Wat is échte wasabi ?
De meeste mensen kennen Wasabi als het groene toefje wat men krijgt in het sushi restaurant, in bijna alle gevallen is dit toefje namaak of imitatie Wasabi. Namaak Wasabi bestaat uit een mengsel van mierikswortel, mosterd en veel E-stoffen om het de mooie groene kleur te laten krijgen. Wasabi die je in een tube koopt in de Toko is eveneens namaak Wasabi of bevat slechts een klein deel van de Wasabi plant aangevuld met wederom E-stoffen, mierikswortel en mosterd.
Jammer want verse Wasabi heeft een delicate smaak, enigszins zoet en romig en qua kleur licht groen, bijna pastel groen, en niet te vergelijken met de Wasabi uit tubes. Echte wasabi komt uit Japan van de Wasabi plant (Wasabia japonica) waarvan de wortel wordt geoogst. Een Wasabi plant heeft ruim twee jaar nodig om geoogst te kunnen worden en groeit alleen in zuiver bergwater of bron water. Wasabiwortel is dus niet hetzelfde als Mierikwortel (Armoracia rusticana ). Beide gewassen komen wel uit dezelfde familie zoals ook brocolli. Echte verse Wasabi is licht groen van kleur en zacht romig van smaak. Echte Wasabi heeft een scherpe smaak die de sinussen even wakker maakt maar daarna is verdwenen, dus minder scherp dan de imitatie Wasabi die veel langer scherp blijft.
Wasabi kopen
Maar waar koop je dan echte wasabi? Wasabi is in Nederland lastig te verkrijgen, dat komt ondermeer door de strenge regels die van kracht zijn op uitvoer uit landen van herkomst en strenge douaneregels in Nederland. In Japan is het ook niet onbeperkt voorradig. In feite wordt in China de meeste wasabi geteeld op traditionele manieren, namelijk in stromend bergwater. Deze wasabi wordt ook wel ‘Sawa’ wasabi genoemd. De prijs ligt best wel hoog, maar ja de wasabi plant wordt ruim twee jaar verzorgd voordat er een wortel geoogst kan worden.
Voor 50 gram verse wasabi (goed voor ongeveer 4-6 porties) betaal je ongeveer 27,50 euro. Verse Wasabi is in de winkel nog bijna niet te krijgen. Online kan je al wel wasabi kopen maar vaak wordt hier ‘Oka’ wasabi aangeboden van een mindere kwaliteit en smaak voor een prijs van ‘sawa’ wasabi A-kwaliteit. Ik vind het spijtig dat internetverkopers u op deze manier willen misleiden met goedkopere prijzen voor een puur product wat veel minder van kwaliteit is. Daarom het advies bestel uw verse wasabi bij SirGreenWasabi … daar vindt u gegarandeerd wasabi van de beste kwaliteit.
Hoe wasabi te bewaren
Als je echte wasabi koopt dan koop je een verse wasabi-wortel (wasabi rhizoom). Wanneer je deze in een vochtig (netel)doekje op een schoteltje in de koelkast bewaard dan kun je de wasabi voor ongeveer 3 á 5 weken bewaren. Gebruik geen metalen schoteltje of bakje vanwege oxidatieprocessen.
De wasabiwortel hoef je niet te schillen. De Wasabi wortel wordt verkocht met een beetje stengel eraan. In tegenstelling tot wat je zou verwachten om aan de onderkant te beginnen met raspen is het beter om het loof er schuin af te snijden en te beginnen aan de bovenzijde. Daar is de wasabi het meest zoet en heerlijk zacht van textuur.
Wasabi raspen
De wasabi rasp je. Het liefst op een rasp gemaakt van haaienhuid (Oroshi, Oroshiki of Oroshigana). Heb je deze niet dan kan je ook een RVS wasabi rasp gebruiken. Gebruik geen citrus rasp want daar gaat veel waardevolle smaak in verloren.
Wanneer je wasabi raspt dien je een bepaalde techniek te gebruiken. Op deze manier komen de meeste sappen vrij en krijg je de smaak het beste naar boven. de smaak komt namelijk tot stand doordat je met een rasp de celwand kapot maakt. In de celwand zit een stofje dat normaliter niet in contact komt met een enzym in de cel. Wordt de celwand geraspt dan komen deze twee samen waardoor Wasabi de pittige smaak krijgt.
Raspen doe je door de Wasabi wortel rustig in ronddraaiende bewegingen over de rasp te bewegen. Hoe rustiger je te werk gaat hoe beter de smaak en hoe mooier de Wasabi zal worden.
De smaak van wasabi vervliegt heel snel. Het is daarom van belang om de wasabi pas als laatste te raspen. Na het raspen vorm je een klein bolletje van het geraspte en laat je de wasabi 4 à 5 minuten rusten. Daarna heb je circa 20 minuten om te consumeren, rasp dus nooit meer dan je in 20 minuten eet, je kunt altijd wat extra raspen.
Zelf proberen
Wil je zelf ook eens echte wasabi proberen? De recent geopende online shop SirGreenWasabi heeft wasabi-wortel, verschillende wasabi-raspen en andere accessoires in het assortiment.
