Wasabi is tegenwoordig te vinden in de categorie superfoods. De nieuwe groente is het hele jaar door vers te krijgen maar er is verschil tussen Wasabi en wasabi. Er is bestaat:
- 100% verse Wasabi van SirGreenWasabi (top kwaliteit sawa Wasabi, gekweekt in helder mineraalrijk stromend water)
- verse oka Wasabi die in aarde of substraat wordt geteeld en minder van kwaliteit en smaak is
- 98% is helaas nog imitatie (ofwel nep) wasabi . Deze imitatie wordt het meest geserveerd en gegeten maar heeft weinig met echte Wasabi te maken.
Ik deel 18 TIPS en WEETJES over deze groene delicatesse.
-
- Archeologisch bewijs toont dat Japanners al 14000 jaar voor Christus Wasabi aten. In de 16e eeuw van de cultivatie van Wasabi verspreid, maar het gebruik was beperkt tot de Japans heersende klasse. De populariteit van Wasabi als favoriete smaakmaker is toegenomen met de introductie van sushi, Wasabi wordt geprezen voor haar vermogen om voedselvergiftiging tegen te gaan. In Azië gebruikte men Wasabi vooral als groente en geneeskrachtig kruid (lustopwekkende werking en antibacterieel, anti-parasitair).
- Er bestaan verschillende soorten Wasabi (Mazuma, Daruma and Green Thumb) groene en groene met een meer purper hart. De wasabia japonica ‘Green Thumbs’ heeft de meest karakteristieke smaak en textuur van Wasabi.
- Wasabi zit boordevol vitamine C (91%) B6(8%) en A (1%), maar is ook rijk aan mineralen zoals, calcium, mangaan, kalium, magnesium, ijzer en sodium. Wasabi is rijk aan voedingsvezels (41%), maar bevat weinig calorieën (slechts 0,12 kcal per 100 g).
- Een Wasabi rhizoom, de verdikte wortel of ook wel wortelstok genoemd, is vrij vezelig. Voor consumptie niet schillen. Gebruik een Wasabi rasp om de Wasabi op te raspen. Een verse wortel zo eten geeft weinig smaak beleving. Echte Wasabi is bleekgroen, smaakt aards met een zoete tint en ja, is pittig. Vers geraspt blijft de smaak ca. 15 minuten.
- Hoe verser je Wasabi is, hoe lekkerder ook. Koop dus geen Wasabi die helemaal zwart van kleur is. De zwarte kleur op Wasabi rhizomen heeft te maken met het oxidatie proces van Wasabi aan zuurstof. De bladeren van de plant vallen net als bij een palmboom van de wortelstok. Deze ‘wonden’ gaan oxideren met de zuurstof uit de lucht die de zwarte kleur veroorzaakt. Heb je toch enkele zwarte plekjes op je wasabi dan is borstelen met een nagelborstel een goede methode om te reinigen. Even testen of je Wasabi kraakvers is? Rasp een klein beetje op een Wasabi rasp. Is de puree korrelig en sappig dan heb je een verse wortel, is het een slijmerige puree dan is de Wasabi niet kakelvers.
- Verse Wasabi bewaar je in de koelkast. Direct na ontvangst van Wasabi leg je de rhizomen, compleet in het neteldoek op een keramiek of aardewerk schoteltje in de koelkast. Elke 4-5 dagen spoel je de rhizomen in het neteldoek even onder de koude kraan. Daarna weer terug in de koelkast.
- Je kunt Wasabi ook invriezen op één voorwaarde: eerst de gehele rhizoom raspen op een Wasabi rasp. De puree inwikkelen in vershoudfolie. Dan is Wasabi wel tot een jaar houdbaar. Wanneer je de Wasabi later wil gebruiken is natuurlijk ontdooien een vereiste, luchtdicht. Nooit ontdooien in een Magnetron!
- Raar maar waar: Wasabi sterft niet af nadat ze zijn geoogst. Ze “leven” verder in de koelkast. Je zult zien dat de bladeren verder groeien. Dit blad en ook de stengel is een smaakvolle en leuke toevoeging in je salade.
- Wasabi is het hele jaar door verkrijgbaar. Wasabi wordt vers geïmporteerd door SirGreenWasabi vanuit China, USA, Noord-Ierland. Distributie naar chefs, horeca en particulieren in Nederland en naar andere landen geschied altijd met gekoeld transport.
