Veel recepten vragen om een frisse toevoeging van verse kruiden. Als je zelf geen kruidentuin hebt met heerlijke knapperige en geurende kruiden dan ben je overgedragen aan de supermarkt. Daar kan je de sommige kruiden in bosjes van 250 gram kopen. Het recept vraagt om een theelepel munt of een toefje peterselie. Dat betekent dat je met nog bijna een hele bos zit opgescheept.
Ik geef je 10 handige tips om meer te doen met overgebleven kruiden!
- Kruidenboter
Hiervoor gebruik je het beste zachte kruiden zoals peterselie, dille, dragon of bieslook, salie, oregano, tijm (alleen de blaadjes zonder de steeltjes). Hak de kruiden heel fijn. Laat roomboter op kamertemperatuur komen zodat het kneedbaar is en roer of kneed de kruiden er doorheen. Eventueel kan je naar smaak nog wat versgemalen peper en zout toevoegen. Heerlijk om zo op brood te smeren of op je biefstuk.
- Kip
Tijm, rozemarijn, salie of oregano over? Maak er wederom kruidenboter van, maar stop de boter dit keer onder de huid van de kip voordat je hem gaat braden. Zo wordt hij mega smaakvol en de huid knapperig als je de kip uit de oven haalt.
- Olie
Doe je overgebleven kruiden in olijfolie en laat 1-2 weken op een donkere plek staan zodat de smaken in kunnen trekken. Je kunt verschillende kruiden mengen in een olie, of bijvoorbeeld alleen salieolie maken. Dit proces wordt ook wel maceratie genoemd. Je kunt ook olie met kruiden in een ijsblokjesvorm gieten en invriezen. De blokjes kun je dan heel gemakkelijk in een soep, stoofschotel of saus doen.
- Salade
Waar je normaal misschien wat blaadjes dille over je salade garneert, kan het ook heel lekker zijn om een salade te maken met hele bossen kruiden. Peterselie, koriander, dragon, kervel, munt en dille lenen zich hier uitstekend voor. Of maak een Taboulé (tabouleh is een salade uit de Libanese keuken. Het wordt als voorgerecht of bijgerecht gegeten. Het gerecht bestaat uit bulgur, gesneden tomaten, munt, peterselie, bosui en eventueel andere kruiden) daarin kun je ook een heleboel kwijt
- Bouillonpoeder
Hang je kruiden op en laat ze drogen, dat ziet er ook nog eens heel gezellig uit. Voor extra snel resultaat kun je je kruiden ook drogen in de oven. Daarna meng je verschillende kruiden zoals peterselie, lavas, kervel, salie, dille, koriander, munt, met wat peperkorrels en eventueel wat zout en je maakt in een handomdraai je eigen bouillonpoeder. Heerlijk!
- Pesto
In de blender (of vijzel) met noten, Parmezaan en knoflook en je hebt een pesto. Probeer ook eens met hazelnoten of pistachenoten. Verse kruiden meng je met ansjovis en azijn voor een fris zure salsa verde.
- Siroop
Breng gelijke delen honing en water aan de kook met een handje kruiden. Blijf roeren tot de honing volledig is opgelost, laat afkoelen, giet af en je hebt een heerlijke siroop. Lekker om te mixen met prikwater of als basis voor een cocktail. Deze siroop kan je ook invriezen in ijsblokjes. Kruiden siroop gebruik je om mee te bakken, of je maakt een heerlijk verzachtende hoest siroop voor de keel op basis van tijm.
- Kruiden azijn
net zoals je kruiden olie en kruiden siroop kunt maken kan je ook kruiden azijn maken. De harde kruiden zoals rozemarijn, tijm en laurier zijn hiervoor meer geschikt. Vul een afsluitbare pot of fles met de harde kruiden die jij lekker vindt. Maak een mix of maak één soort azijn die jij vaak gebruikt. Zorg ervoor dat de kruiden helemaal onder de azijn staan. Zo blijven de kruiden langer goed.
- Kruidenmix , het geheim van de chef
Kruiden die je vaker gebruikt bij vlees, kip of vis kan je ook heel goed drogen en samen mengen tot jouw eigen unieke en geheime kruidenmix. Maak bijvoorbeeld je eigen kruidenmix voor Italiaanse gerechten, voor visgerechten of voor de bbq. Doe de kruidenmix in een mooie pot met etiket erop , uiteraard niet verklappen wat er in zit!
- Kruiden suiker of kruiden zout
Aan suiker kan met kruiden ook een extra smaak worden toegevoegd. Munt of basilicum zijn geschikte kruiden om gearomatiseerde suiker te maken. Maar ook citroenverbena of koriander zijn het proberen waard. De suiker kan je gebruiken in desserts, thee en over vers fruit zoals aardbeien. Aan 2 kopjes suiker voeg je ongeveer een kwart kopje gekneusde kruiden toe.
Op dezelfde manier is ook zout te aromatiseren. Het is even wat werk je hebt heerlijk zout wat je 3 à 4 maanden kunt gebruiken. Voeg aan circa 100-150 gram zout vijf theelepels kruiden toe. Tijm, oregano, rozemarijn, basilicum en salie zijn hiervoor heel geschikt.
Ben je de kruiden van de supermarkt beu en wil je zelf aan de slag? Bedenk dan dat je op weinig ruimte toch veel kan doen. Namelijk verticaal met de EetbareWand. Een sierlijk en eetbaar schilderij in je tuin.
Geef een reactie