Een artikel in Foodie 2017
Het plantje oogt teer en dat is het ook. Uit een jong plantje met twee blaadjes moet in twee jaar tijd een krachtig smakende wortel groeien.
Maar eenvoudig is dat niet. Als Wasabi expert en eerste importeur / distributeur in Nederland is het pionieren. Wasabi vergt een zeer specifieke teelt. Ik ben het risico aangegaan zelf Wasabi te kweken op de Tatamiichi methode zoals in Japan en China. Ik heb gelukkig veel mogen leren van de Chinese kwekers over groeiwijze en verzorging. Mijn Chinese kwekers zijn er heel open over, het is meer dan een samenwerking. Het is een plant, geen geheim! Een zachtgroen pureetje, waar onze neus van gaat tintelen. Wasabi, de echte dan. Want u eet de namaak! (klik op de afbeelding om het gehele artikel te lezen)
Dit weekend nog was ik in een vrij luxe restaurant. Ik ga altijd voor het verassingsmenu en laat de chef bepalen wat hij mij wil voorschotelen. Dit menu bestond uit 12 gangen, vergelijkbaar met een 4 gangen diner. Kleine hapjes. Tijd om te proeven. Tijd voor communicatie met mijn tafelgenoten. Er is altijd wel een gerecht wat mij triggert. Elke gang werd keurig door de chef aan tafel toegelicht.
Halfweg het menu was daar de zacht gerookte zwaardvis (gerookt op beukensnippers) op een bedje van gestoomde koolrabi, tofu, lokale asperges, mais en een Wasabi mousse…
Mijn eerste vraag was: hebt u verse Wasabi gebruikt? En zijn antwoord was volmondig JA. Ik vraag het altijd twee keer maar ook de tweede keer verzekerde hij mij dat het verse Wasabi is.
Mijn interesse ging nu uit naar de Wasabi. Het restaurant kende ik nog niet en ze nemen nog geen Wasabi af bij SirGreenWasabi….
Ik vroeg dan ook of ik de Wasabi mocht zien… de chef keek mij verwonderd en verschrikt aan en vervolgde: “Er valt weinig aan te zien, het komt uit een tube…”
Jammer…
Ik heb de chef uitgelegd dat dat geen verse Wasabi kan zijn maar een mengsel van voornamelijk Mierik. Deze week ga ik uiteraard terug met een proefpakket Verse SirGreenWasabi.
Wilt u als chef of restauranthouder er ook zeker van zijn dat u verse Wasabi gebruikt, neem dan contact op met SirGreenWasabi
Geef een reactie