Kleuren bepalen voor een groot gedeelte onze tuinbeleving. Het kleurenspectrum bestaat uit alle kleuren van de regenboog, namelijk; rood – oranje – geel – groen – blauw – paars en zilver. Iedere kleur maakt bepaalde indrukken op het menselijk brein. Zo blijkt de kleur rood passie en hersenactiviteit te stimuleren, oranje verhoogd impulsiviteit en creativiteit, geel activeert communicatievaardigheden, groen bevordert harmonie en evenwicht, blauw straalt rust en ontspanning uit, paars blijkt motivatie en energie te verhogen en zilver zorgt voor balans en kalmte. Uit allerlei onderzoeken is gebleken dat iedere kleur een bepaalde reactie bij ons teweeg zal brengen. De exacte reactie op een kleur wordt door vele factoren bepaald, zoals herkomst, trendinvloeden, smaak, maar ook psychologisch – en biologische reacties spelen hierbij parten.
Invloed van kleuren
Bij het inrichten van tuinen is het dan ook van essentieel belang om bij het opstellen van een beplantingsplan, rekening te houden met de kleurinvloeden op personen. De zuiverheid van een kleur wordt uiteraard bepaald door de daadwerkelijke aanwezige lichtintensiteit. Met warme kleuren bereikt men over het algemeen toenemende rustgevendheid. Met koelere kleuren daar in tegen wordt het menselijk brein geprikkeld en gestimuleerd. Ook bij wandelpaden in parken zou men de looproute kunnen beïnvloeden door de juiste kleurnuances in het beplantingsplan toe te passen. Wandelpaden met veelal donkere beplanting zullen minder worden belopen, dan paden met veelal lichtere gekleurde beplanting.
Tuin beleving
Bij woonzorgcentra en verpleeghuizen worden tegenwoordig veelal belevingstuinen / beweegtuinen aangelegd. In dergelijke tuinen is het verhogen van het welzijn van bewoners en cliënten een belangrijk criteria. Dit wordt mede gerealiseerd door het toevoegen van diverse bezienswaardigheden, zoals water uit of in ornamenten , voederhuizen voor vogels, diverse tuinbanken, klankbuizen of gongs, en volop wandelpaden van verschillende soorten materialen (een leuke variatie is om eens op blote voeten te lopen, het lopen op blote voeten bevordert de voetspieren en versterkt de bot massa. In onze voeten bevinden zich circa 200.000 zenuw uiteinden die bij iedere voetstap worden gestimuleerd. Sommige mensen ervaren het als een soort massage). Naast geurende en een rijk bloeiend assortiment, zal een diversiteit in kleurennuances een positieve bijdrage leveren in de belevingswaarde. Zo wordt het gevoel van geborgenheid bij psychogeriatrische cliënten (ouderen met dementie ) vergroot, door tuinen aan te leggen met geleidelijke kleurovergangen in het beplantingsassortiment. Kleuren laten ons bewust, dan wel onbewust leiden in de daadwerkelijke tuinbeleving.
Effect van kleur op gedrag en emotie
Hoe lichter de kleur, hoe zachter het gevoel of de uitwerking. Een zachte kleur wordt namelijk anders beleeft dan een hardere kleur. Blauwe of groen getinte tuinen bevorderen rust en veiligheid. Lichte kleuren worden geassocieerd met openheid en tevredenheid. Donkere kleuren maken ons alerter en krachtiger. Lichte kleuren roepen daar in tegen plezierige emoties bij ons. Kleuren bepalen dus uiteindelijk ons gedrag en emotie.
Een goed ontwerp
Uiteindelijk dient een tuin ook praktisch ingericht te zijn en is conform, uitstraling en smaak bij een ieder individu anders te interpreteren. Voor een goed doordacht ontwerp in combinatie met een uitgekiend beplantingsplan neem je contact op met mij. Ik zie het als de uitgangsbasis voor elke tuin met een visie.
Geef een reactie