Het is wetenschappelijk bewezen dat gebrek aan fysiek contact onze weerstand (immuunsysteem) aantast waardoor we sneller ziek worden. Een zachte aanraking streling of knuffel activeert het parasympatische zenuwstelsel* dat ons in staat van rust en kalmte brengt. Het knuffelhormoon oxytocine komt vrij waardoor hartslag en bloeddruk dalen en zelfs pijn verzacht. Bij de juiste aanraking verminderd het stresshormoon cortisol waardoor we ons minder gespannen voelen. Maar aanraking kunnen we niet louter reduceren tot een chemische reactie in de hersenen. Liefdevolle aanraking brengt vooral troost, geborgenheid, veiligheid, bevestiging, zekerheid, rust en reguleert onze emotie. Maar wat te doen als je alleen bent in de tijd van corona en de 1.5 meter afstand regeling…
(*parasympatische zenuwstelsel is het deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen zodanig beïnvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen)
Hierbij wat (on) zin tips:
Eerste graad huidhonger:
Als er geen ander aanwezig is om te knuffelen kunnen we zelfzorg inzetten. Dat kan zijn jezelf zachtmoedig aanraken of strelen, een warm bad met olie nemen, zachte kleding dragen, onder een warm zacht dekentje kruipen, zachte muziek luisteren, je zelf insmeren met olie of lotion. Je kan ook in meditatie gaan waar je jezelf voorstelt in een fijne zachte omgeving, en dat iemand mooie fijne woorden tegen je spreekt… die iemand kan ook jijzelf zijn. Maar je kan ook heerlijk knuffelen met je huisdier en als je die niet hebt met een knuffelbeer of ander pluche beest.
Tweede graad huidhonger:
Intieme platonische verbondenheid ofwel verbinding zoeken zonder elkaar aan te raken. Je kan een diepe intimiteit ervaren door de werking van spiegelneuronen. Door je af te stemmen op een persoon waarmee je sterke sympathie hebt. Herinneringen en herbeleving van knuffels of intieme interactie kan je opnieuw het gevoel van verbondenheid geven. Probeer dit meditatief en met aandacht te ervaren vanuit je hart als intimiteit met je ziel. Ook bij tweede graat huidhonger kan je jezelf volledig insmeren en masseren met warme olie met een heerlijke favoriete geur, doe dit steeds met veel aandacht en ervaar het vanuit al je zintuigen.
Derde graad huidhonger:
Hier ga je wellicht van intimiteit naar de behoefte naar seksualiteit en ben je wellicht gefrustreerd en nemen emoties de overhand. Seksuele eenzaamheid is de keerzijde van seksuele intimiteit. Seksuele zelfbevrediging ligt hier letterlijk en figuurlijk voor de hand…
Om er later een beter gevoel bij te hebben moet je er ook wel de tijd voor nemen. Ook hier kan je, je spiegelneuronen gebruiken of je kijkt een filmpje. De vrouwen hebben iets meer tools dan de mannen en die gebruik je dan ook.
Vierde graad huidhonger:
Ben burgerlijk ongehoorzaam en neem het risico, maak een Tinder profiel aan en zet daarop dat je seks wil. Als dat 1 of meerdere keren is gelukt word je wellicht boos op jezelf baal je van jezelf en word je verdrietig. Voorkom littekens op je ziel en keer terug naar de eerste graat huidhonger , verwen jezelf ….
Lees hier gerust verder voor ondersteunende informatie…….
Liefde is essentieel en één van onze eerste levensbehoefte. Liefde, intimiteit en aanraking geven een positieve levensstroom die zich vanuit het bekkengebied door het gehele lichaam verspreidt. Je bent alleen, en misschien wel met het gevoel al jaren in een vrieskist te hebben gezeten. Het gemis van aanraking of genegenheid ontvangen of geven kan je vervreemden of je levensenergie doen afnemen. Ook al heb je voldoende fijne familie of vrienden kan dat fysiek en emotioneel pijnlijk zijn.
- Sociale deprivatie,
Deprivatie is het missen van een factor die nodig is om normaal te kunnen functioneren. Deze factor kan erg divers zijn zoals slaap, liefde, geld, sociale contacten of zintuiglijke waarnemingen. Vaak is er sprake van een bepaalde toestand waardoor een persoon iets mist in het leven. Soms is hier zelf voor gekozen, soms wordt men hierin gedwongen.Een sociaal isolement valt onder sociale deprivatie en kan zelfgekozen ontstaan maar ook gedwongen. Veelal raken mensen in een sociale deprivatie door ziekte, een angststoornis, echtscheiding, sterfgeval of door pesten. Er is weinig tot geen fysiek of emotioneel contact meer met anderen.
