Verschillende therapieën, de therapeut en jij als cliënt met jouw probleem
Er ontstaat wel eens verwarring over wat therapie nu eigenlijk is, omdat er zoveel soorten en vormen zijn.
Maar om één ding gaat het in ieder geval: om gedachten, gevoelens en gedrag.
Therapie
Er zijn verschillende invalshoeken van waaruit een therapie kan werken:
- Je kan vertrekken van uit je gedachten, cognities, en zo zal de cognitieve therapieën beginnen met de gedachten te onderzoeken en eventueel aan te passen en realistischer maken. Op deze manier zal je ook je gevoelens en gedrag veranderen;
- De psychodynamische therapieën leggen de nadruk op de gevoelens en kijken waar deze gevoelens vandaan komen in de hoop dat gedachten en gedrag zullen veranderen;
- De gedragstherapieën starten met het gedrag waardoor gedachten en gevoelens zullen veranderen;
- Lichaamstherapieën zullen inwerken op het lichaam om via deze weg emoties naar buiten te brengen;
- Andere therapieën werken op het energetisch deel of spiritueel stuk van het mens zijn.
Al deze therapieën hebben voor en nadelen en elke therapeut zal de mogelijkheden in meer of mindere mate gebruiken. Toch zullen specifieke problemen met de ene aanpak een beter resultaat geven dan de andere aanpak. Ik werk vanuit een holistische visie wat wil zeggen dat een therapie bestaat uit mentaal, emotioneel, fysiek en energetisch werk. Alles is één.
Allerlei factoren rond een probleem
Iemand heeft een probleem en zoekt een oplossing. Er doen zich dan allerlei factoren voor:
- Genetische factoren, wie ben je. Depressie, ADHD, ADD en andere aandoeningen komen vaak al in de familie voor, dat heet, er zijn genetische factoren. Soms zijn er medicijnen nodig om verbetering in de situatie aan te brengen. Soms tijdelijk, maar ook wel eens langdurig.
- Je temperament is ook van belang. Hoe reageer je op dingen en situaties, hoe reageren mensen op jouw gedrag. Elke persoon heeft zowel sterke als zwakke eigenschappen.
- Intellectuele en sociale eigenschappen. Begrijp je de wereld om je heen, kun je relaties aangaan en vasthouden?
- Cultuur. Hoe ben je opgevoed, welke invloed heeft die opvoeding op je?
- Heb je geleerd problemen op te lossen?
- Wat zijn je goede en/of slechte ervaringen in je leven geweest. Seksueel misbruik laat diepe sporen na, maar ook oorlog, een auto ongeval en de nieuws berichten van andere landen in de wereld zijn gebeurtenissen waardoor je leven op zijn kop staat.
- Verlies van een kind of een ander familielid
Een therapeut die je begrijpt
Het is goed om te weten dat iedereen problemen heeft. En iedereen heeft iemand nodig die met je kan meeleven. Iemand die empatisch is en voelt wat jij doormaakt.
Als therapeut kan ik mij inleven in jouw situatie en kan ik meevoelen. Je bent niet alleen. Ik luister aandachtig en toon begrip zonder oordeel. De belangrijkste therapie vormen in mijn praktijk zijn:
- Energetische toonpunctuur
- Tuin therapie
- Oorkaars therapie
- Moxa therapie
- Massage therapie
- Lucht je hart sessie
Als je te lang met je probleem blijft lopen, kan het zijn, dat de gevoelens rond een probleem groter zijn dan het probleem zelf.
TIP:
Blijf niet te lang met een probleem rondlopen, maar zoek hulp. Een therapeut is er voor opgeleid om je te laten uitvinden waar je problemen vandaan komen en kan je handvatten geven om verder te komen. Ga voor medisch advies altijd naar uw huisarts en/of specialist.
Geef een reactie