Nu het kouder wordt voel ik dat de mensen die ik masseer meer last hebben van stijve spieren. Hoe komt dat eigenlijk? Zorgt het koude weer ervoor dat je spieren zich verkrampen?
Zo simpel is dat niet, er kunnen tal van factoren een rol spelen. In dit blog leg ik je uit wat mogelijke oorzaken kunnen zijn voor stijve(re) spieren en geef ik je enkele tips om stijve spieren te voorkomen en/of te verlichten.
Oorzaken van stijve spieren in de winter
-
Rillen, Bibberen, kippenvel…
Koude, en dus ook koud weer heeft direct invloed op je lichaam. Denk maar eens aan kippenvel, één van de reacties die je aan de buitenkant kunt waarnemen. Of wanneer je lang stil zit of staat bekruipt je een rillerig gevoel, alsof je bibbert van de kou. Je merkt dan meteen dat je allerlei spieren in je lichaam samentrekt. Wat gebeurt er met jouw lichaam als je het heel koud hebt? Wat doe je dan met je lichaamshouding? Een natuurlijke reactie is om enigszins verkrampt te bewegen met opgetrokken schouders. Een ander effect van koud weer is dat bloedvaten vernauwen. Door deze vaatvernauwing worden spieren minder goed doorbloed. Dit kan resulteren in stijve spieren.
-
Liever warm op de bank dan buiten bewegen
Het koude winterweer is vaak niet erg uitnodigend om er te voet of op de fiets op uit te gaan. Als je de mogelijkheid hebt pak je toch liever de auto of het openbaar vervoer. Ook kruip je eerder op de bank met een warm drankje en een goed boek of een mooie film, in plaats van dat je naar buiten gaat. Een logisch gevolg hiervan is dat je doorbloeding minder effectief is en dat je lichaam minder goed in staat is om afvalstoffen af te voeren. Deze afvalstoffen hopen zich op in de spieren en de gewrichten. Je spieren kunnen hierdoor stijver aanvoelen.
-
Pijn in relatie tot fysieke klachten
Kou kan er ook voor zorgen dat je lichaam gevoeliger is voor pijntjes, waardoor je onderliggende fysieke klachten misschien eerder opmerkt en er sneller last van krijgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pijnlijke gewrichten (in rust, bij bewegen en belasting), kouwelijke lichaamstemperatuur, gewichtsverlies (of toename), keelpijn, ontregeld spijsverteringsmechanisme, (lage) rugpijn, of pijnlijke klachten aan pezen, spieren en banden. Als de klachten regelmatig terugkomen en je er veel last van hebt in je dagelijkse leven is het verstandig om een massage afspraak te maken.
-
Sombere gevoelens door grijze korte dagen
Een ander punt is dat je in het najaar/ voorjaar sneller last hebt van sombere of zelfs depressieve gevoelens doordat de dagen grijs zijn en je niet voldoende licht opvangt. Dit kan ervoor zorgen dat je je meer focust op lichamelijke ongemakken en dat deze erger lijken dan bijvoorbeeld in de zomerperiode. Heb je al langer last van je kuiten of je hamstrings? Dan kan het zijn dat je je daar nu meer op focust, waardoor het lijkt of je er nu meer last van hebt. Het is dus belangrijk om in deze koude periode zowel geestelijk als lichamelijk goed in je vel te voelen.
Tips tegen stijve spieren in winter
Het is belangrijk om te blijven bewegen en daarbij te voldoende blijven drinken. Drink liefst lauw water, niet koud, omdat je lichaam dan minder energie hoeft te verbruiken om het vocht op te warmen. Het drinken van koud water kan ook krampen veroorzaken. De spieren en gewrichten die het gehele jaar in goede conditie zijn, zullen minder snel stijf of pijnlijk worden.
Uiteraard is warme kleding, het liefst meerdere lagen kleding over elkaar, bij koud weer belangrijk om je lichaam te beschermen. Bij kou in de winterperiode kan je een verminderde bloedcirculatie ervaren door het gevoel te krijgen altijd koud te zijn en moeilijk op te warmen. Een massage is een goede manier om de bloedcirculatie te bevorderen.
Hieronder enkele massages die ideaal zijn tegen stijve spieren (in de winter):
- Ontspanningsmassage met warme olie
Een heerlijke ontspannende lichaamsmassage met Oosterse nuances in mijn praktijk in Vlijmen of Amsterdam voor de duur van minimaal anderhalf uur
(maximaal 4 uur)
In overleg kan ik een massage aan huis verzorgen. In de woon- of slaapkamer of waar je maar wilt.
Het zijn voornamelijk vrouwen tussen de 30 en 45 jaar die van mijn massagediensten gebruik maken.
Het jachtige leven dat veel vrouwen tegenwoordig leiden, eist vaak zijn tol. Ze hebben het druk en besteden veel te weinig aandacht aan hun lichaam. Door stress gaat alles vastzitten. Het is voelbaar in de schouders, tussen de schouderbladen en lage rug en bekken. De klachten veroorzaken ook hoofdpijn en andere psychische klachten.
