Zoete felgekleurde citrusvruchten zorgen voor een uitbarsting van zonneschijn in de winter. Maar citrusvruchten zijn niet alleen lekker en mooi – ze zijn ook goed voor je. Deze soorten van vruchten omvat citroenen, limoenen, sinaasappelen en grapefruits, evenals vele andere kruisingen en variëteiten. In dit artikel legt Sir.Green uit wat de voordelen van het eten van citrusfruit zijn.
Wat zijn Citrusvruchten?
Citrusvruchten groeien aan bloeiende bomen en struiken. Ze worden gekenmerkt door een leerachtige schil en witte merg dat sappige segmenten omhult.
Ze zijn afkomstig uit Australië, Nieuw-Guinea, Nieuw-Caledonië en eventueel Zuidoost-Azië. Tegenwoordig worden ze geteeld in tropische en subtropische klimaten over de hele wereld. De belangrijkste productielanden zijn onder andere Spanje, Brazilië, China, de Verenigde Staten, Mexico en India. Interessant is dat bijna een derde van alle citrusvruchten worden gebruikt om er sap van te maken.
Door de vele productielanden is er jaarrond aan citrus vruchten te komen. Sir.Green importeert alleen uit Spanje. Daar kweekt Franc de heerlijkste eco-dynamische citrusvruchten. Het hoogseizoen voor van zijn kwekerij ligt tussen half december en begin april.
Hier zijn enkele populaire rassen van citrusvruchten:
- Zoete sinaasappelen: Valencia, Navel, Bloedsinaasappel
- Mandarijnen: Satsuma, Clementine, Tangor, Nadorcott
- Limoenen: Perzisch, Key lime, Kaffir
- Grapefruit: White Marsh, Robijnrood, Oroblanco, Pink Grapefruit
- Citroenen: Eureka, Meyer
- Andere soorten: Bergamot, Sudachi, Yuzu, Limequat, Kumquat, Sweetie, Ugli, Mineola, Boeddha’s Hand, Citrus kaviaar
12 redenen waarom citrusfruit zo gezond is
Citrusfruit is heel gezond: het is en goede bron van vitamine C, vitamine B11 en het bevat allerlei mineralen. Dit fruit is een goede dorstlesser, beter dan frisdrank. Je kunt citrusfruit op veel manieren verwerken in eten en drinken. Wat dacht je van een groot glas water met schijfjes citroen? Of een frisse salade met sinaasappelpartjes?
1 Vezels
Citrusvruchten bevatten veel polysacchariden in de vorm van gezonde vezels. Vooral de vezel pectine (neemt hongergevoel weg) komt in citrusvruchten voor. Een andere vezel is lignine (helpt bij een goede spijsvertering). Deze stoffen helpen het eten beter te verteren waardoor voedingsstoffen adequater in het lichaam worden opgenomen.
Ook zorgen ze voor een beter glucose-metabolisme waardoor de bloedsuikerspiegel niet veel omhoog gaat. Dat is extra goed voor diabetespatiënten.
Deze stoffen zorgen er ook voor dat andere voedingsstoffen ook beter in het lichaam opgenomen worden. Slechts 225 gram sinaasappel bevat vier gram vezels. Om dat in perspectief te plaatsen, is het raadzaam om 14 gram vezels te consumeren voor elke 1.000 calorieën die je eet. Naar schatting krijgt slechts 4% van de mannen en 13% van de vrouwen in NL deze hoeveelheden ook daadwerkelijk binnen. Vezel heeft een aantal voordelen voor de gezondheid waaronder het verbeteren van de spijsvertering en helpt om gewicht te verliezen.
Sinaasappels zijn bijzonder rijk aan oplosbare vezels, het soort vezels dat helpt bij het verlagen van het cholesterolgehalte. Vergeleken met andere groenten en fruit zijn citrusvruchten uniek omdat ze een hogere verhouding van oplosbare tot onoplosbare vezels bevatten.
Kortom: Citrusvruchten zijn rijke bronnen van oplosbare vezels, die het cholesterol helpen verlagen en de spijsvertering bevorderen.
