Twee soorten Matcha
Matcha thee is eeuwen oud
Als je Matcha nog niet zo lang kent, hoor je waarschijnlijk bij een kleine meerderheid. Maar hoewel Matcha relatief nieuw is, neemt de bekendheid zoals gezegd snel toe, voornamelijk onder groepen die veel met voeding en smaak bezig zijn. In Japan is Matcha daarentegen alles behalve nieuw. Matcha is daar al eeuwen zelfs bijzonder sterk verweven in de cultuur. In de vorm van tradities, gebruiken, en ontzettend veel heerlijke en bijzondere recepten. [Lees meer…]
Waar komt de pittige smaak van Wasabi vandaan ?
In de rol van Wasabi Expert wordt mij regelmatig gevraagd waar de pittige smaak van Wasabi vandaan komt. Is het toegevoegd of heeft de plant het van nature in zich? Om je daarover meer uit te leggen duik ik de chemie in van de Wasabi plant.
Let op: ik heb het hier over de echte Wasabi plant: de Wasabia japonica en niet over de fake-wasabi die je veelal in een zakje, potje of tube koopt. [Lees meer…]
ICE in de tuin
Veel mensen kennen de afkorting ICE als “in case of emergency”, dus wie te bellen als er iets mis is.
ICE in de tuin betekent iets anders. [Lees meer…]
10 positieve effecten van noten verzamelen in de herfst
De herfst, een periode die duurt van ca. 21 september tot 20 december. Het is een prachtige tijd waarin het wordt steeds vroeger donker. De zon heeft steeds minder kracht omdat hij lager staat en buiten wordt het geleidelijk aan weer kouder. De wintertijd komt er aan. Bomen en planten maken zich op voor de winter. Je ziet veel vruchten en zaden in het bos. Sommige dieren maken zich klaar voor hun winterslaap of winterrust en trekvogels trekken naar warmere gebieden om te overwinteren..
Herfst: eetbare notentijd met 7 noten recepten
Nu is het de periode om volop noten te verzamelen. Er zijn zes soorten noten die je nu kan rapen: hazelnoten, walnoten, tamme kastanje, beukennootje, inlandse eikels … en Koningsnoten. Als extra heb ik daar aan toegevoegd de kernen van de Koreaanse pijnpittenboom. Veel wind is gunstig want dan vallen de noten vanzelf van de bomen. Ik vind het heerlijk nu op pad te gaan in de natuur maar ben bescheiden en raap alleen zoveel je voor eigen gebruik nodig hebt. [Lees meer…]
Van tuinarchitectuur naar tuintherapie
20 jaar geleden heb ik mij, naast mijn studie tot tuinarchitect, gespecialiseerd in (ortho) agogische- en gedragstuintherapie. De belangrijkste kenmerken voor deze therapie zijn tijdsbesef, leven en dood, identificatie & gevoel en uiteindelijk het zelf zijn, aarden en ervaren. De tuin is het middel om mensen te begeleiden, en nog steeds is daar ruimte. [Lees meer…]
Kinderen spelen in verticaal groen
Als ik door onze wijk rijd, of in de omliggende dorpen en steden valt mij één ding op. De verstening van de omgeving neemt toe. Steeds meer groene voortuinen worden ontgroend en volgestort met grind of totaal betegeld. Er moet meer groen komen in de tuin, in de wijk en in de stad. Voor een potje voetbal met vrienden, voor een stevige wandeling met je hond of om je kinderen te leren klimmen in bomen. In een groene omgeving is het fijn om te ontspannen. [Lees meer…]
Chef d ‘Cuisine Hanneke experimenteert met verse Wasabi
Ongeveer twee weken geleden stuurde ik Hanneke de Jonge, Chef d’Cuisine van Culinea, verse Wasabi rhizomen op om culinair mee te experimenteren. Ik ben altijd benieuwd hoe creatief een kok / chef kan zijn om een onbekende groente in te zetten. Wordt er een mousse van gemaakt, wordt er een gel van gemaakt als onderdeel van een nagerecht of wordt het geraspt en gebruikt als ingrediënt in een sausje. Zelf experimenteer ik nog elke dag met verse Wasabi. Ik verzond aan Hanneke Wasabi afkomstig uit China en Wasabi afkomstig van eigen teelt in Nederland (primeur!!). Om het compleet te maken inclusief de speciale Wasabi-rasp, een Wasabi schaaltje en uiteraard een handleiding hoe verse Wasabi te bewaren.
Uit het blog van Hanneke op culinea.nl blijkt wel hoe leuk ze het vond om hiermee te experimenteren. [Lees meer…]
Leven in de brouwerij!
Jouw tuin is meer dan een omheind stuk grond, dat met bloemen, bomen en andere gewassen is geplant. Als het goed is, is jouw tuin een klein stukje natuurgebied. Een gebied rondom je huis waar je de natuur kunt zien, horen, proeven, ruiken en voelen.
Groen rondom je huis is van onschatbare waarde. Groen in je tuin is goed voor je gezondheid. Groen geeft namelijk ontspanning, inspiratie, plezier en rust. Waarom zou je dan nog kiezen voor bestrating in je tuin? Laat je tuin tot leven komen met behulp van groen, door groen in je tuin te laten leven. Sir.Green -Léon van Rijswijk laat tuinen tot leven komen, anders dan anders [Lees meer…]
- « Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- …
- 10
- Volgende pagina »