- Alleen zijn en liefhebben,
Het is van levensbelang om je levensenergie niet op te laten drogen. Alleen kan ook al-één zijn waarbij een sensuele massage een mooi middel is om het al-één gevoel te versterken. Een massage, in een veilige omgeving, kan je weer laten ervaren hoe het is om aangeraakt te worden. Je ervaart hoe voedend dat kan zijn en je kan weer iets van de vrieskou los gaan laten en geleidelijk ontdooien. Het gevolg hiervan is dat je de liefde en genegenheid in jezelf weer leert herkennen en opslaat in je lichaam en ziel en deze niet meer blokkeert of juist wanhopig uitreikt naar een ander. Noem het “weer gaan leven van binnen uit” een basis van ons authentieke zijn. Die basis leert je om ook alleen gelukkig te zijn en legt een bodem om in contact te komen met anderen zonder voorwaardelijke behoeftes. Mensen die alleen wonen hebben een grotere kans op eenzaamheid dan mensen met huisgenoten. Hoe is dat in tijden van corona, waar sociale contacten op afstand moeten worden gehouden en veel via beeldbellen gaat? Huidhonger is de intrinsieke behoefte om aangeraakt te worden of om anderen aan te raken, dat is voor veel alleenwonenden op dit moment heel lastig. De eenzaamheid die we op dit moment zien is een nieuwe vorm van eenzaamheid. Dit hebben we nog nooit zo meegemaakt. We zijn gedwongen om fysiek afstand tot elkaar te houden, we zijn aangewezen op onszelf en dat alles door een externe situatie. Eenzaamheid van alle tijden is en in alle leeftijdscategorieën voorkomt.
Het is niet dat als je single bent je per se eenzaam bent. De één heeft meer wezenlijk behoefte aan contact dan de ander.
- Nieuwe vorm van eenzaamheid voor millennial’s
Het is vooral voor millennial’s een nieuwe vorm van eenzaamheid. Met name voor millennial’s die alleen wonen, voor wie contacten buitenshuis belangrijker zijn dan voor mensen die met anderen of een partner wonen. Als je alleen bent moet je die sociale behoefte voortdurend opnieuw opzoeken, heel veel jongeren zijn daar goed in en besteden dan ook veel tijd aan hun sociale leven.
Nu zijn ze gedwongen om alleen te zijn en zijn ze beperkt in het invullen van hun sociale behoefte. In eerste instantie kan dat ook wel lekker voelen: geen verplichtingen, even tijd voor jezelf, maar tegelijkertijd wordt het gemis aan menselijke behoefte en aan contact groter. De fysieke kant en de nabijheid van de ander zijn echt belangrijke dingen, je kan bij elkaar face-to-face makkelijker de kleine gebaren zien, iemands emoties afleiden, lichamelijke reacties pijlen.
- Huidhonger
Fysiek contact is een wezenlijke behoefte van mensen. We staan er niet zo bij stil tot we het missen en niet mogen, zoals nu. Een arm om iemands schouder slaan, een por geven om te plagen of iets voor iemand oprapen. Je doet het voortdurend, veelal ongemerkt, als je dat niet meer kan doen, dan voelt dat als een gemis. Huidhonger wordt het wel genoemd. Een mooie term die precies aangeeft wat mensen voelen: aanraken en aangeraakt worden en het gebrek daaraan. Aangeraakt worden hoort bij onze eerste levensbehoefte. Baby’s en kleine kinderen worden veelvuldig geknuffeld. Gelukkig maar, want dat hebben ze nodig. Hoe ouder kinderen worden, hoe lager het knuffelgehalte. In het volwassen leven verdwijnt bij veel mensen het echte aanraken vaak nog meer naar de achtergrond. Te weinig aangeraakt worden of onjuiste aanrakingen kunnen huidhonger veroorzaken.
- Solo Knuffel
Knuffel zelf, doe de soloknuffel. Een liefdevolle manier van jezelf knuffelen.
Hoe je dat doet:
+ kruis met je rechter arm je borst en leg je rechter
hand onder je oksel, omvat je lichaam
+ leg je linker arm over je rechterarm en leg
de linkerhand op je rechter schouder
+ je kunt nu met je linker arm wat extra
druk uitoefenen op je rechterarm en je lichaam.
Houd je lichaam stevig vast
+ Je kunt eventueel je rechterwang op je
linkerhand leggen
+ Geef je zelf minimaal 20 seconden een knuffel,
liefst meerdere keren per dag.