Een massage met warme olie en warme handen past prima in dat plaatje. Door langzame zachte strijkingen afgewisseld met knedingen wordt de bloedtoevoer bevorderd en voelt het als thuiskomen in je eigen lichaam.
- Sportieve massage
De benaming sportmassage is een beetje misleidend, want je hoeft niet per se een sporter te zijn om deze massage te ondergaan. Bij een sportmassage wordt stevig gemasseerd, waarbij onderliggend weefsel wordt losgemaakt en knopen uit je spieren worden gehaald.
Tijdens een sportmassage gaan de haarvaatjes in de huid en spieren verder open, waardoor er een duidelijke toename van de doorbloeding optreedt. Doordat de spieren beter doorbloed worden, zullen de gevormde afvalstoffen (o.a. vocht en lactaat) beter worden afgevoerd. De afvoer van afvalstoffen wordt ook verbeterd door de uitwendige druk van de massage.
Maar om zover te komen wordt er stevig in de spieren gemasseerd, wat soms niet prettig aanvoelt. Bedenk dan dat je even door een zure appel heen moet bijten, voordat je je beter gaat voelen. Overigens houd ik altijd in de gaten of de massage niet te intens wordt. Voordat de massage begint, bespreek ik met je waar je op dat moment behoefte aan hebt. Jij geeft aan wat je met de massage wilt bereiken en waar de focus van de massage moet komen te liggen. Bijvoorbeeld op je benen, schouders, nek of rug.
De Ontspanningsmassage en Sportieve massage kan je zowel in mijn praktijk in Vlijmen, als in Amsterdam of op locatie (bij jouw thuis) ervaren.
- Massage in combinatie met Moxa
Een andere aanrader is massage met Moxa. Tijdens het moxeren (of moxibustion) gebruik ik alleen zelf gekweekte en bereide biologische Bijvoet (Artemisia vulgaris), soms in combinatie met Aconitum. Het is een zachte massage in combinatie met cupping en natuurlijke materialen.
Moxeren dient ter voorkoming van gezondheidsproblemen en het verlichten van pijn. Moxa geeft je extra energie, waardoor niet alleen de energieverdeling wordt beïnvloed, maar ook de energievoorziening.
Er zijn situaties/omstandigheden waarin ik het gebruik van Moxa afraad door de kans op ongewenste reacties, waardoor complicaties kunnen optreden. Denk hierbij aan hoge bloeddruk, hogere hartslagfrequentie en daarmee verbonden problemen, koorts, zwangerschap, spataderen, ontstekingen in het algemeen.
- LomiLomi
Stel je eens voor dat je tijdens de massage op een wit strand aan de warme zee ligt onder een parasol. Tijdens de LomiLomi lichaamsmassage stroomt vitale energie naar elke plek in het lichaam en kunnen opgehoopte spanningen vrij komen waardoor een goede gezondheid wordt gestimuleerd.
LomiLomi weerspiegelt de ritmische beweging van kabbelend water en krachtige oceaangolven. Het lichaam wordt rustig en komt weer in zijn eigen natuurlijke ritme. Laat de Mana oftewel vitale energie maar stromen.
De reactie van een client:
“De LomiLomi massage was heel bijzonder om te beleven. Het heeft mij diep geraakt en oude pijnstukken heb ik mogen vrijgeven. Leon, ik voel me diep dankbaar dat je mij de veiligheid hebt geboden om mij aan jou liefdevolle, warme handen te mogen overgeven!”
- Verwarmende klanken
Even helemaal niets. Geen fysieke aanraking aan je lichaam. Gewoon plaats nemen op de unieke klanktafel en toegedekt worden met een dekentje. Sluit je ogen en ontvang uit het niets de klank en vibraties van bijzondere oer instrumenten. Voel de trilling die diep in elke cel van je lichaam doordringt.
Het zet je lichaam op een dieper niveau in beweging en door de intense trilling gaat de energie weer stromen, worden cellen wakker en krijg je het behaaglijk warm. Thuis komen in je eigen lichaam met jouw toon.
Welke massagevorm je ook kiest, je kunt er met een gerust gevoel van uitgaan dat je doorbloeding wordt gestimuleerd en je soepeler in je lichaam zult voelen.
Massage is geen luxe!
Betaling mogelijk met PIN, Florijnen, contant (euro’s).
Wil je liever thuis gemasseerd worden, stuur een mail met je naam, adresgegevens, telefoonnummer en massage behoefte naar afspraak@andersdanandersmassage.nl
Maria ten Hoeve zegt
Interessant om te lezen over sportmassage, ik dacht fysiotherapeut inderdaad dat dit alleen voor sporters was.
Goed om te weten hoe dit werkt en wat het voor je kan doen. In de winter zal dit zeker veel goeds doen voor de spieren.
Zo zie je maar, ook een fysiotherapeut kan nog veel leren.
Ik denk dat het goed is om te weten voor mensen het verschil tussen de verschillende disciplines.
Jij masseert dat wat vastzit los en wij als fysiotherapeuten kunnen los houden wat los is gemasseerd.
Dank je wel voor je bijdrage Léon, ik vind veel waardevolle informatie op je website.
Maria