2 Fytonutriënten
Dit zijn plantaardige voedingsstoffen die er voor zorgen dat de vitamine C die je eet beter opgenomen worden. Er zitten wel 170 soorten fytonuriënten in citrusfruit en daarom is het eten van citrusfruit gezonder dan een vitaminepil. Het is goed om verschillende soorten citrusfruit te eten en niet alleen maar sinaasappelen of alleen maar citroenen. In ieder stuk citrusfruit zitten weer andere voedingsstoffen.
Zo zit er in een sinaasappel de meeste voedingsstoffen en in grapefruit zit er meer foliumzuur dan in een sinaasappel. Ook zitten er veel mineralen zoals magnesium, fosfor en kalium in citrusfruit. Varieer dus met verschillende citrusvruchten als je alle voedingsstoffen binnen wilt krijgen.
Citrusvruchten zijn rijk aan vitaminen en plantaardige stoffen. Citrusvruchten zijn een uitstekende bron van vitamine C (E300), een voedingsstof die het immuunsysteem versterkt en je huid glad en elastisch houdt.
In feite heeft slechts één middel grote sinaasappel alle vitamine C die u nodig hebt op een dag. Citrusvruchten bevatten ook goede hoeveelheden andere vitamines en mineralen die jouw lichaam nodig heeft om goed te functioneren, met inbegrip van B-vitaminen, kalium, fosfor, magnesium en koper. Bovendien zijn ze rijk aan plantaardige stoffen die verschillende gezondheidsvoordelen hebben, waaronder ontstekingsremmende en antioxiderende effecten. Deze stoffen bevatten meer dan 60 variëteiten flavonoïden, carotenoïden en etherische oliën en ze zijn verantwoordelijk voor veel gezondheidsvoordelen van citrusfruit.
Kortom: Citrusvruchten zijn zeer voedzaam en bieden een groot aantal vitamines, mineralen en plantaardige stoffen die jou gezond houden.
3 Kanker remmend
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het eten van citrusfruit kanker (mede) kan doen voorkomen. Maar er is te weinig bewijs om hier conclusies aan te verbinden. Onderzoekers beweren dus níet dat je alleen door citrusfruit te eten geen kans meer hebt op kanker! Het eten van vitamine C kan bijdragen aan voorkomen van kanker. Veel studies hebben citrusvruchten in verband gebracht met een verminderd risico op bepaalde vormen van kanker.
In één onderzoek hadden mensen die één grapefruit aten of dagelijks een portie grapefruitsap dronken al een lager risico op longkanker. Andere studies hebben gesuggereerd dat citrusvruchten ook bescherming kunnen bieden tegen slokdarm-, maag-, borst- en alvleesklierkanker. Deze vruchten bevatten een groot aantal plantaardige stoffen, waaronder flavonoïden die kunnen helpen beschermen tegen kanker. Sommige van deze flavonoïden werken als antioxidanten en blokkeren mogelijk de expressie van bepaalde genen die verantwoordelijk zijn voor sommige degeneratieve ziekten, waaronder kanker. Citrusvruchten kunnen ook helpen kanker te bestrijden door kankers te onderdrukken, de vorming van nieuwe kankers te blokkeren en kankerverwekkende stoffen inactief te maken.
Één sinaasappel per dag kan de kans op mond-, strottenhoofd- en maagkanker verkleinen met maximaal 50%. Dit blijkt uit een studie van de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO), het Australische zusje van TNO. De Australische studie is een optelsom van 48 eerder gepubliceerde studies uit binnen- en buitenland.
Het wordt door wetenschappers onwaarschijnlijk geacht dat daar slechts één stof in citrusfruit voor verantwoordelijk is maar vitamine C zal zeker aan het kankerwerende effect bijdragen
Kortom: Citrusvruchten zijn op grote schaal bestudeerd voor hun beschermende effecten op verschillende soorten kanker.
4 Zwangerschap
Als je zwanger bent krijg je vaak te horen dat foliumzuurhoudende groente en fruit goed zijn voor je én voor het kind. Foliumzuur voorkomt dat een baby geboren wordt met een neurologische afwijking. Citrusfruit kan meehelpen om aan de dagelijkse behoefte in foliumzuur te voorzien. Het kan namelijk voorkomen dat bij een tekort aan Foliumzuur het kind geboren wordt met een neurologische afwijking, zoals een open ruggetje.
Andere producten waar foliumzuur in zitten zijn broccoli, kikkererwten en aardbeien.