- Pas op! De kans dat je ooit echte Wasabi hebt gegeten is zeer klein. In Europa en dus ook in Nederland wordt in 98,86% van de gevallen NEP Wasabi geserveerd en verkocht in de vorm van tubes, sachets of potjes.
- Wasabi heeft positieve effecten op de gezondheid. Het zijn de isothiocyanaten (ITC’s ) die geproduceerd worden wanneer Wasabi wordt bereid, die er toe hebben geleid dat Wasabi’s reputatie bekend staat als een gezonde bron van voeding. Het heeft onder meer de volgende kwaliteiten:
+ Anti-microbe
+ Antibacterieel
+ Anti parasitaire
Het is zeer waarschijnlijk de bron waarom Wasabi werd gecultiveerd in de oude Japanse samenlevingen. Het menu bestond vaak uit rauwe vis en Wasabi werd gebruikt om het effect van voedselvergiftiging tegen te gaan, verse Wasabi doodt namelijk de aanwezige bacteriën en parasieten in de vis. - Samen met andere bekende planten uit de brassica-familie die ITC’s aanmaken zoals broccoli en waterkers , is Wasabi onlangs een belangrijk ingrediënt geworden in onderzoeken ter preventie van kanker en tijdens kankerbehandelingen.
- Wasabi telen in Nederland is niet eenvoudig. Het is een uitdaging die de nodige investeringen met zich mee brengt. Kennis van de groeiwijze in China en Japan is een vereiste. Het is een plant die onder gecontroleerde omstandigheden veel vraagt en een grote mate van geduld. Het duurt namelijk minimaal 18-24 maanden voordat je kunt oogsten.
- Wasabi is niet erg gevoelig voor ziekten en bacteriën. Eén bacterie ( Phoma wasabiae) kan echter een hele oogst van Wasabi in één keer totaal vernietigen en betekent opnieuw beginnen bij start, dus opnieuw 18 maanden wachten!
- Hoe zit het dan met wasabi in sachets, tubes? Op de verpakking staat nl. Grated Wasabi. Je zou dus denken dat het om wasabi gaat. Dat zou betekenen op de achterkant bij ingrediënten dat je 1 grondstof ziet…maar nee. Wellicht hebben ze om die reden de lettertjes van de ingrediënten zo klein mogelijk gemaakt. Wat eet je nu eigenlijk (Let op vegetariërs en veganisten!
+ Mierikswortel 34% (wit van kleur)
Een wortel uit dezelfde familie als de echte wasabi en broccoli. De wortel is volgroeid in 1 jaar en komt oorspronkelijk uit Oost-Europa. Mierikswortel is niet goed voor mensen die maagproblemen hebben zoals brandend maagzuur en maagzweer en hypothyreodie ofwel verminderde werking van de schildklier.
+ Sorbitol E420 Sorbitol kan gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten. De naam suiker-alcohol is een chemische definitie, het bevat geen alcohol (ethanol). Sorbitol wordt deels opgenomen in de dunne darm en in het lichaam verwerkt als fructose. Het niet opgenomen deel komt in de dikke darm en wordt daar door de darmflora gefermenteerd. Hierbij komen onder andere gassen vrij. Deze zorgen voor krampen, winderigheid en diarree.
+ Suiker. Tja welke suikers ze hierin gebruiken staat er niet eens op vermeld. Zoals bijna alle bewerkte voedingsmiddelen zal het hier waarschijnlijk gaan om glucose-fructosesiroop wat je LDL-waarde verhoogt en weefsels beschadigd.
+ Maïszetmeel Dit is een bindmiddel dat ook wordt toegepast voor het binden van sauzen. In feite worden de maïskorrels gemalen en gewassen in zwaveldioxide. Sporen van zwaveldioxide veroorzaken bronchitis, hypotensie ( lage bloeddruk), trillingen of anafylactische shock, bovendien vernietigd het vitamine B1 en E.
+ Raapzaad olie . Je zou denken dat het olie is van koolzaad of Raapzaad (beide ook familie van broccoli). Niets is minderwaar. 90% van de koolzaad olie is genetisch gemodificeerd en gehydrogeneerd waardoor eventuele nog aanwezige Omega-3 vetzuren transvetten worden en verantwoordelijk zijn voor 44% nierklachten en 31% leverklachten. Tevens brengt deze genetisch gemodificeerde vorm neurologische schade toe. Een ander bestanddeel van de olie is het erucazuur wat verantwoordelijk is voor hart schade.