Ook als je pijn ergens ervaart kan een solo knuffel uitkomst bieden.
+ Hoe langer jij je zelf knuffel, hoe beter. Je maakt meer endorfines en serotoninen aan. GELUKSHORMONEN!
- De huid
Ons grootste orgaan is de huid en deze heeft vele functies. Een deel van deze huid staat open en bloot aan de buitenwereld en kan op allerlei manieren reageren. De huid kan verkleuren door weersomstandigheden, maar ook door emoties zoals bijvoorbeeld blozen of wit wegtrekken. De huid kan veranderen en er kunnen allerlei uitingen op voorkomen. Denk daarbij aan vlekjes, wratten, schilfers, puistjes, eczeem. De status van de huid kan droog of juist vet zijn. Dit alles zegt iets over de manier waarop je huid functioneert. Onze huid is dus een heel dynamisch sprekend orgaan. Heel belangrijk om daar goed voor te zorgen en te luisteren naar wat dit orgaan te vertellen heeft.
- Grenzen voelen
De huid heeft ook alles met begrenzing te maken. Doordat we omhuld zijn door de huid is er een duidelijke grens van onszelf. De huid is de grens tussen mij en jou, tussen jou en een ander en tussen jou en de buitenwereld in z’n algemeenheid. Het is altijd belangrijk om grenzen te respecteren. Je eigen grenzen en die van de ander. Je voelt hoe een aanraking bedoeld is. Al is die aanraking maar een hand op je schouder of een tikje tegen je arm. De huid pikt alle sensaties van deze aanraking op en interpreteert ze. Wanneer je ervaring hebt met een aanraking die grensoverschrijdend is gaat alles in je lijf in verzet. Grensoverschrijdend zijn alle aanrakingen waar je niet van gediend bent. Hoe jonger je bent, hoe kwetsbaarder je hierin bent. Maar ook op latere leeftijd kan het moeilijk zijn om nee te zeggen tegen bepaalde aanrakingen. Alles wat jouw (huid)grens overschrijdt heeft impact op je. Als op jongere leeftijd deze grenzen overschreden worden kan het in het volwassen leven moeilijk zijn om te voelen wat je grenzen zijn. Dan is het hard werken en vergt het aandacht om opnieuw te leren voelen wat jouw persoonlijke grens is. Op elk gebied in je leven.
- De aanraking
Aanraking gaat om al het contact tussen mensen. Van een aai over de bol tot een uitgebreide massage en alles daar tussenin. Ook de intimiteit binnen een seksuele relatie heeft met dit onderwerp te maken. De soort aandacht die er in de seksuele aanraking zit bepaalt hoe de ontvanger deze ervaart. En of hij/zij zich ook werkelijk aangeraakt en gezien voelt. Een aanraking is pas prettig als het een bewuste handeling is. Als de aandacht erbij is en alle grenzen respectvol aanwezig laat zijn.
De ontvanger van de aanraking voelt dat. De huid registreert dat het een goedbedoelde, met aandacht gegeven handeling is. Wanneer de aanraking oprecht is erken je de ander in zijn/haar ZIJN. Je geeft ermee aan dat je de grenzen van de ander voelt en je de aanwezige emotie begrijpt. Het is luisteren met de handen. Een goede, aandachtige aanraking doet vaak meer dan 1000 woorden bij elkaar.
- Gebrek aan aanraking
Omdat de aanraking werkelijk een eerste levensbehoefte is, heeft het gevolgen als de aanraking niet ontvangen wordt. Het kan een (onbewust) gevoel van eenzaamheid geven, het kan allerlei huidaandoeningen geven, energie stroomt minder. Niet altijd ontstaan er duidelijke aandoeningen, maar zie je de huid van mensen levendiger worden als ze wel aangeraakt worden. Kinderen komen niet voor niets een knuffel halen bij hun ouders in veel omstandigheden. Verliefdheid gaat daarom niet zelden gepaard met veel handtastelijkheid. Het is even een moment van bevestiging, weten dat je het goed doet en er mag zijn. Dat geldt ook voor volwassenen en zeker voor ouderen. Hoe fijn vinden senioren het om even geknuffeld te worden. Voor aanraken ben je nooit te oud. - Massage
Wanneer je huidhonger hebt verlang je naar een échte aanraking. Dat iemand je aanraakt en daarmee laat voelen: ik zie je. Ik zie je voor wie je bent. Ik zie je zonder je verleden, zonder je verhaal. Ik zie je zoals je nu bent en wilt zijn. Ik respecteer je in je verlangens, in de dromen die je hebt. Ik raak je aan en ben volledig bij je. In oprechte aandacht. Dan ontvangt je huid waar het behoefte aan heeft en helpt jou door dat te voelen. Laten we een ander met meer aandacht aanraken en laten voelen, voel dat je er mag zijn.
