Sushi heb je in vele soorten. Eigenlijk zijn het meer variaties en combinaties van ingrediënten en valt het aantal sushisoorten best wel mee. Sushi is in Japan het Nationale Streetfood en wordt tegenwoordig overal ter wereld gegeten. In Nederland schoten enkele jaren geleden de Japanse afhaal en Sushi all-you-can-eat restaurants als paddestoelen uit de grond.
Japanse sushi restaurants over het hoogtepunt
Tussen 2006 en 2010 steeg het aanbod met maar liefst 124%. 2011 en 2012 was er nog maar een groei van respectievelijk 29% en 20% en in 2013 zelfs nog maar 9%. De hype en trend van de All-you-can-eat sushi restaurants is over het hoogtepunt heen. Er is wel innovatie , zoals de Crushi, de Frushi en de Wiet sushi, maar deze geeft geen exponentiele groei meer.
Welke sushi is het lekkerste?
Smaken verschillen, en voor elke persoon is dat anders. In dit artikel geeft SirGreenWasabi een overzicht van de soorten sushi:
- Nigiri : ook wel `vingersushi` genoemd. Het is de makkelijkste sushi om te maken: maak een bolletje van rijst met de hand of nigiri-vorm, breng op smaak met een beetje verse wasabi en beleg de rijst met vis, groenten of tamago (Japanse omelet).
- Chrashi: een kom gevuld met sushirijst met daarop apart de sushi ingrediënten zoals sesamzaadjes, vis en groenten
- Uramaki: sushi die zo is gerold, dat de rijst aan de buitenkant zit; ook wel inside-out genoemd. De bekendste Uramaki is wel de zogenaamde California roll, deze valt onder de inside-out rolls
- Gunkan: een ovaalvormig bootje van Nori (dun gedroogd zeewier blad) en sushirijst, gevuld met sushi ingrediënten; ook wel Slagschip sushi genoemd
- Maki: een dunne rol van rijst met Nori aan de buitenkant en in het midden van de rol één sushi ingrediënt
- Inari: gefrituurde tofuzakjes (tofu envelopjes) gevuld met sushirijst
- Hosomaki: een dunne rol rijst omgeven met Nori en gevuld met één ingrediënt
- Sashimi: dun gesneden plakjes rauwe vis
- Futomaki: een rol van rijst met Nori aan de buitenkant en in het midden van de rol drie of meerdere sushi ingrediënten , liefst verschillend van kleur
- Temaki: een puntzakje gevuld met rijst en sushi ingrediënten, ook wel Handroll genoemd
- Kakomi: een langwerpig gevormd blokje rijst met in het midden wordt een soort kuiltje voor een zeer fijne vulling, als viseitjes.
Ook sushi is onderhevig aan vernieuwing en innovatie. Zo bestaat er tegenwoordig ook:
- Crushi: krokante sushi die tegen de warmte van buiten kan, uit het vriesvak, frituren en serveren
- Frushi: sushirijst met fruit in plaats van rauwe vis. Met het fruit van het seizoen zet je een kleurig en modern gerecht op tafel
- Wiet Sushi: vingersushi geserveerd met een platina koekje gemaakt van marihuana
Sushi ingrediënten
Sushi wordt meestal gemaakt van de volgende ingrediënten ebi (garnaal), daikon (radijs), kani (krab), surimi (imitatiekrab), sake (zalm), unagi (paling), tako (octopus), masago of rogen (kuit/viseitjes), ninjin (wortel), tamago-yaki (zoete omelet), kappa (komkommer), kampyo (pompoen), saba (makreel), tekka of maguro (tonijn) en mongoika (zeekat).
Vaak worden de ingrediënten gecombineerd, waardoor het lijkt of er veel verschillende sushi-soorten zijn. De meeste sushi wordt omwikkeld met Nori vellen, dit zijn stukken gedroogd zeewier. Een favoriet bijgerecht bij sushi zijn de edamame sojaboontjes. Dit zijn soja bonen die vroegrijp zijn geplukt en vervolgens worden gekookt.