Kortom: Citrusvruchten eten tijdens je zwangerschap kan voorkomen dat je kind wordt geboren met neurologische afwijkingen
5 Bloedarmoede
Stoffen in citrusfruit zorgen ervoor dat ijzer beter uit plantaardige voeding wordt opgenomen. Dat is vooral goed voor vegetariërs en nog meer voor veganisten die geen ijzer uit dierlijke producten binnen krijgen. IJzer uit plantaardige bron is iets moeilijker voor het lichaam om op te nemen dan ijzer uit dierlijke bron. Het is ook goed voor iedereen die last heeft van anemie of bloedarmoede.
Het vitamine C-rijke citrusfruit kan anemie voorkomen en meehelpen om te genezen. Het sap van citrusfruit kan je bloed zuiveren en hierdoor kan je huid er ook beter uit gaan zien!
Kortom: Het consumeren van citrusvruchten helpt om ijzer op te nemen uit plantaardige voeding
6 Ontgiftende werking
Het sap van de citroen heeft een ontgiftende werking voor het lichaam. Het hydrateert en helpt je spijsvertering op gang te brengen. Ook je lever heeft baat bij het citroenzuur, omdat het zuur gifstoffen uit de lever haalt.
Kortom: Je lever wordt blij als je wat vaker citrusvruchten eet.
7 Citrusvruchten zijn laag in calorieën
Als je kijkt naar je calorie-inname, citrusvruchten zijn een goede keuze. Ze zijn laag in calorieën, maar hun water en vezel inhoud geeft je een verzadigd gevoel.
Hier staat hoeveel calorieën de belangrijkste soorten citrusvruchten bevatten:
– 1 kleine clementine: 35
– 1 middelgrote sinaasappel: 62
– 1/2 roze pompelmoes: 52
– 1/2 witte grapefruit: 39
– Sap van 1 citroen: 12
Wat bleek uit een onderzoek waarin werd gekeken naar de eetgewoonten en het gewicht van mensen gedurende 24 jaar. Het toonde aan dat het eten van citrusvruchten gekoppeld was aan gewichtsverlies.
Kortom: Citrusvruchten bevatten weinig calorieën, waardoor ze een slimme keuze zijn voor mensen die willen afvallen of het willen behouden.
8 Zij kunnen je risico op nierstenen verminderen
Nierstenen zijn pijnlijke mineraal kristallen. Ze kunnen zich vormen wanneer je urine erg geconcentreerd is of wanneer je meer dan normale hoeveelheden steenvormende mineralen in je urine hebt. Eén type niersteen wordt veroorzaakt door lage niveaus van citraat in de urine. Veel groenten en fruit, vooral citrusvruchten kunnen de hoeveelheid citraat in je urine verhogen, waardoor het risico op nierstenen wordt verlaagd.
Het drinken van citroensap en het eten van deze vruchten kan een natuurlijk alternatief zijn voor kaliumcitraat supplementen. Volgens gegevens over eetgewoonten in de afgelopen 40 jaar komen nierstenen vaker voor bij mensen die minder citrusvruchten eten.
Kortom: Het eten van citrusvruchten kan het risico op nierstenen bij sommige mensen helpen verlagen door het citraatgehalte in de urine te verhogen.
9 Ze bevatten voedingsstoffen die het hart gezond kan maken
Het eten van citrusvruchten kan goed zijn voor je hart. In feite ontdekte een Japanse studie dat mensen die grotere hoeveelheden van deze vruchten aten lagere percentages van hartziekten en beroertes hadden. Bovendien suggereert een beoordeling uit 2017 dat grapefruits gekoppeld zijn aan een verlaging van de systolische bloeddruk. Verschillende verbindingen in citrusvruchten kunnen de gezondheid van het hart verbeteren.
Hun oplosbare vezels en flavonoïden kunnen bijvoorbeeld het cholesterolgehalte verbeteren door “goede” HDL-cholesterol te verhogen en “slecht” LDL-cholesterol en triglyceriden te verlagen.
En veel van de flavonoïden in citrusvruchten, waaronder naringine zijn sterke antioxidanten die op verschillende manieren het hart ten goede komen. Het risico om dood te gaan aan hart- en vaatziekten wordt verlaagd door het eten van citrusfruit. Dat komt met name omdat foliumzuur giftige homocysteïneniveaus in het bloed kan verlagen. Homocysteïne kan aderverkalking veroorzaken.