+ Zout. Onduidelijk over welk zout, hoogst waarschijnlijk een voor van Natrium Chloride.
+ Sojameel. Sojameel heeft niks met granen te maken. De grondstof voor sojameel zijn sojabonen.
+ Smaakstoffen. In andere imitatie wasabi verpakkingen wordt hier kippen-eiwit genoemd en eventueel toevoegingen van beendermeel. Kippeneiwit kan tot gevolg hebben rood gezicht, warm gevoel, jeuk rond of in de mond, jeuk aan de handpalmen of voetzolen, tranende ogen, niezen en/of loopneus, galbulten: jeukende rode bultjes die samen grote bulten vormen, zwelling van tong/ lippen en oogleden, moeilijkheden met slikken en praten door zwelling van tong en de keel, misselijkheid, braken, buikpijn en diarree, kortademigheid met piepen, een astma-aanval, duizeligheid, neiging tot flauwvallen en uiteindelijk bewusteloosheid. Uiteraard staat hier niets omschreven !
+ Kleurstoffen. Om de witte mierikswortel te kleuren gebruikt met het geel van de Kurkuma en het blauw van Brillant Blue #2 E133 (kom je ook tegen in smurfenijs). E133 beschadigt je chromosomen. Geel en blauw geven de bijna fluorescerende groene kleur aan de imitatie Wasabi.
+ Tatrazine E102. Eveneens een gele kleurstof die bijdraagt aan een verhoogde kans op nier en bijnier tumoren en chromosoombeschadiging kan opleveren.
+ Citroenzuur. Citroenzuur is een zwak organisch zuur. Het komt in citrusvruchten voor en is een natuurlijk conserveermiddel en antioxidant. Daarnaast wordt het gebruikt om een zure smaak aan voedsel te geven.
+ Xanthaangom E415. Het is geen goed en geen slecht e-nummer. Het is een verdikkingsmiddel en geleermiddel. Schadelijke effecten kunnen zijn ademhalingsallergieën en huidallergieën. Het is een verdikkingsmiddel en geleermiddel. Schadelijke effecten kunnen zijn ademhalingsallergieën en huidallergieën.
+ Oh ja en ook 0.002% wasabi. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de wortel…dus niet de smaakvolle rhizoom, maar de haarwortels van de plant waar de minste smaak in zit. Maar ja….er zit tenminste iets van de Wasabi plant in. - De smaak van Wasabi ontstaat op het moment dat de Wasabi rhizoom wordt geraspt op een speciale rasp. Een Wasabi rasp. De celwand kneus je en de enzymen vanuit de celwand komen samen met suikers uit de cellen. Onder invloed van zuurstof uit de lucht ontwikkeld Wasabi zijn karakteristiek smaak. Deze puur natuurlijke reactie houdt circa 15 minuten stand waarna de smaak weer weg is, rasp dus nooit meer dan nodig. Beter is om als je meer wenst wat bij te raspen en te vermengen met eerder geraspte Wasabi om de smaak weer op te halen. Alleen al om deze reden kan echte Wasabi nooit in een potje of tube zitten, als een tube zou bestaan uit 100% pure verse Wasabi, zou deze namelijk ontploffen.
- Een spray gemaakt van de echte Wasabi een uitkomst is als brandalarmering voor doven en slechthorenden. In wetenschappelijke onderzoeken tussen 2011 en 2015 werden doven en slechthorenden wakker 10 seconden nadat ze met een wasabi-spray waren bespoten. Als de spray opgesnoven wordt, heeft het een opwekkend effect.
- Waar is de echte Wasabi te koop voor de fijnproevers: bij SirGreenWasabi maar niet alleen voor de fijnproevers … voor iedereen. Want eenmaal de echte Wasabi geproefd wil je nooit meer de imitatie uit een tube of een potje! Echt verse Wasabi koop je eenvoudig online bij SirGreenWasabi. Simpel en 100% puur!
- Archeologisch bewijs toont dat Japanners al 14000 jaar voor Christus Wasabi aten. In de 16e eeuw van de cultivatie van Wasabi verspreid, maar het gebruik was beperkt tot de Japans heersende klasse. De populariteit van Wasabi als favoriete smaakmaker is toegenomen met de introductie van sushi, Wasabi wordt geprezen voor haar vermogen om voedselvergiftiging tegen te gaan. In Azië gebruikte men Wasabi vooral als groente en geneeskrachtig kruid (lustopwekkende werking en antibacterieel, anti-parasitair).
Geef een reactie