Ongeveer twee weken geleden stuurde ik Hanneke de Jonge, Chef d’Cuisine van Culinea, verse Wasabi rhizomen op om culinair mee te experimenteren. Ik ben altijd benieuwd hoe creatief een kok / chef kan zijn om een onbekende groente in te zetten. Wordt er een mousse van gemaakt, wordt er een gel van gemaakt als onderdeel van een nagerecht of wordt het geraspt en gebruikt als ingrediënt in een sausje. Zelf experimenteer ik nog elke dag met verse Wasabi. Ik verzond aan Hanneke Wasabi afkomstig uit China en Wasabi afkomstig van eigen teelt in Nederland (primeur!!). Om het compleet te maken inclusief de speciale Wasabi-rasp, een Wasabi schaaltje en uiteraard een handleiding hoe verse Wasabi te bewaren.
Uit het blog van Hanneke op culinea.nl blijkt wel hoe leuk ze het vond om hiermee te experimenteren.
Groene goud of Witte Tranen
Wasabi wordt ook wel het groene goud genoemd. Tenminste als je het over verse Wasabi hebt. De meeste Wasabi (poeders en puree) die geconsumeerd wordt is namelijk helemaal geen Wasabi. Het lijkt er niet op en het smaakt er niet naar. Wat eten we dan? Mierikswortel! Mierikswortel is een hele andere plant met een witte wortel, waarvan je de tranen in de ogen schieten. Om dus toch je te laten denken dat je Wasabi eet worden er kleurstoffen aan toegevoegd.
Echte verse wasabi is helemaal niet zo pittig, het is meer aromatisch, fris en zoet met een beetje pit. Door het zelf te raspen met de speciale wasabi rasp ontstaat er een romig pasta die je voor diverse gerechten kunt toepassen. En als je deze verse wasabi eenmaal geprobeerd hebt, wil je nooit meer iets anders.
Primeur
De verse wasabi van Sir.Green komt uit China en uit Europa. De Wasabi die ik aan Hanneke stuurde uit China is van kwekerijen die ik zelf bezocht heb, de Wasabi uit Europa is een primeur en is van eigen kwekerij.
Laatst liet ik deze proeven door een andere Wasabi kenner en deze was ook verbaasd dat de Nederlandse Wasabi pittiger en meer smaak heeft dan de Chinese.
Verse wasabi is niet alleen ontzettend lekker, het is ook nog eens super gezond. Het bevat antibacteriële, microbiële en parasitaire stoffen. Dit kan voedselvergiftiging tegengaan. Daarom werd het gebruikt bij rauwe vis om de eventuele parasieten in de vis tegen de gaan. Wasabi zit tevens bomvol met voedingsvezels en vitamine C, B6, calcium, magnesium en kalium. Ik heb speciaal voor de fijnproever een overzicht gemaakt van recepten met Wasabi.
Recepten met verse Wasabi door Chef d’Cuisine
Hanneke heeft er onder andere de volgende recepten mee bereid:
Wil je verse Wasabi bestellen? Dan kan dat hier.
Geef een reactie