Uit een studie van de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO), het Australische zusje van TNO is naar voren gekomen dat één sinaasappel per dag de kans op een beroerte met 19% doet afnemen.
Kortom: Vele verbindingen in citrusvruchten kunnen de gezondheid van het hart ten goede komen door het cholesterolgehalte te verbeteren en de bloeddruk te verlagen.
10 Ze kunnen je hersenen beschermen
De flavonoïden in citrusvruchten kunnen neurodegeneratieve ziekten, zoals dementie en Parkinson helpen afwenden, die het gevolg zijn van de afbraak van cellen in het zenuwstelsel. Gedeeltelijk worden deze ziekten veroorzaakt door een ontsteking.
Flavonoïden aangetroffen in citrusvruchten hebben ontstekingsremmende eigenschappen waarvan wordt gedacht dat ze helpen beschermen tegen de keten van gebeurtenissen waardoor het zenuwstelsel achteruit gaat. Specifieke typen flavonoïden, waaronder hesperidine en apigenine, bleken hersencellen te beschermen en de hersenfunctie te verbeteren. Verschillende studies bij oudere volwassenen hebben ook aangetoond dat citroensap de hersenfunctie kan stimuleren. Ook wordt citrusfruit genoemd als een vrucht die de hersenfuncties of cognitieve functies kan verbeteren. Een van de fytonutriénten in citrusfruit is galluszuur en daarvan is bekend dat het de breinfuncties mede mogelijk maakt.
Kortom: Citrusvruchten en sappen kunnen de hersenfunctie helpen versterken en de hersenen beschermen tegen neurodegeneratieve aandoeningen.
11 Citrusfruit tegen staar
De antioxidanten in citrusfruit zijn ook goed voor de ogen. Staar kan worden tegen gegaan door het eten van veel vitamine C. In ieder geval is er bij mensen die regelmatig citrusfruit eten een kleinere kans op het krijgen van oogziekten.
Kortom: niet alleen het eten van wortelen is goed voor de ogen maar vooral ook citrusvruchten. Echter heb ik nog nooit een konijn met een citroen gezien.
12 Osteoporose
Er zijn onderzoeken die uitwijzen dat citrusfruit helpt om stevige botten te creëren. Het is daarmee een preventief middel tegen osteoporose.
Kortom: Eet wat vaker citrusvruchten, ze zitten boordevol vitamines en mineralen
De keerzijde van citrusvruchten
Hoewel het algemene beeld van citrus behoorlijk rooskleurig is, zijn er een paar mogelijke nadelen.
- Grote hoeveelheden kunnen gaatjes veroorzaken
Het eten van veel citrusvruchten of sappen kan het risico op gaatjes vergroten. Dat komt omdat het zuur in citrusvruchten het tandglazuur aantast. Dit is vooral een risico als u de hele dag door citroenwater drinkt, uw tanden zwemmen dan in het zuur. Interessant is dat bepaalde verbindingen in citrusschillen de bacteriën kunnen bestrijden die gaatjes veroorzaken.
- Vruchtensap is niet zo gezond als hele vruchten
Hoewel sinaasappelsap en grapefruitsap veel vitamine C en andere voedingsstoffen bevatten die vaak in hele citrusvruchten voorkomen, zijn ze niet zo gezond. Dat komt omdat één portie SAP veel meer suiker levert en veel minder vezels op dan één portie HEEL FRUIT. Er zijn een paar redenen waarom dat een probleem is.1. meer suiker per portie vertaalt zich naar meer calorieën. Het drinken van vruchtensap en andere calorierijke dranken kan ertoe leiden dat je aankomt
2. als je lichaam grote hoeveelheden fructose (het soort suiker in vruchtensap) inneemt, wordt het snel opgenomen in je bloedbaan en naar je lever gebracht
3. als je lever meer fructose krijgt dan het aankan, wordt een deel van de extra fructose in vet omgezet. Na verloop van tijd kunnen die vetophopingen leververvetting veroorzaken. Het krijgen van fructose van hele vruchten is geen probleem, gezien het feit dat je een kleiner hoeveelheden tegelijk krijgt. Plus de vezels die in fruit zit buffert de fructose waardoor het langzamer in je bloedbaan wordt opgenomen.