Sushi wordt geserveerd met Gari (ingemaakte gember) en … NEP-WASABI, een toefje (of uit een zakje) groene puree waarin het bestanddeel Wasabi nog minder is dan 0.002%
Tip:
Als je in een Japans restaurant eet meng dan NOOIT de Wasabi met de soja saus.
In Japan kan je hiervoor uit het restaurant worden gezet want het toont geen respect voor de chef.!
Sushi eetgedrag in Nederland
Volgens recent marktonderzoek ( door KHN ) wordt de meeste sushi besteld in Amsterdam (18%), Utrecht (11%), Rotterdam (9%), Amersfoort (5%) en Leiden (4%) .De percentages geven het sushi aandeel van het totale aantal bestellingen per stad weer. De top 5 populairste sushi’s in Nederland zijn de avocado maki, kappa maki, sake maki, california roll en nigiri sake.
Populairste sushisteden in Nederland
- Amsterdam 18,56 %
- Utrecht 11,04 %
- Rotterdam 8,64%
- Amersfoort 5,37%
- Leiden 4,12%
- Zwijndrecht 3,57%
- Nieuwegein 3,48%
- Eindhoven 2,71%
- Den Haag 3,05%
- Hilversum 1,73%
Wist je dat:
Tempura …. een manier is om voedsel te frituren
Mirin…. een zoete kookwijn is
Miso…. een pasta is die gemaakt wordt van gefermenteerde sojabonen
Sake…. een rijstwijn is met een alcohol percentage tussen de 15-20%
Makisu…. een bamboe matje is om sushi mee te rollen
Sushi…. de oorsprong hiervan ligt in de conservering van vis door het te laten fermenteren met rijst, wat aan het begin van onze jaartelling in Zuidoost-Azië een gebruikelijke praktijk was
Japan…. pas aan het begin van de Edo-periode (1603–1868) kennis maakte met sushi
Tokio…. aan begin van de negentiende eeuw sushi zijn huidige vorm gaf, met verschillende soorten vis, zeevruchten, groente en zeewier, samen bereid in kleine, sierlijke hapjes
Begin…. van de twintigste eeuw de sushi zich verspreide over Japan en pas in de tweede helft van de 20ste eeuw verder verspreidde over de wereld
Meshi…. de rijst wordt genoemd die gebruikt wordt voor sushi, het heeft een dikke korrel en is erg kleverig, zodat de rijst goed kneedbaar is en de hapjes bij elkaar blijven plakken
Rijstazijn…. wordt gebruikt bij de bereiding van de rijst en dat dit de licht zure smaak geeft aan de rijst. Daarnaast wordt vaak ook een zoete rijstwijn Mirin geheten en wat zout aan de rijst toegevoegd
Nori….. gedroogd zeewier, purperwier, is. Het werd in Japan oorspronkelijk gewonnen door het wier af te schrapen van de kades in de haven en het vervolgens in de zon te laten drogen
Wasabi…. een wortel is van de Wasabi plant (Latijnse naam: Wasabia japonica)
Gin…. sinds een jaar of twee is er ook een heerlijke smooth Wasabi gin op de markt van SkullyGin, een Nederlands bedrijf dat echt verse Wasabi gebruikt om smooth Wasabi gin te destilleren.
EN dat de Wasabi die je in 99.98% van de gevallen krijgt voorgeschoteld NEP is. In het beste geval zit er 0.002% Wasabi in. De hoofdbestanddelen van wat je krijgt voorgeschoteld zijn Plantaardige raapzaadolie (75%), kippeneidooier, azijn, suiker, Mosterdzaad (Latijnse naam: Sinapis alba en Brassica nigra), zout, Mierikswortel (Latijnse naam: Amoracia rusticana), Kurkuma, kleurstoffen: koperzout (E141), Tartrazine (E100), Brilliantblauw (E133) en antioxidant Calciumdinatrium-EDTA (E385). Tevens kan de groene puree sporen van pinda’s en noten bevatten.
Ook voor mij is er een lange weg te gaan om sushi-restaurants en Aziatische restaurants te overtuigen van de schadelijke effecten van imitatie Wasabi en de gezondheid bevorderende voordelen van verse Wasabi.
Echte verse Wasabi bestel je eenvoudig online bij SirGreenWasabi.
Geef een reactie