs benen niet over gaan. Als snel wordt duidelijk in de massage dat ze haar werk maar moeilijk kan loslaten, ze neemt het mee naar huis. En het is niet alleen haar werk wat ze moeilijk kan loslaten. Controle. Tijdens de massage vraag ik haar vooral bewust te ademen naar de gebieden die ik masseer, en alle spanningen in dat gebied los te laten.
Tegen het einde van de massage deelt ze haar angst met mij dat ze bang is dat ze door haar werk misschien wel niet de marathon kan lopen. Ik adviseer haar om eens per 14 dagen terug te komen, en mocht het onverhoopt zo druk zijn in haar eigen salon, dan ben ik bereid om naar Goes te komen en haar thuis te masseren. Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Blij en opgewekt gaat ze rechtop zitten. Ze voelt zich in de wolken. Zodra ze de massage tafel afstapt vraag ik haar om in de tempelschaal te gaan staan, met blote voeten en gebogen knieën. Zodra de enorme klankschaal begint te trillen zakt haar energie langzaam weer naar beneden. Geaard en vitaal gaat ze terug naar Goes.
Elke sport heeft risico’s, net als elke werkhouding risico’s met zich mee brengt. Ik zie steeds vaker dat het veelvuldig werken achter beeldschermen en op telefoons klachten patronen laten zien van armen, nek en schouder. Dat je dan meer wil gaan bewegen is een gezonde keuze, mits je ook voor je spieren zorgt en tijd gunt aan jezelf om je te laten masseren. Wat levert een massage voor jou op:
- Een betere houding dankzij massage, zie het als een ‘onderhoudsbeurt’ voor je spieren. Een veelgehoorde opmerking van mensen op mijn massagetafel; ‘Ik had niet door dat ik dáár pijn had.’ Regelmatig een massage ondergaan maakt je ook bewuster van je eigen lichaam en je houding. Op deze manier kan massage ertoe leiden dat je een betere houding krijgt
- Massage wordt door iedereen wel geassocieerd met ‘ontspannen’, maar het effect van massage gaat nog veel verder dan dat. Heb je last van angstige gevoelens of ben je heel nerveus aangelegd, dan kan regelmatig een massage ondergaan veel voor je betekenen. Spanningen in spieren ontstaan niet alleen door sporten of andere vormen van fysieke overbelasting. Deze spanningen ontstaan ook door verkrampingen als reactie op angst en nervositeit. Wil je dus af van prestatiestress? Een massage helpt je om je spieren te ontspannen, om je hartslag te kalmeren en je bloeddruk te verlagen
- Een ander positief effect van massage waar veel mensen niet van op de hoogte zijn is dat massage de spijsvertering kan verbeteren. Massage werkt niet alleen in op de huid en de spieren, maar heeft ook invloed op de dieper liggende organen, zoals de spijsverteringsorganen. Massage zorgt voor het optimaliseren van de bloedcirculatie in het lichaam. De toevoer van bloed, met daarin de nodige zuurstof en voedingsstoffen, naar alle organen wordt hierdoor verbeterd. Daarbij verbetert ook de afvoer van afvalstoffen uit de organen
- Vaak houden we vast aan bepaalde gevoelens en gedachten die ons dagelijks leven meer belemmeren dan dat we dat willen. We willen vaak de controle houden, en dat merk ik ook tijdens de massage. Ik heb het niet alleen over loslaten van situaties, spullen en mensen, maar ook over het loslaten van gedachten en vaak vastgeroeste patronen. Loslaten roept vaak een gevoel op in iemands hoofd van controleverlies. Toch merk ik als je je eraan over kunt en durft te geven dat loslaten meer ruimte brengt dan blijven vasthouden. De wereld en het leven zijn immers steeds in verandering. Controle is louter een illusie. Laat het los!
- Massage bevordert een gezonde huid: je huid wordt elastischer doordat spanningen in het bindweefsel worden los gekneed. Ook de doorbloeding in de huid wordt beter. Hierdoor krijgt de kleur en de uitstraling van je huid een enorme boost! Door je regelmatig te laten masseren wordt je weerstand tegen ziektes beter. Je lichaam maakt namelijk meer witte bloedlichaampjes aan en het stresshormoon cortisol wordt verlaagd. Hierdoor word je immuunsysteem versterkt. Tijdens de massage komen ook de stoffen serotonine en endorfine vrij, die ook wel de gelukshormonen worden genoemd. Ze zorgen ervoor dat je je blij, zorgeloos en prettig voelt. De persoonlijke aandacht, warmte en respectvolle aanraking tijdens de massage zorgt ervoor dat jij je gewaardeerd en prettig voelt. En dit straal je ook uit naar andere mensen.
Geef een reactie