- Grapefruit kan een wisselwerking aangaan met bepaalde medicijnen
Het eten van grapefruit of het drinken van grapefruitsap kan een probleem zijn als u bepaalde medicijnen gebruikt. Er zit een enzym in je darmen dat de opname van bepaalde medicijnen vermindert. Furocoumarinen, een chemische stof in grapefruit, bindt zich aan dit enzym en zorgt ervoor dat het niet goed werkt. Het gevolg is dat je lichaam meer medicatie opneemt dan het zou moeten.
Furocoumarinen zijn ook aanwezig in Tangelos en Sevilla sinaasappelen (het soort wat gebruikt wordt voor marmelade).Er zijn verschillende geneesmiddelen op recept en zonder recept die worden beïnvloed door grapefruit waaronder:
+ Sommige statines voor hoog cholesterol, zoals Lipitor en Zocor
+ Sommige calciumantagonisten, voor hoge bloeddruk, met inbegrip van Plendil en Procardia
+ Cyclosporine, een immunosuppressief geneesmiddel
+ Sommige Benzodiazepinen, waaronder Valium, Halcion en Versed
+ Andere medicijnen, waaronder Allegra, Zoloft en Buspa
Kortom: Hoewel citrusvruchten over het algemeen gezond zijn, kunnen ze enkele nadelen hebben. Hun zuur kan tandglazuur aantasten en grapefruit kan interageren met sommige medicijnen.
16 (on)bekende citrusvruchten
1 Sinaasappel
Al het citrusfruit is rijk aan vitamine C en foliumzuur (B11), maar sinaasappels spannen de kroon. Met één sinaasappel krijg je bijna 90 procent binnen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine C (E300), en 20 procent van de ADH van foliumzuur. Beide vitamines zijn goed voor de weerstand. Foliumzuur is ook nog eens goed voor het geheugen en de concentratie.
Verkrijgbaar op aanvraag bij Sir.Green (beschikbaarheid afhankelijk van het weer):
Fukumoto vanaf eind oktober tot medio eind december
Navelina vanaf november tot eind december
Chocolate Navel vanaf half januari tot eind maart
Navelate vanaf januari tot april
Tarocco Rosso vanaf half januari tot eind maart
Sanguinelli vanaf half januari tot eind maart
Cara Cara vanaf december tot februari
Lanelate vanaf februari tot eind mei
Midknight vanaf maart tot eind mei
Valencia Delta Seedless vanaf april tot half juni
Valencia Late vanaf mei tot medio juni
2 Limoen
Het kleine groene zusje van de citroen blinkt uit in vitamine B6. Van de hele citrusfamilie bevat limoen er het meest van. Vitamine B6 is goed voor het bloed, de hormonen, de zenuwen en de weerstand, maar ook voor het geheugen, de concentratie en de gemoedstoestand. Het helpt zelfs bij vermoeidheid.
3 Citroen
Deze zure vrucht wint het van zijn familieleden als het gaat om het gehalte aan vitamine E (E307), een antioxidant die de lichaamscellen beschermt tegen vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Op de lange termijn vergroten vrije radicalen mogelijk de kans op kanker en hart- en vaatziekten. Verder is citroen de ‘slankste’ van de familie. Een citroen levert slechts 23 calorieën en dat is 25 procent minder dan gemiddeld in citrusfruit zit.
Verkrijgbaar op aanvraag bij Sir.Green (beschikbaarheid afhankelijk van het weer):
Onbespoten citroenen vanaf medio november tot half juni
4 Mandarijn
Door mandarijnen te eten, geef je je ogen goed de kost. Vergeleken met andere citrusvruchten bevatten mandarijnen het meeste luteïne, een gele kleurstof die de ogen beschermt tegen zonlicht. Ook zit in mandarijnen 50 procent meer vitamine A (E160a)dan gemiddeld in citrusfruit. Dankzij vitamine A kunnen de ogen zich aanpassen aan schemerlicht.
Verkrijgbaar op aanvraag bij Sir.Green (beschikbaarheid afhankelijk van het weer):
Clementina Orogos vanaf oktober tot eind november
Sambaitai vanaf december tot medio april
Clementina Clemenrubi vanaf oktober tot eind november
Satsuma Iwasaki vanaf september tot medio oktober
5 Kumquat
Klein maar fijn, zo zou je de kumquat kunnen omschrijven. Dit oranje eenhapsvruchtje (je eet ’m met schil en al) verslaat de grotere citrusvruchten met vlag en wimpel wat betreft vitamine B2(E101), B3 (E375), magnesium en koper. Die voedingsstoffen zorgen van binnenuit voor een mooie huid. Kumquat bevat van al het citrusfruit ook de meeste vezels: ruim twee keer zoveel.