- Aanraking als medicijn: dit is hoe een massage helpt bij depressie
Pas sinds ongeveer twintig jaar wordt er serieus onderzoek gedaan naar de heilzame effecten van massagetherapie bij depressie. Inmiddels is uit meerdere onderzoeken gebleken dat massages symptomen als pijn, depressie, angst en vermoeidheid kunnen verzachten. Een massage van 120 minuten is ideaal. Daarnaast is het belangrijk dat er een vertrouwensband is tussen jou en je masseur. Eenzelfde masseur bezoeken gedurende een aantal weken is daarom het beste. Massagetherapie bij depressie is trouwens ook een heel goed alternatief voor lichaamsbeweging, wat eveneens depressieve symptomen kan verlichten maar vaak enorm veel inzet en energie vergt van jezelf. Voordat we kijken hoe dat helende effect van massagetherapie ontstaat: Welke symptomen verzacht het nou eigenlijk? Hoe uit een depressie zich in je lijf? Twee kernsymptomen van depressie zijn ‘anhedonie’ en ‘vitale remming’. Anhedonie houdt in: het onvermogen om vreugde te ervaren. als je je depressief voelt ervaar je prikkels die gewoonlijk plezierig zijn (lekker eten, een mooi concert meemaken), niet meer als positief. Er is geen geluksbeleving en soms ook geen pijnbeleving, alleen maar gevoelloosheid. En, erg belangrijk: dat is niet alleen in het hoofd zo, maar in het gehele zenuwstelsel. Geen vlinders in je buik, geen kippenvel tijdens de massage, tranen van geluk of een spontane brede glimlach. - Vitale remming
Het andere kernsymptoom, vitale remming, verwijst naar een ‘niet-willen’ en ‘niet-kunnen’. Fysiek uit zich dat in een stijf lichaam, stoornissen van de spijsvertering, seksualiteit of doorbloeding, zware benen of armen, traagheid, kou en allerlei verschillende pijnsymptomen. Als masseur ervaar ik bij mijn cliënten ook vaak verkrampingen in de nek-, schouder- en rugspieren, evenals een oppervlakkige ademhaling en pijn op de borst. Bovenstaande symptomen kunnen dus verlicht worden door een aandachtige anders dan anders massage. - Psychisch welzijn
Ten eerste stimuleert helende aanraking via de huid bepaalde zenuwvezels, die op hun beurt zorgen voor regulering in de interoceptie. Via interoceptie word je je gewaar van je innerlijke lichaam: je registreert dorst, honger, opwinding, pijn, ziektesymptomen en nog veel meer. Interoceptie is dus een ‘lichamelijk waarnemen’. Samen met andere vormen van waarneming bepaalt het of en hoe je je ‘lichaams-ik’ ervaart.
Die ervaring speelt een grote rol in je psychische welzijn en kan via massagetherapie worden hersteld. De gevoelloosheid die je bij anhedonie ervaart, neemt dus af. Bovendien ontstaat er niet alleen opnieuw een ervaring op zich, maar kan je na verloop van tijd weer positieve prikkels ervaren.
- Oxytocine
Zoals je misschien weet, wordt oxytocine ook wel het ‘gelukshormoon’ of ‘knuffelhormoon’ genoemd. Het zou ons sociale gedrag verbeteren, bijvoorbeeld door een wederzijds vertrouwen tussen twee mensen te creëren. Het werkt ook ontspannend en remt pijnprikkels. Oxytocine ontstaat in allerlei verschillende situaties, en één belangrijke daarvan is bij zachte, ritmische huid aanrakingen. In dit geval zou het effect zelfs nog wel eens sterker kunnen zijn wanneer hele vertrouwde handen die aanrakingen brengen. Zorgvuldige stimulering van de huid zou weleens HET magische medicijn kunnen zijn.
Voelt de ander zich meer verbonden met haar lichaam? Is ze meer gegrond in het ‘nu’, in plaats van gevangen in verleden of toekomst? Zo kan aanraking ook een aanleiding vormen, en het vertrouwen vestigen, voor gesprekken die op andere momenten misschien moeilijk te beginnen zijn.
Genoeg voor nu….
deze info komt van mij en uit diverse ander bronnen die fysiek contact stimuleren en aanbevelen.
Geef een reactie