nooit meer pakjes-en-zakjes
Gezonder en minder toegevoegd zout
Deze zelfgemaakte bouillonpoeder maak je gemakkelijk zelf en er worden geen geur- kleur of smaakstoffen aan toegevoegd. Ook de hoeveelheid zout heb je zelf onder controle.
Bouillonpoeder voor veel toepassingen
Bouillon poeder is veelzijdig in het gebruik, niet alleen voor de soep. Gebruik je eigen bouillonpoeder ook bij het koken van rijst, pasta, vis, en in stoofschotels. Echte bouillon trekken, is iets wat vroeger veel gedaan werd en neemt veel tijd in beslag. Om die reden is er het bouillonblokje uitgevonden. Een bouillonblokje kan lang bewaard worden en is direct klaar voor gebruik.
Geen onnodige toevoegingen
Bouillon blokjes zijn niet meer dan een mengsel van voornamelijk zout, groenten en kruiden. Vlees bouillon komt er zelden aan te pas, meestal gaat het om gedenatureerde plantaardige eiwitten. Ook slachtafval wordt in een zoutzuur opgelost, het zoutzuur wordt vervolgens geneutraliseerd met natronloog of soda zodat het wordt omgezet in natriumchloride. Daardoor hebben de gecommercialiseerde bouillonblokjes een zeer hoog zoutgehalte. Vaak bevatten ze bovendien chemische stoffen die onnodig en ongezond zijn, zoals smaakversterkers E 621, glucosestroop, gistextract en aroma’s die niet verder gedefinieerd worden.
Recept
Ingrediënten: (voor 100gr bouillonpoeder)
- 1kg groenten en kruiden.
In principe kunnen alle groenten en kruiden gebruikt worden, maar de volgende groenten zijn bijzonder geschikt voor het gebruik van bouillonpoeder. Wortelen, knoflook, bieslook, uien, prei, bleekselderij, paprika, knolselderij, venkel, Spaanse peper, (als je het pittig wilt) - Naast groenten kan je ook kruiden gebruiken zoals Platte Peterselie of Krul Peterselie, Lavas of Maggiekruid, Pepers, Rozemarijn, Tijm.
Je kan ook Dille (vooral voor toepassingen met vis) Laurier, Oregano, Marjolein, Bergbonenkruid, Knoflook, Citroengras, Rode Wondklaver, Franse Dragon of Mexicaanse Dragon, Roodbladige venkel, Onsterfelijkheidskruid, Marokkaanse Munt, Bloedzuring, Basilicum, Kerrieplant, Kurkuma of Gember gebruiken. - Verder heb je nog nodig circa 10 gr zeezout, naar eigen smaak kun je meer of minder toevoegen.
- Extra informatie:
Groenten en kruiden kweek je zelf heel eenvoudig in een EetbareWand. Dit is verticaal moestuinieren met groenten, kruiden en eetbare bloemen.
- Extra informatie:
Bereidingswijze:
- Snijd alle groenten en kruiden in kleine stukjes
- Daarna dienen de stukjes gedroogd te worden. Het drogen doe je in een voedseldroger of in de oven. Wie geen voedseldroger heeft spreidt de groenten en kruiden open in de oven en je laat ze op een rooster 7 tot 8 uur drogen op 70°, dit gaat het beste in een heteluchtoven. Het drogen is klaar als de groenten droog en knapperig aanvoelen
- Doe alles daarna in de blender of keukenmachine of eventueel in een koffiemolen om alles fijn te malen tot je een poeder krijgt
- Doe het poeder liefst in donkere glazen potten voor een langere houdbaarheid
- Gebruik het poeder niet langer dan 6 maanden, de smaak zal namelijk geleidelijk minder worden
- Is het poeder vochtig geworden? Strooi het dan uit over de tuin of doe het in de compostbak.
Smakelijk!
Hier vind je nog een artikel over een bouillon mix met Zevenblad
Vond je het leuk of nuttig, deel dit dan met je vrienden, ze zullen het zeker waarderen
Geef een reactie