Verkrijgbaar op aanvraag bij Sir.Green (beschikbaarheid afhankelijk van het weer):
Kumquat Nagami vanaf februari tot eind maart
6 Grapefruit
Opvallend aan grapefruits is het hoge gehalte aan lycopeen (E160d), een antioxidant die ook in tomaten zit en die tegen prostaatkanker beschermt. Grapefruits bevatten ruim 27 keer zoveel lycopeen als gemiddeld in citrusfruit zit. Overigens bevatten tomaten nog altijd het meeste lycopeen: zo’n 10 keer meer dan grapefruits.
Verkrijgbaar op aanvraag bij Sir.Green (beschikbaarheid afhankelijk van het weer):
Pink Grapefruit vanaf februari tot medio april
En wat is dát?
Citrusvruchten laten zich onderling makkelijk kruisen. Er zijn dan ook veel verschillende soorten gekweekt. De volgende kruisingen zijn minstens zo rijk aan vitamines als hun voorouders:
7 Mineola
Een friszure kruising tussen mandarijn en grapefruit.
Je herkent mineola’s aan de schil: op de plek waar de steel heeft gezeten, zit een uitstulping.
8 Pomelo
Familie van de grapefruit. Het zijn grote joekels: ze kunnen wel 30 centimeter in doorsnee worden. In de dikke geelgroene schil ligt de vrucht, die een stuk kleiner is dan de buitenkant doet vermoeden. Pomelo smaakt fris en lichtbitter, maar is zoeter dan grapefruit.
Verkrijgbaar op aanvraag bij Sir.Green (beschikbaarheid afhankelijk van het weer):
Oroblanco grapefruit vanaf december tot februari
9 Limequat
De limequat is een kruising tussen kumquat en limoen en wordt ook wel dwergcitroen genoemd. Limequat is slechts 2 tot 4 centimeter in doorsnede. Net als kumquats hoef je limequats niet te pellen: je eet ze met schil en al.
Verkrijgbaar op aanvraag en in webshop Sir.Green (beschikbaarheid afhankelijk van het weer):
Limequat vanaf december tot half maart
10 Sweetie
De Sweetie is een kruising tussen de grapefruit en de pomelo, die in 1984 vanuit Israël op de markt is gekomen. De schil is groen tot geel en het vruchtvlees is bleek geel. De smaak is zoals de naam al zegt zoet. De vrucht is even groot als de pomelo.
11 Ugli
Een Ugli is een kruising van grapefruit en mandarijn, die eruitziet als een grapefruit met een zeer bobbelige, onregelmatige, geelgroene of geelbruine dikke schil die tamelijk los om het vruchtvlees zit en gemakkelijk te pellen is. Ze is zoet van smaak, sappig en eenvoudig te eten aangezien de vrucht uiteenvalt in kleine partjes die vrijwel pitloos zijn.
In Jamaica, waar de Ugli gekweekt wordt, wordt de naam uitgesproken als “oe-glie”, maar bijvoorbeeld Engelstaligen spreken de naam uit als “ugly” (Engels: ugly = lelijk). Ugli-vruchten zijn verkrijgbaar van december tot en met april.
12 Yuzu
Yuzu wordt omschreven als een “over-geurige” citrus vrucht, een natuurlijke kruising tussen een Mandarijn en een wilde citroen genaamd Ichang. De complexe smaak heeft meer dan een citroen of limoen en wordt omschreven als een mix van grapefruit, citroen en Mandarijn. Yuzu is geprezen voor zijn fijne aroma dat meer bloemig is dan andere citrusvruchten en vaak vergeleken wordt met oranje bloesem.
Beroemd om haar veelzijdigheid is het prima te combineren met vis, wit vlees en is een zeker een aanrader in een dessert dat om een bite vraagt. De schil heeft de meeste smaak en aroma, rasp een kleine hoeveelheid in sauzen, dressings, of crèmes. Het sap is verfrissend en kan worden geperst in cocktails in plaats van citroen- of limoensap, gebruikt in een marinade van groente, vis of vlees.