Verse wasabi is niet alleen heerlijk bij je sushi, maar smaakt ook geweldig in een glas tomatensap, of je maakt er een wasabi mayonaise van. Goed te gebruiken bij zowel vis als vlees. Klik hier voor meer recepten met verse Wasabi.
Het is volgens Japanse traditie een doodzonde om Wasabi te vermengen met soja saus!
Wasabi wordt in Japan al eeuwen lang gebruikt. Het diende voornamelijk om eventuele bacteriën in verse vis te doden, vandaar dat het in de westerse wereld de grootste toepassing kent bij sushi restaurants.
Het eten van echte verse Wasabi verdient wel een waarschuwing! Als je het één keer geprobeerd hebt dan is de kans groot dat je eigenlijk nooit meer anders wilt.
Verkrijgbaarheid vergroten
Is er een Japans restaurant of sushi – restaurant waar je regelmatig komt en wil je de echte wasabi proeven?
Of…
Wil je in de biologische winkel, bij de groente specialist of de bij vis specialist bij jou in de buurt verse Wasabi kunnen kopen laat het weten.
SirGreenWasabi zet zich in om verse Wasabi voor iedereen toegankelijk te maken. Online bestellen kan uiteraard ook. Bestellingen worden verstuurd in een coolbox om versheid te garanderen.
Maggie zegt
waar kun je wasabi kaas kopen aub?
LeonvanRijswijk zegt
Hallo Maggie,
Dat is een mooie vraag eenvoudig te beantwoorden is. Het zijn vaak de kleinere kaasboeren die experimenteren met wasabi in kaas. Wasabi-kaas is een leuke marketing-trekker maar in werkelijk zou het niet eens op de markt mogen liggen omdat er nooit echte Wasabi in verwerkt is.
Een voorbeeld: het Hollands Kaashuis uit Tholen beweert Wasabi kaas te maken. Echter als je de ingrediënten declaratie op de kaas bekijkt zie je:
Ingrediënten: gepasteuriseerde koemelk, 5% wasabi (bestaande uit mierikswortel, mosterd, maiszetmeel, voedingszuur E300, kleurstoffen E110 en E133) aroma, vegetarisch stremsel, zuursel, zout, natriumnitraat, zuurteregelaar E505.
Wasabi bestaande uit 6 ingrediënten is dus geen Wasabi, en eigenlijk zou het ook geen Wasabi-kaas mogen heten.
Mierikswortel is geen Wasabi. Mierikswortel is Amoracia rusticana en Wasabi is Wasabia japonica. Twee totaal verschillende planten.
Volgens deze kaasmaker zou een natuurlijke rhizoom bestaan uit ondermeer kleurstoffen: E110 en E133. Huh??
E110 ofwel Zonnegeel FCF wordt puur synthetisch gewonnen maar kan niet door iedereen worden gebruikt. Zo wordt het afgeraden voor mensen met astma of kinderen die lijden aan ADHD of hyperactiviteit. Dit laatste is bepaald naar aanleiding van het onderzoek gedaan in Southampton.
De kleurstof kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Zo kan het zorgen voor overgevoeligheidsreacties en vochtophoping, maar ook voor huiduitslag buikpijn en misselijkheid. Testen wijzen ook uit dat schade kan worden aangericht aan de chromosomen!
E133 ofwel Briljantblauw FCF is een blauwe eveneens synthetische trifenylmethaankleurstof. Briljantblauw FCF wordt gebruikt als kleurstof in cosmetica, smurfen ijs, kauwgom en sportdrank. Bijwerkingen kunnen zijn bij overgevoeligheid symptomen van huiduitslag, netelroos en hyperactiviteit.
De gele en blauwe kleurstof zorgen voor een groene kleur die zo groen is dat het geen echte Wasabi kan zijn. Verse wasabi is bleekgroen, niet donkergroen en al helemaal niet fluorescerend groen.
Een ander punt is dat hoe het komt dat er geen Wasabi-kaas kan bestaan is dat de smaak van Wasabi niet zo lang in een melkachtige substantie bewaard kan blijven. De kaas rijpt 10 weken.
Als wasabi 15 minuten na raspen niet wordt genuttigd vervliegen de inhoudsstoffen en smaakt het naar broccoli. En als laatste: als er wasabi kaas zou bestaan zou deze enorm prijzig zijn.
Als je kijkt naar de ingrediënten declaratie van Hollands Kaashuis zou het 5% wasabi bevatten: dat betekent 500 gram zou 25 gram Wasabi bevatten.
Alleen de waarde van Wasabi is 13,75 per 500 gram kaas die verkocht wordt voor 7,45.
Echte Wasabi-kaas kopen is een illusie. Ook kazen van Landana, Basiron, Veldhuyzen bevatten geen echte Wasabi. Sorry dat ik je hierin teleur moet stellen.
Shira Tigchelaar-Pelser zegt
Hallo,
ik kreeg van de Goed Heiligman een verse wasabi wortel.
Als ik die niet in een keer opgebruik kan ik hem dan langer bewaren dan een paar dagen bv door in te vriezen
LeonvanRijswijk zegt
Hallo Shira,
Lees het volgende artikel:
https://leonvanrijswijk.nl/alles-wat-je-moet-weten-over-wasabi/
Met gezonde groet,
Leon van Rijswijk – SirGreenWasabi