De binnenkant van de vrucht bevat veel pitten. Bewaar deze pitten en plant ze als Yuzu bomen op een beschutte plek. Yuzu bomen hebben prachtige glanzende bladeren en geurige bloemen.
Met drie keer zoveel vitamine C dan in citroen, bomvol antioxidanten en rijk aan vitamine P (Kalium) is deze vrucht een echt gezond cadeau voor jezelf.
Verkrijgbaar op aanvraag en in webshop Sir.Green (beschikbaarheid afhankelijk van het weer):
Yuzu verde vanaf medio oktober tot circa half november
Yuzu verde-amarillo vanaf circa half november tot begin januari
Yuzu amarillo vanaf begin januari tot medio februari
13 Bergamot
Bergamot is een kleine, tot 5 meter hoge boom met vruchten die op citroenen lijken. Deze komt vooral voor in Calabrië en op Sicilië.
De bergamot is een kruising tussen citroen en zure sinaasappel. Alleen de schil en het sap van bergamot wordt gebruikt, de rest is oneetbaar. Een partje van deze vrucht in de zwarte of groene thee geeft de typische Earl Grey smaak.
Gebruik het sap en de aromatische schil om heerlijke gerechten mee te maken. Toepasbaar in cake, taarten, desserts of cocktails.
De schil drogen en later gebruiken is een ideale manier om extra lang te genieten van deze verfijnde smaak.
Verkrijgbaar op aanvraag en in webshop Sir.Green (beschikbaarheid afhankelijk van het weer):
Bergamot vanaf begin januari tot eind februari
14 Meyer
De Meyer – lemon, is een inheemse citrusvrucht die ontstaan is door de kruising van een echte citroen (Eureka lemon) en een mandarijn of gewone sinaasappel. In 1908 werd de Meyer – citroen in de Verenigde Staten geïntroduceerd door de landbouwkundige ontdekkingsreiziger Frank Nicholas Meyer, een medewerker van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw die een monster van de plant verzamelde tijdens zijn reis naar China. De Meyer – citroen wordt in China als sierboom gekweekt in potten voor op terrassen en patio’s.
De Meyer – lemon werd populair als een voedingsartikel in de Verenide Staten nadat het werd herontdekt door Chef-koks zoals Alice Waters in Chez Panisse tijdens de California Cuisine – revolutie aan het einde van de jaren negentig. De populariteit steeg verder toen Martha Steward het in haar recepten begon te beschrijven.
De Meyer – citroen is meer vol geel en ronder dan de traditionele citroen. De schil is geurig en dun, gekleurd in diep geel met een licht oranje tintje als ze rijp zijn. Meyer – citroen vruchten hebben een zoetere, minder zure smaak dan de meer traditionele Citroensoorten (Eureka soorten). Het vruchtvlees is donkergeel en bevat weinig tot geen zaden.
Verkrijgbaar op aanvraag en in webshop Sir.Green (beschikbaarheid afhankelijk van het weer):
Meyer vanaf medio november tot medio februari
15 Boeddha’s hand
Helder geel en fantastisch gevormd, er is geen sap of pulp als je in deze oude variëteit aan citrus snijdt. Maar het zoet geparfumeerde, milde merg maakt heerlijke gekonfijte schil. Als alternatief kunnen de vingerachtige delen in dunne plakjes worden gesneden en rechtstreeks aan suiker, zout of sterke drank worden toegevoegd om smaak toe te voegen.
16 Vinger kaviaar
Deze slanke, augurkachtige vrucht, wordt inheems in Australië en wordt soms limoen- of vinger “kaviaar” genoemd, dankzij de kleine roze parels die zich erin verbergen. Ze knallen uit in de mond om pittige citrusaroma’s vrij te maken, en fungeren als een elegante garnering op salades, oesters, avocadotoost of desserts.Veel gerenommeerde chef-koks zijn lyrisch over de vinger kaviaar.
Import en distributie van verse Wasabi en citrusvruchten
Als ik iets voor je kan betekenen of je hebt een vraag mail mij leon add leonvanrijswijk punt nl
[…] waarmee je het sap uit citrusvruchten perst. Deze sapjes zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond, want citrusvruchten ze bevatten veel vitamine […]